Μεγάλη αύξηση του περιθωρίου του κέρδους επέδειξαν οι επιχειρήσεις την διετία 2021 και 2022.
Με εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 26% συνολικά (6,5% το 2021 και 19,5 το 2022) έκλεισε τη διετία η βιομηχανία, ενώ ξενοδοχεία, εστιατόρια, μεταφορές και αποθήκευση , πέτυχαν αύξηση 28%. Επίσης οι κατασκευές κινήθηκαν εξαιρετικά με αύξηση 14%.
Οι χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες σημείωσαν αύξηση 7,5%.
Αν η αγορά ήταν μια σκακιέρα, η Ασφάλιση θα ήταν η βασίλισσα, καθώς μπορεί να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση.
Όταν λέμε προς κάθε κατεύθυνση εννοούμε όπου υπάρχουν χρήματα που πρέπει να προστατευτούν από κάθε κίνδυνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για την Ασφάλιση δεν πρέπει να υπάρχουν δύσκολες χρονιές. Ποιος κλάδος κινήθηκε περισσότερο; Όπου υπάρχει δημιουργία χρήματος υπάρχει και ανάγκη διασφάλισης του.
Ωστόσο τα νούμερα μάλλον δείχνουν πως η Βασίλισσα, μάλλον δεν κινήθηκε προς την σωστή κατεύθυνση. Ίσως κινήθηκε περισσότερο προς την αγορά των αυτοκινήτων.
Το σημαντικό είναι πως τόσο η βιομηχανία, όσο και τα ξενοδοχεία και οι κατασκευαστικές εταιρείες, έχουν μεγάλη ανάγκη των ασφαλιστικών καλύψεων, ειδικά με τη κλιματική κρίση που έχει τη δύναμη να εξαφανίσει κάθε προοπτική από μια εταιρία.
Οι εταιρείες με τα υψηλότερα ποσοστά περιθωρίου κέρδους είναι εταιρείες εντάσεως εδάφους οπότε χρειάζονται σύνθετα συμβόλαια κάλυψης και έμπειρους ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές.
Άλλωστε ακόμη και στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για το 2023 που παρουσίασε τη Δευτέρα, ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας, μέσα στις «Πηγές κινδύνου και αβεβαιότητας» συμπεριέλαβε τις επιπτώσεις ενδεχόμενων φυσικών καταστροφών που συνδέονται με την κλιματική κρίση.
Υψηλότερα κέρδη λοιπόν θα πρέπει να συνδέονται με περισσότερα συμβόλαια και υψηλότερα ασφάλιστρα, ώστε να υπάρχει ικανή κάλυψη που θα απομειώσει τον κίνδυνο.
Πηγές: Καθημερινή & οικονομικός ταχυδρόμος