Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, ως εποπτεύων και της Ασφαλιστικής Αγοράς, έχει πολλούς λόγους να «πείσει» την Ιστορία να του αφιερώσει κάποιες σελίδες της εκτός των πολλών άλλων και με την απόφασή του να στηρίξει το έργο του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στα ασφαλιστικά δρώμενα, μέσω του Μεταπτυχιακού στην Ασφάλιση και Υγεία. Συγκεκριμένα μπορεί (και το «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΑΙ» προτείνει) να καθιερώσει υποτροφίες για συγγραφή βιβλίων και έρευνες πάνω στην έννοια ασφάλιση, την ιστορική της πορεία, τη συμβολή των Ελλήνων στο ασφαλιστικό γίγνεσθαι της Ευρώπης, όπως των Ελλήνων ασφαλιστών της Οδησσού, τον επηρεασμό της Ευρωπαϊκής Αγοράς από τις έννοιες, ιδέες και πρακτικές των αρχαίων Ελλήνων και του Βυζαντίου, τη συμβολή των Ελλήνων στη ναυτιλία και τη διεθνή ασφάλιση κ.ά. Μπορούν να γίνουν πολλά από τη σύνδεση πανεπιστημίου και θεσμών της ΤτΕ και σε πολλά επίπεδα…
Το βιβλίο για τον Τάσο Μπάνο, που εξέδωσε η Τράπεζα, είναι ένα δείγμα για το πόσα οφέλη προκύπτουν από παρόμοιες αναφορές, όπου πολλά δημόσια πρόσωπα «καθήκοντος» μπορούν να αναδείξουν πρότυπα και ξεχωριστή «παιδεία», προς μίμηση από τους αυριανούς ηγέτες στην Παιδεία και οικονομία της χώρας μας.
Αναλογισθείτε, κ. Στουρνάρα, πόση απήχηση θα έχει η επιστημονική παρουσία της προσπάθειας αυτής ως εθνική αποστολή προς πάσα κατεύθυνση και πόσο θα ταράξει τα «λιμνάζοντα» νερά της σημερινής διεθνούς απουσίας και εφησυχασμού. Θα είναι μια συνεχής υπόμνηση οι αναφορές του Ελληνικού Λόγου και Πολιτισμού στη δημιουργία της σύγχρονης οικονομίας και μέσω της έννοιας ασφάλιση, αλλά και δικαίωση του Πολύβιου, που έγραφε «εν καιροίς χαλεποίς, μέμνησο της γλώσσης», και των ανθρώπων που στην Αρχαία Ελλάδα, αλλά και στη σύγχρονη, έθεσαν βάσεις και τιμώνται αλλού, ενώ στην πατρίδα μας είναι άγνωστες λέξεις… Καιρός να αναδειχθεί το Ναυτικό Δίκαιο της Ρόδου, οι Πανδέκτες του Βυζαντίου, οι ιδέες του Αριστοτέλη για την ασφάλιση, το έργο των Ν. Κανέλλη, Παλαιγκρίνη και Βογιατζόγλου, στην ίδρυση της Societa Greca d’ Assicurazione στην Τεργέστη, των 35 ασφαλιστών ευεργετών της Οδησσού, το έργο του Αντιμένη του Ρόδιου και των άλλων φιλοσόφων, σε Ελλάδα και Κύπρο, κ.ά. Από τον ελληνικό οικονομικό χώρο ξεκίνησαν οι τραπεζικές ιδέες και οι ασφαλίσεις, και οι νέες γενιές πρέπει να το μάθουν και να το διδαχθούν… Ας καθιερωθούν ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ως πρώτο βήμα.
Δείτε το όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ασφαλιστικό ΝΑΙ - Τεύχος 197