Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν ουσιαστικά στην αλλαγή νοοτροπίας, στην προσέλκυση επενδύσεων σε μία δύσκολη χρονική συγκυρία και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την αγορά εργασίας.
Στην Κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο έλαβαν σοβαρά υπόψη τις σχετικές συστάσεις του International Labor Organisation για την τελική κατάρτιση των διατάξεων και στόχος του σύμφωνα με τους συντάκτες του είναι:
- Να διευκολύνει τους εργαζομένους στην αναζήτηση της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και τις υγιείς επιχειρήσεις να δημιουργούν θέσεις εργασίας, ενώ συγχρόνως αίρει βασικά αντικίνητρα κατά της πρόσληψης γυναικών.
- Να βάλει τάξη στην αγορά εργασίας, να καταπολεμήσει δηλαδή τη «μαύρη εργασία», τις αδήλωτες υπερωρίες και τις οργανώσεις - φαντάσματα, και να εξασφαλίσει ότι τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα της εργασίας, της απεργίας και της συλλογικής διαπραγμάτευσης θα γίνονται σεβαστά από όλους.
- Να εκσυγχρονίσει το εργατικό δίκαιο, επιλύοντας προβλήματα που διαπιστώθηκαν τα τελευταία 38 χρόνια (π.χ συνδικαλιστικός νόμος). Στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης έχει χυθεί τα προηγούμενα χρόνια πολύ μελάνι για την ανάγκη αλλαγής του νόμου 1264/82, δηλαδή του συνδικαλιστικού νόμου που πλέον, σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δεν καλύπτει τις σημερινές ανάγκες. Ωστόσο, συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου (συνδικαλιστικός νόμος, υπερωρίες, απεργίες) αναμένεται να πυροδοτήσουν σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όσον αφορά στο συνδικαλιστικό νόμο μεταξύ άλλων:
- Καθίσταται προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος, η απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο.
- Για να γίνει αλλοδαπός μέλος ελληνικής συνδικαλιστικής οργάνωσης, πρέπει να βρίσκεται και να εργάζεται νομίμως στη χώρα.
- Η Γ.Σ. των συνδικαλιστικών οργανώσεων πρέπει να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας
- Οι λόγοι απόλυσης συνδικαλιστή παραμένουν όπως και σήμερα, ενώ προστίθεται ο «σπουδαίος λόγος», δηλαδή το κατά τη νομολογία, «περιστατικό ή σειρά περιστατικών που καθιστούν αφόρητη τη συνέχιση της εργασιακής σχέσης για τον μέσο καλόπιστο εργοδότη».
- Στην προειδοποίηση για απεργία θα πρέπει να αναφέρονται και τα αιτήματα και οι λόγοι που τα θεμελιώνουν. Απαγορεύεται η απεργία για άλλα αιτήματα, με διαφορετική διάρκεια, σε διαφορετικό χρόνο κλπ.
- Το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, που πρέπει να εξακολουθεί να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, ορίζεται σε τουλάχιστον 40%. Αν εκπρόσωπος εργοδότη παραλείψει να κάνει όλα όσα πρέπει για να καθοριστεί το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας (έχει παρατηρηθεί ενίοτε σε κάποιες ΔΕΚΟ), τελεί ποινικώς κολάσιμη πράξη.
- Θεσμοθέτηση της προστασίας του δικαιώματος στην εργασία στη διάρκεια απεργίας. Απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη.