Με αφορμή τη δημοσίευση της γνωμοδότησης της EIOPA προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την αναθεώρηση της Solvency II (δείτε εδώ τη γνωμοδότηση στα αγγλικά), ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Insurance Europe, Olav Jones, δήλωσε:
"Η αναθεώρηση της Solvency II προσφέρει μια ευκαιρία για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει σωστά τους πραγματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστές και να μειώσει τις λειτουργικές επιβαρύνσεις. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στους ασφαλιστές να επενδύσουν περισσότερο στην οικονομία, να παρέχουν πιο μακροπρόθεσμα προϊόντα αποταμίευσης και προστασία στους πελάτες και να είναι πιο ανταγωνιστικοί στη διεθνή σκηνή.
Συνεπώς, είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η EIOPA δημοσίευσε γνωμοδότηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία αγνοεί αυτή την προοπτική και αντίθετα κάνει την Solvency II ακόμη πιο συντηρητική, χωρίς να αποδεικνύει ότι τα συνολικά επίπεδα κεφαλαίου είναι επί του παρόντος πολύ χαμηλά. Στην πραγματικότητα, οι συμβουλές θα μπορούσαν να οδηγήσουν, μακροπρόθεσμα, σε μια λιγότερο ανταγωνιστική ευρωπαϊκή ασφαλιστική βιομηχανία η οποία θα επενδύει λιγότερα στην οικονομία ενώ θα παρέχει λιγότερα μακροπρόθεσμα προϊόντα αποταμίευσης και θα προσφέρει χαμηλότερες αποδόσεις στους πελάτες. Η εξέλιξη αυτή είναι εντελώς περιττή και πρέπει να αποφευχθεί από τους συννομοθέτες - την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ - που θα αποφασίσουν τις αλλαγές που θα επιφέρει η αναθεώρηση στο ισχύον πλαίσιο.
Ενώ η Solvency II λειτουργεί συνολικά καλά, αναγνωρίζεται ευρέως ότι σημαντικοί τομείς χρειάζονται βελτίωση. Αυτοί είναι η αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων εργασιών και η μείωση των υπερβολικών λειτουργικών επιβαρύνσεων. Η δουλειά που γίνεται για την αντιμετώπιση των ατελειών στη μεταχείριση των μακροπρόθεσμων εργασιών μπορεί και πρέπει να γίνεται με τρόπο που να εξαλείφει τα εμπόδια και να διευκολύνει τις φιλοδοξίες της Επιτροπής σε βασικά έργα όπως η Πράσινη Συμφωνία και η Ένωση Κεφαλαιαγορών. Η γνωμοδότηση της EIOPA δεν επιτυγχάνει κάτι τέτοιο και γενικά κινδυνεύει να αυξήσει τα εμπόδια αντί να τα μειώσει.
Οι λειτουργικές επιβαρύνσεις μπορούν να μειωθούν μέσω της αναλογικότητας και με τον εξορθολογισμό των απαιτήσεων αναφοράς. Αυτό θα μειώσει το κόστος για τους καταναλωτές και θα επιτρέψει στους ασφαλιστές και τους επόπτες να επικεντρωθούν στους υλικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ενώ παράλληλα υποστηρίζει ένα διαφορετικό εύρος μεγάλων και μικρών ασφαλιστών στην αγορά. Ενώ η γνωμοδότηση της EIOPA ως προς αυτό είναι ένα χρήσιμο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, χρειάζεται σημαντικές βελτιώσεις προκειμένου να επιτευχθεί πλήρως η αναλογικότητα στην πράξη και να αποφευχθεί η αύξηση του φόρτου αναφοράς.
Τέλος, είναι σημαντικό η αναθεώρηση να επικεντρώνεται μόνο στα μέρη της Solvency II που πρέπει πραγματικά να διορθωθούν και όχι σε ολόκληρο το πλαίσιο, κάτι που φαίνεται να προβλέπει ο πολύ εκτενής κατάλογος πιθανών αλλαγών της EIOPA. Ως εκ τούτου, η βιομηχανία καλεί την Επιτροπή να υιοθετήσει μια προσέγγιση για μια αναθεώρηση που θα μειώνει τα προβλήματα της Solvency II, αντί για μία που θα τα αυξάνει."