Ωστόσο, η κατανάλωση των παγωτών κρύβει και ορισμένους κινδύνους για την υγεία. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των παγωτών εξαρτώνται από την ποιότητα και τον τύπο τους. Σε γενικές γραμμές πάντως, αυτές περιλαμβάνουν...αγελαδινό γάλα, ημι-αποβοτυρωμένο ή σκόνη γάλακτος, αβγά, κακάο, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, γλυκαντικές ουσίες χυμούς φρούτων, σταθεροποιητές, γαλακτοματοποιητές, χρώματα και τεχνητά αρώματα.
Επιπλέον, χρησιμοποιούνται διάφορα πρόσθετα υλικά όπως είναι τα κομματάκια σοκολάτας και καραμέλας, το σιρόπι σοκολάτας η απομίμηση σοκολάτας, οι ξηροί καρποί, τα κομμάτια φρούτων και τα σιρόπια φρούτων ή τα λικέρ.
Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που τα παγωτά θεωρούνταν «απαγορευμένο» έδεσμα, ότι δηλαδή ίσχυε στο παρελθόν και με το ψωμί. Σήμερα, οι διαιτολόγοι συμφωνούν πως αν και κάποια συγκεκριμένα παγωτά (τα παρφέ και όσα έχουν επικάλυψη με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς) είναι αρκετά παχυντικά, σε γενικές γραμμές όλα τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής διατροφικής αξίας (95%), ασβεστίου (υψηλή βιοδιαθεσιμότητα), υδατανθράκων (20-25 γρ / 100 γρ), άλατα, φωσφόρου, μαγνησίου και βιταμινών Α, Β1, Β2, Β6 και Β 12. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλα τρόφιμα υστερούν σε σίδηρο και βιταμίνες C και D.
Θερμιδικά το παγωτό καλύπτει το 5-10 % των ημερήσιων αναγκών μας σε ενέργεια (75-240 kcal / 100 γρ), το 10 % των αναγκών μας σε πρωτεΐνες, το 35 % σε Β12 και το 40 % σε ασβέστιο.
Παγωτά διαίτης
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και διευρύνεται η γκάμα των διαιτητικών παγωτών, τύπου diet, light, slim. Τα παγωτά αυτά περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης -συνήθως ακεσουλφαμικό κάλιο, σορβιτόλη ή μαλτοδεξτρόζη και χαμηλή έως μηδενική περιεκτικότητα σε λίπος.
Προσοχή όμως!
Όσα παγωτά διαίτης διαθέτουν επικάλυψη σοκολάτας ή απομίμησης σοκολάτας περιέχουν οπωσδήποτε λιπαρά συστατικά.
Τι πρέπει να προσέχουμε:
Το παγωτό δεν περιέχει συντηρητικές ουσίες καθώς διατηρείται αποκλειστικά στην κατάψυξη. Λόγω αυτής του της ιδιαιτερότητας κατατάσσεται στα ευπαθή προϊόντα, οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Α) Αποφεύγουμε να αγοράζουμε παγωτό με εμφανή ελαττώματα ή παραμόρφωση στη συσκευασία (σχίσιμο, διόγκωση και υπερχείλιση στο καπάκι στα κυπελάκια). Το ίδιο ισχύει και για όσα παγωτά εμφανίζουν ίζημα, θρυμματίζονται σε μικρά κομμάτια ή περιέχουν μικροκρυστάλλους, καθώς όλα αυτά τα χαρακτηριστικά φανερώνουν πως το προϊόν έλιωσε και στη συνέχεια καταψύχθηκε ξανά.
Β) Ελέγχουμε στο σημείο πώλησης, αν τηρούνται οι σωστές συνθήκες συντήρησης των παγωτών. Ο καταψύκτης πρέπει να είναι τοποθετημένος σε σκιερό μέρος και να μην είναι υπερβολικά γεμάτος.
Γ) Το ειδικό κουτάλι σερβιρίσματος του χύμα παγωτού πρέπει να βρίσκεται μέσα σε διαφανές δοχείο με νερό συνεχούς ροής.
Επειδή το χρώμα στα παγωτά οφείλεται συνήθως στην προσθήκη τεχνητών χρωστικών ουσιών, αποφεύγουμε αυτά που έχουν πολύ έντονα χρώματα.
Δ) Τα τυποποιημένα παγωτά πρέπει να φυλάσσονται σε καταψύκτες με θερμοκρασία -18 βαθμούς, ενώ τα χύμα σε ειδικές βιτρίνες μακριά από τον ήλιο.
Γράφει η κ. Ελένη Σολωμού, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BCs, Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Επιστημονικός Συνεργάτης Απίσχνανσις
Όλα τα θέματα που αφορούν την υγεία, ψυχολογία, ανάπτυξη, διατροφή, συμβουλευτική για όσους έχουν ή θα αποκτήσουν παιδιά, είναι στο www.psgg.gr!
Νηπιαγωγείο & Βρεφονηπιακό Κέντρο
ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ
Λ. Κατσώνη 42 & Μ. Μπότσαρη, 145 61 Κηφισιά
Τηλ.: 210-8012761 Τηλ. & Fax: 210-6233243
Http: www.mantarinikids.com E-mail: mandarinikids@gmail.com
Νηπιαγωγείο & Βρεφονηπιακό Κέντρο
ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ
Λ. Κατσώνη 42 & Μ. Μπότσαρη, 145 61 Κηφισιά
Τηλ.: 210-8012761 Τηλ. & Fax: 210-6233243
Http: www.mantarinikids.com E-mail: mandarinikids@gmail.com