Η απάντησή μου ήταν: «Και ο γιός σας τι λέει για όλα αυτά;»
Η εκπαίδευση στη χρήση της τουαλέτας αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα κατά την ανάπτυξη του νηπίου. Πρόκειται για την κυριαρχία του παιδιού στο σώμα του (έλεγχος των σφιγκτήρων) αλλά και για μια κοινωνική δεξιότητα (εκμάθηση της χρήσης της τουαλέτας). Οι γονείς συχνά γίνονται ανυπόμονοι και υπερβάλλουν σε ζήλο στην προσπάθειά τους να «καθαρίσει» το παιδί τους. Το μόνο όμως που καταφέρνουν είναι να αγχώνουν το παιδί και να απογοητεύονται οι ίδιοι.
Συνήθως, τα «φυσιολογικά» όρια ηλικίας κατά την οποία τα νήπια επιτυγχάνουν την ενούρηση και την εγκόπριση στην τουαλέτα είναι από 2 μέχρι 4 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν νήπια που το κατορθώνουν νωρίτερα ή ότι υπάρχει κάτι το «παθολογικό» σε όσα καθυστερούν λίγα. Το σίγουρο είναι ότι οι γονείς πρέπει να προσέχουν τα μηνύματα που τους δίνει το παιδί. Πότε όμως μπορούμε να ξεκινήσουμε να βγάζουμε την πάνα και να καθόμαστε στο γιο-γιο; Μόλις το παιδάκι έχει αρχίσει να αναγνωρίζει την κατάσταση του σώματός του χρησιμοποιώντας λέξεις (τσίσα, κακά), τη στιγμή που του συμβαίνουν είναι καλό να ανταποκριθούμε και να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για την έναρξη της εκπαίδευσης.
Η εκμάθηση της χρήσης της τουαλέτας μπορεί για έναν ενήλικα να μοιάζει απλή διαδικασία, αλλά για ένα παιδί δύο ετών αναλύεται σε πολλά σύνθετα βήματα, όπως: να κρατηθεί όταν νιώσει την ανάγκη, να το πει στον ενήλικα που το φροντίζει, να πάει στον αποδεκτό χώρο, να βγάλει τα ρούχα του, να καθίσει στη λεκάνη, να αφήσει τα ούρα ή τα κόπρανα, να καθαριστεί, να φορέσει τα ρούχα του. Όλα αυτά τα επιμέρους στάδια είναι για το νήπιο μικρές επιτυχίες που μπορεί να έρθουν πιο σύντομα ή πιο αργά, ανάλογα με την ψυχολογική του ετοιμότητα.
Οδηγίες προς επίδοξους εκπαιδευτές ή αλλιώς αγχωμένους γονείς:
- Δεν υπάρχει συνταγή εκπαίδευσης. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, έχει τους δικούς του ρυθμούς και τις δικές του ανάγκες (γνωστικές, συναισθηματικές, κοινωνικές).
- Μην υπερβάλλετε σε προσπάθεια. Αν το παιδί νιώσει πιεσμένο από σας, θα αντιδράσει και θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα.
- Η ζωή του παιδιού είναι αρκετά πολύπλοκη και χωρίς την εκπαίδευση στη χρήση της τουαλέτας (λέξεις, πρόσωπα, τόποι, καταστάσεις, συναισθήματα). Δείξτε κατανόηση σε περίπτωση ατυχήματος, πχ μετά από μια αρρώστια ή μια συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή.
- Βάζουμε πρόγραμμα, αλλά με μέτρο, λαμβάνοντας υπόψη τις σωματικές ανάγκες του παιδιού και παρατηρώντας τα σχετικά σημάδια (ανησυχία, εγρήγορση, κοκκίνισμα, απομόνωση κλπ)
- Σε καμιά περίπτωση δεν τιμωρούμε και δεν επικρίνουμε, Αντίθετα, επιβραβεύουμε τόσο το αποτέλεσμα όσο και την προσπάθεια.
- Η αλήθεια είναι ότι κάθε γονιός θέλει το παιδί του να είναι καθαρό, μα πάνω από όλα θέλει το παιδί του να είναι χαρούμενο.
Κάντε click εδώ: www.psgg.gr και βρείτε όλα τα θέματα που αφορούν στην υγεία, ψυχολογία, ανάπτυξη, διατροφή, συμβουλευτική των παιδιών.
Νηπιαγωγείο & Βρεφονηπιακό Κέντρο
ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ
Λ. Κατσώνη 42 & Μ. Μπότσαρη, 145 61 Κηφισιά
Τηλ.: 210-8012761 Τηλ. & Fax: 210-6233243
Http: www.mantarinikids.com E-mail: mandarinikids@gmail.com
Νηπιαγωγείο & Βρεφονηπιακό Κέντρο
ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ
Λ. Κατσώνη 42 & Μ. Μπότσαρη, 145 61 Κηφισιά
Τηλ.: 210-8012761 Τηλ. & Fax: 210-6233243
Http: www.mantarinikids.com E-mail: mandarinikids@gmail.com