Κατά 1,2% αυξήθηκε η παραγωγή ασφαλίστρων στη Γερμανία το 2020, αγγίζοντας τα 220,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Γερμανών Ασφαλιστών (GDV). Το 2019 η παραγωγή αυξήθηκε κατά 7,1%.
"Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την απόδοση του κλάδου αν λάβουμε υπόψη πόσο δύσκολη χρονιά ήταν το 2020 αλλά και την εξαιρετική απόδοση του 2019 (σ.σ. αύξηση κατά 7,1%)" δήλωσε ο Πρόεδρος της GDV Wolfgang Weiler κατά την ετήσια εκδήλωση της Ένωσης.
Ο κλάδος ζωής επλήγη σοβαρά από την υγειονομική κρίση, με τον αριθμό των νέων συμβολαίων να παρουσιάζει μείωση της τάξης του 12% το 2020. Η παραγωγή ασφαλίστρων κλάδου ζωής, ωστόσο, υποχώρησε ελαφρά, μετά από μια αύξηση της τάξης του 11% περίπου που σημειώθηκε το 2019. Το 2020, οι ασφαλιστικές ζωής, τα συνταξιοδοτικά προγράμματα (Pensionskassen) και τα συνταξιοδοτικά ταμεία κατέγραψαν πτώση 0,4%, λίγο κάτω από τα 103 δισ. ευρώ. Όσο αφορά τα τρέχοντα (περιοδικά) ασφάλιστρα η παραγωγή μειώθηκε κατά 1% στα 64,4 δισ. ευρώ, ενώ η παραγωγή ενιαίων (εφάπαξ) ασφαλίστρων αυξήθηκε κατά 0,4% στα 38,3 δισ. ευρώ. «Το γεγονός ότι καταφέραμε να διατηρήσουμε τις εργασίες μας σε σχετικά σταθερό επίπεδο, κατά την άποψή μας, αποτελεί μια ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνη από τους πελάτες μας για τη μελλοντική βιωσιμότητα του κλάδου ασφάλισης ζωής», δήλωσε ο κ. Weiler.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της GDV, η παραγωγή ασφαλίστρων στον κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων αυξήθηκε κατά 2,1% στα 74,8 δισ. ευρώ (+3,5% το 2019). Όσο αφορά την ασφάλιση οχημάτων, πολλοί ασφαλιστές επέτρεψαν στους πελάτες τους να πληρώνουν ασφάλιστρα ανάλογα με τα χιλιόμετρα που έχουν κάνει. Ο κλάδος περιουσίας, από την άλλη πλευρά, παρέμεινε σταθερός, καθώς οι βασικοί τομείς, όπως η ασφάλιση περιεχομένου κατοικίας ή η ασφάλιση ακινήτων δεν επηρεάστηκαν από την πανδημία. Οι καταβληθείσες αποζημιώσεις του κλάδου μειώθηκαν συνολικά κατά 2,5% το 2020 στα 52 δισ. ευρώ. Τα δύο lockdown που επιβλήθηκαν, ήταν ιδιαίτερα δαπανηρά λόγω των ακυρώσεων πολλών εκδηλώσεων και του κλεισίματος επιχειρήσεων. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, υπήρξαν λιγότερα ατυχήματα στους δρόμους και από δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, καθώς και λιγότερες διαρρήξεις, μεταφερόμενα αγαθά καθώς και λιγότερες επιχειρηματικές αποτυχίες. Επιπλέον, με αναμενόμενες απώλειες από φυσικές καταστροφές ύψους 2,5 δισ. ευρώ, το προηγούμενο έτος ήταν πολύ κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 3,7 δισ. ευρώ στον εν λόγω κλάδο.
Στον κλάδο υγείας η παραγωγή ασφαλίστρων αυξήθηκε κατά 3,8% το 2020, στα 42,6 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, 38,4 δισ. ευρώ προήλθαν από ασφάλιση υγείας (+1,5%). Στην ασφάλιση μακροχρόνιας περίθαλψης αντιστοιχούν τα 4,2 δισ. ευρώ (+31,2%), κυρίως λόγω των υψηλότερων παροχών που προέκυψαν από τις νομικές μεταρρυθμίσεις του συστήματος μακροχρόνιας περίθαλψης. Οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν από τις ασφαλιστικές αυξήθηκαν κατά 0,2% στα 30,1 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, 28,4 δισ. ευρώ προήλθαν από ασφάλιση υγείας και 1,7 δισ. ευρώ από ασφάλιση μακροχρόνιας περίθαλψης. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο του κλάδου αυξήθηκε κατά πάνω από 600.000 συμβόλαια, αγγίζοντας τα 36 εκατομμύρια.