Μία από τις στρατηγικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έως το 2024 είναι «η Ευρώπη να είναι έτοιμη για την ψηφιακή εποχή». Η Επιτροπή έχει επισημάνει από την αρχή του 2020 ότι η δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς για δεδομένα, ιδίως για βιομηχανικά και εμπορικά δεδομένα, θα αποτελέσει βασική κινητήρια δύναμη της ψηφιακής οικονομίας. Η δημιουργία δε μιας ενιαίας ψηφιακής αγοράς θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάκαμψη από την κρίση COVID-19. Είναι γνωστό ότι κινητήρια δύναμη για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών.
Η ευρύτερη και αποτελεσματικότερη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών θα επιτρέψει στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει τα βασικά της προβλήματα και θα προσφέρει στους πολίτες της καλύτερη ποιότητα ζωής, όπως για παράδειγμα μέσω καλύτερης υγιεινομικής περίθαλψης, ασφαλέστερων μεταφορών, καθαρότερου περιβάλλοντος, ευκολότερης πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες και νέες ευκαιρίες σε μέσα επικοινωνίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη νέα στρατηγική της για τον ψηφιακό χρηματοπιστωτικό τομέα (την οποία δημοσίευσε στις 24 Σεπτεμβρίου 2020), έχει στόχο να καταστήσει τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες της Ευρώπης πιο φιλικές προς την ψηφιακή τεχνολογία και να μειώσει τον κατακερματισμό στην ψηφιακή ενιαία αγορά, ώστε οι καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε διασυνοριακά χρηματοπιστωτικά προϊόντα και οι νεοφυείς επιχειρήσεις χρηματοοικονομικής τεχνολογίας να επεκταθούν και να αναπτυχθούν.
Επίσης σκοπεύει να διασφαλίσει περαιτέρω την καταλληλότητα των κανόνων της ΕΕ που ισχύουν στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες για την ψηφιακή εποχή, για εφαρμογές όπως η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence) και η τεχνολογία αλυσίδας συστοιχιών (blockchain technology).Ο στόχος αυτός επικεντρώνεται ειδικότερα στη διαχείριση των δεδομένων και ειδικότερα στην προώθηση της ανταλλαγής δεδομένων διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Τέλος, έχει στόχο τη διασφάλιση των ίσων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (ίδια δραστηριότητα, ίδιοι κίνδυνοι, ίδιοι κανόνες).
Στο πλαίσιο της δέσμης των μέτρων που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ψηφιοποίηση του χρηματοοικονομικού τομέα, περιλαμβάνεται μία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη λειτουργία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με αντικείμενο την Ψηφιακή Επιχειρησιακή Ανθεκτικότητα (DORA) του χρηματοοικονομικού τομέα. Η πρόταση αυτή έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι όλοι οι συμμετέχοντες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα διαθέτουν τις απαραίτητες διασφαλίσεις για τον μετριασμό των κυβερνοεπιθέσεων και άλλων κινδύνων. Η προτεινόμενη νομοθεσία θα απαιτεί από όλες τις επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν ότι μπορούν να αντέχουν όλους τους τύπους διαταραχών και απειλών που συνδέονται με τις τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών. Η πρόταση αυτή εισάγει επίσης πλαίσιο εποπτείας για τους παρόχους τεχνολογίας των πληροφοριών και επικοινωνιών, όπως οι πάροχοι υπολογιστικού νέφους.
H νέα σημαντική νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αξίζει να σημειωθεί αφορά στην ευρωπαϊκή διακυβέρνηση δεδομένων-data governance. Η πρόταση αυτή έχει τη μορφή Κανονισμού (δημοσιεύθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2020) και περιλαμβάνει μέτρα που θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη στην κοινή χρήση των δεδομένων και θα επιτρέψει στους νέους διαμεσολαβητές δεδομένων να λειτουργήσουν ως αξιόπιστοι διαχειριστές της κοινής χρήσης δεδομένων. Η πρόταση θέλει να διασφαλίσει ότι οι πολίτες διατηρούν τον έλεγχο της χρήσης των δεδομένων που παράγουν. Τόσο για τις εταιρίες όσο και για τους πολίτες θα είναι ευκολότερο και ασφαλέστερο να διαθέτουν εθελοντικά τα δεδομένα τους για το ευρύτερο κοινό καλό υπό σαφείς και ξεκάθαρες συνθήκες.
Παρακολουθώντας η ΕΑΕΕ όλες τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενημέρωσε τις εταιρίες-μέλη για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που είναι σημαντικές για την ασφαλιστική αγορά επισημαίνοντας γενικά τα οφέλη στη λειτουργία των επιχειρήσεων από τη χρήση των νέων τεχνολογιών καθώς και για τις ανησυχίες της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς σχετικά με τους κινδύνους που αναδύονται από την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών.
Από την Ετήσια Έκθεση 2020 της ΕΑΕΕ (δείτε εδώ).