«Η δημιουργία ελλειμμάτων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, ουσιαστικά στερεί πόρους από άλλους τομείς της οικονομίας, με κυριότερο τον τομέα των επενδύσεων. Χαμηλές επενδύσεις οδηγούν σε χαμηλή οικονομική μεγέθυνση. Αυτή η κατάσταση θα πρέπει να αναστραφεί», τόνισε χθες ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης που έγινε με αφορμή την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Τάσου Γιαννίτση με τίτλο: «Ασφαλιστικό, Ανάπτυξη, Μακροοικονομία. Οι κρίσιμες διασυνδέσεις».
«Το ασφαλιστικό αντί για τροχοπέδη μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Τσακλόγλου επισημαίνοντας ότι «αυτό μπορεί να γίνει μέσω της αναμόρφωσης της επικουρικής ασφάλισης με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, τη δημιουργία ατομικών λογαριασμών και με την επένδυση των αντιστοίχων ποσών πρωτίστως στην οικονομία μας. Και αυτό πιστεύω ότι θα οδηγήσει σε ταχύτερη ανάπτυξη , υψηλότερη απασχόληση και υψηλότερους μισθούς».
Ο κ. Τσακλόγλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον κίνδυνο της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού και στις επιπτώσεις του, καθώς και στην αναγκαιότητα αναστροφής του brain drain. Δηλαδή, της φυγής των νέων επιστημόνων και του ειδικευμένου εργατικού δυναμικού στο εξωτερικό μέσα από την χάραξη νέων πολιτικών που να αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα της εποχής και τις αλλαγές που επιφέρει η εξέλιξη των νέων τεχνολογιών στην οικονομία.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, «Η Ελλάδα είναι μία χώρα στην οποία έχουμε μια ταχύτατη δημογραφική γήρανση. Αν θέλουμε να έχουμε αξιοπρεπείς συντάξεις στο μέλλον θα πρέπει να εκπληρώνονται δύο προϋποθέσεις. (α) ότι τα παιδιά μας, οι νέοι, θα πρέπει να έχουν πολύ υψηλή παραγωγικότητα, και (β) ότι αυτά τα νέα παιδιά θα πρέπει να εργασθούν στην Ελλάδα και να μην μεταναστεύσουν μόνιμα στο εξωτερικό. Και οι δυο προϋποθέσεις έχουν άμεσες συνέπειες για την χάραξη της πολιτικής. Θα πρέπει να έχουμε μια σταδιακή στροφή πόρων σε τομείς που αυξάνουν την παραγωγικότητα, όπως είναι η εκπαίδευση, η κατάρτιση, έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, οι υποδομές, αλλά και συνοδευτικές δράσεις όπως η εισαγωγή νέων τεχνολογιών και η αξιολόγηση παντού. Επιπρόσθετα, δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε τη νέα γενιά με υπέρμετρη φορολογία», κατέληξε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Στην παρουσίαση του βιβλίου συμμετείχαν επίσης ο κ. Σταύρος Θωμαδάκης, ομότιμος καθηγητής χρηματοοικονομικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του International Ethics Standards Board of Accountants και ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης, Senior Fellow του Harvard Kennedy School, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών.