Τις προτάσεις της, ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις λιανικές επενδύσεις (Retail Investment Strategy - RIS), δημοσίευσε η Insurance Europe.
Η ευρωπαϊκή αρχή, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η Επιτροπή πρέπει να:
- λάβει πλήρως υπόψη την υφιστάμενη νομοθεσία: Η Οδηγία για τη Διανομή Ασφαλίσεων (IDD) είναι, για παράδειγμα, ισχυρή και παρέχει πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών όσον αφορά τις αμοιβές, τις συμβουλές και τις αρμοδιότητες των συμβούλων. Επιπλέον, η προσέγγιση ελάχιστης εναρμόνισης καθιστά δυνατή την επιβολή πρόσθετων μέτρων όπου χρειάζεται για να αντανακλούν τις ανάγκες των εθνικών αγορών.
- πραγματοποιήσει αλλαγές μόνο για την αντιμετώπιση μιας σαφώς προσδιορισμένης ανάγκης: Οποιεσδήποτε αλλαγές στο υπάρχον κανονιστικό πλαίσιο θα οδηγούσαν σε κόστος που τελικά επιβαρύνει τους καταναλωτές. Ως εκ τούτου, οι τροποποιήσεις πρέπει να δοκιμάζονται και να αποδεικνύεται ότι παρέχουν αξία στους καταναλωτές ώστε να δικαιολογείται αυτό το κόστος.
- επικεντρωθεί στις ανάγκες των καταναλωτών, οι οποίοι απαιτούν απλούστερες και πιο ελκυστικές γνωστοποιήσεις. Για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, οι γνωστοποιήσεις πρέπει να τονίζουν συγκεκριμένα εάν το προϊόν προσφέρει ασφαλιστικά οφέλη ή όχι.
- κατανοήσει τις διαφορές μεταξύ διαφορετικών αγορών και προϊόντων: Ως βασικοί πάροχοι PRIIP's, οι ασφαλιστές είναι το κλειδί για τις λιανικές επενδύσεις. Για παράδειγμα, τα επενδυτικά προϊόντα που βασίζονται σε ασφάλιση είναι μακροπρόθεσμα και μπορούν να συνδυάσουν επενδύσεις με ασφαλιστική κάλυψη. Αυτό αυξάνει την προστασία των καταναλωτών και, ως εκ τούτου, πρέπει να αναγνωρίζεται στους κανόνες διανομής και γνωστοποίησης.
- ελέγξει τον αντίκτυπο των αλλαγών πριν από την εφαρμογή: Η Επιτροπή πρέπει να διεξάγει εκτεταμένες δοκιμές στους καταναλωτές πριν από την εφαρμογή οποιωνδήποτε αλλαγών. Για παράδειγμα, οι δοκιμές δεν θα προσέφεραν κανένα όφελος στους καταναλωτές από τις προτάσεις της Επιτροπής για μια νέα αξιολόγηση καταλληλότητας.
Η Insurance Europe τόνισε επίσης το γεγονός ότι η πρόταση της Κομισιόν για υποβολή στοιχείων δεν εξετάζει τα πολλά προβλήματα που εντοπίστηκαν ή τις συγκεκριμένες προτάσεις που εξετάζονται. Επιπλέον, ζητείται από τα ενδιαφερόμενα μέρη να εξετάσουν τον αντίκτυπο των πολιτικών πρωτοβουλιών που οι ίδιες είναι ασαφείς, γεγονός που καθιστά δύσκολη την παροχή ουσιαστικής ανατροφοδότησης.
Δείτε εδώ τις προτάσεις της EIOPA.