Το nextdeal.gr προσφέρει στους αναγνώστες του ασφαλιστική ενημέρωση-εκπαίδευση σε βασικές ασφαλιστικές έννοιες για να μπορούν να «καταλαβαίνουν» καλύτερα τον ασφαλιστή τους.
Βασικές ασφαλιστικές έννοιες
Άνθρωπος και κίνδυνοι
Το στοιχείο του κινδύνου με διάφορες κατά περίπτωση μορφές, συνόδευε ανέκαθεν τον άνθρωπο, σε όλες τις εκδηλώσεις της κοινωνικής και οικονομικής του ζωής. Και οι πιο ανύποπτες ανθρώπινες πράξεις, ενέχουν, πολλές φορές, σοβαρότατους κινδύνους αρτιμέλειας ζωής και περιουσίας, των οποίων τις συνέπειες και την έκταση δεν είναι πάντα σε θέση να προβλέψει ο άνθρωπος.
Μια αβεβαιότητα κατά συνέπεια διέπει και τις πιο απλές ενέργειες του ανθρώπου, η οποία από παλιά, άσκησε ανασχετική επίδραση πάνω στη δραστηριότητα και τη γενικότερη εξέλιξή του.
Η εξασφάλιση όμως της σιγουριάς και της βεβαιότητας για το μέλλον, παραμένει ένας από τους πιο υψηλούς στόχους της ανθρώπινης σκέψης, που επιδιώκει την εξασφάλιση αυτή, με συνεχείς μελέτες για να αποκτήσει τον έλεγχο των κινδύνων.
Ο επιστημονικός προγραμματισμός στις διάφορες δραστηριότητες, δεν αποσκοπεί σε τίποτε άλλο, από τη σύμπτωση όλων εκείνων των ευνοϊκών προϋποθέσεων, που έχουν σαν συνισταμένη την επιτυχή έκβαση μιας συγκεκριμένης δραστηριότητας. Παράλληλα μια διαμετρικά αντίθετη προσπάθεια επιχειρείται, για να απομακρυνθούν και να αποτραπούν ορισμένες συμπτώσεις, που ασκούν δυσμενείς επιδράσεις, στο προγραμματισμένο αποτέλεσμα.
Υπάρχει όμως ένα όριο, μέχρι του οποίου η υπό τη μορφή του προγραμματισμού ανθρώπινη επέμβαση, μπορεί να αποφέρει επιτυχή αποτελέσματα. Πέρα από το όριο αυτό, τα αποτελέσματα των ανθρώπινων επεμβάσεων αμφισβητούνται.
Ο κίνδυνος επομένως βρίσκεται πέρα από την ανθρώπινη γνώση και αποτελεί στοιχείο που δεν υπόκειται στον έλεγχο της δυνάμεως, της θελήσεως, ή της σκέψεως του ανθρώπου.
Η ασφαλιστική κατανομή των κινδύνων
Κύρια χαρακτηριστικά της ασφαλιστικής κατανομής των κινδύνων, είναι η απομόνωση του κινδύνου, στην ενδεδειγμένη κάθε φορά ασφαλιστική μεταχείριση.
Διαχωρίζεται δηλαδή με την ασφάλιση ο κίνδυνος, από τη λοιπή επιχειρηματική δραστηριότητα και σαν χωριστό πια στοιχείο, υποβάλλεται σε ασφαλιστική διαδικασία για ευρύτερη κατανομή. Μετατοπίζονται έτσι οι οικονομικές συνέπειες του κινδύνου, από αυτόν που αρχικά τις έφερε, πάνω σε ένα σύνολο ατόμων, τα οποία επίσης βρίσκονται κάτω από ασφαλιστική προστασία.
Η ασφαλιστική κατανομή των κινδύνων, επιτυγχάνεται με την οργανωμένη οικονομική αμοιβαιότητα η οποία ανατίθεται στους ασφαλιστικούς φορείς και συνίσταται στο σχηματισμό ενός κεντρικού κεφαλαίου από εισφορές, από το οποίο κεφάλαιο, καταβάλλονται οι αποζημιώσεις που απαιτούνται, για την αποκατάσταση των συνεπειών των κινδύνων.
Εξυπακούεται, πως όλοι εκείνοι που συμμετέχουν σε ένα ασφαλιστικό σύστημα, (Ασφαλισμένοι), πρέπει να βρίσκονται κάτω από την «απειλή» του ίδιου κινδύνου και η συνδρομή του καθενός, να είναι ανάλογη με τον κίνδυνο που εισάγει στην ασφαλιστική ομάδα.
Βασικός σκοπός της ασφαλίσεως, είναι η κατανομή των οικονομικών συνεπειών του κινδύνου από τους λίγους, στους πολλούς. Η κοινωνικότητα κατά συνέπεια του μέτρου αυτού, είναι προφανής από τον ίδιο τον επιδιωκόμενο σκοπό.
Από το γεγονός ακόμα, ότι με την ασφάλιση αποσκοπείται η αποκατάσταση πραγματικής οικονομικής ζημίας, έπεται ότι σε καμιά περίπτωση η ασφάλιση δεν μπορεί να οδηγεί σε πλουτισμό του Ασφαλισμένου. Αποκλειστικός σκοπός είναι να αποκατασταθεί ο Ασφαλισμένος, στην ίδια ακριβώς οικονομική θέση που βρισκόταν πριν την επέλευση του κινδύνου, κατά το μέτρο βέβαια που είναι εφικτό, με το χρήμα.
Κοινωνία Ασφαλισμένων
Όταν το άτομο από μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες ενός γεγονότος μπορεί να τις αντιμετωπίσει η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ. Όλη η συγκρότηση του ασφαλιστικού έργου στηρίζεται στα στοιχεία του παρελθόντος, από την επεξεργασία των οποίων ο Ασφαλιστής αντλεί συμπεράσματα και αποκομίζει εμπειρίες, βάσει των οποίων προχωρεί παρά πέρα στην κατανομή των κινδύνων μεταξύ των μελών της κοινωνίας της οποίας είναι επικεφαλής.
Φυσικός και ηθικός κίνδυνος
Σπουδαίας πρακτικής σημασίας διάκριση, είναι και αυτή που αναφέρεται στα φυσικά χαρακτηριστικά του κινδύνου, τα οποία λαμβανόμενα σα σύνολο, συνθέτουν την τάση επαληθεύσεώς του. Από την άποψη αυτή ο κίνδυνος διακρίνεται σε φυσικό και ηθικό. (Physical and moral hazard).
Φυσικός Κίνδυνος: Ο φυσικός κίνδυνος αναφέρεται στη φύση του ασφαλιζομένου αντικειμένου και αφορά χαρακτηριστικά του κινδύνου, που μπορούν να διαπιστωθούν με μια εμπεριστατωμένη μελέτη της καταστάσεώς του.
Ηθικός Κίνδυνος: Ο ηθικός κίνδυνος είναι συνυφασμένος με την ανθρώπινη φύση, εξαρτάται λοιπόν από τον χαρακτήρα του Ασφαλισμένου, ή στην περίπτωση μιας επιχείρησης, από το απασχολούμενο εργατοϋπαλληλικό προσωπικό και τη γενικότερη συμπεριφορά του κατά την εργασία. Ενδέχεται δηλαδή το προσωπικό να είναι ευσυνείδητο και να επιδεικνύει, επιμέλεια, ζήλο και ενδιαφέρον για την πορεία των εργασιών της επιχειρήσεως, ή και αντίθετα.
Ο ρόλος της στατιστικής
Τι συγκεκριμένα στοιχίζουν οι κίνδυνοι που περιβάλουν τον άνθρωπο, στην κοινωνική και οικονομική του υπόσταση, υπήρξε κάτι σχεδόν άγνωστο μέχρι και τα μέσα του περασμένου αιώνα.
Στον 20ό αιώνα, ο οποίος χαρακτηρίζεται και σαν αιώνας της στατιστικής επιστήμης, συντελέσθηκε μεγάλη πρόοδος στη συγκέντρωση στοιχείων από διάφορα περιστατικά και τη συναγωγή χρησίμων συμπερασμάτων από την επεξεργασία και την παρατήρηση των στοιχείων αυτών.
Συγκροτημένες υπηρεσίες παρακολουθούν σήμερα και καταγράφουν, σε όλα τα προηγμένα κράτη, διάφορα φαινόμενα, κατά την εξελικτική πορεία των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων του σύγχρονου ανθρώπου. Οι επιπτώσεις επομένως των κινδύνων, πάνω στη σύγχρονη κοινωνικο-οικονομική συγκρότηση του κόσμου, γίνονται γνωστές, εκ των υστέρων και αποτελούν το γνώμονα των μελλοντικών αντιδράσεων του ανθρώπου, έναντι των κινδύνων αυτών.
Ασφαλιστικό προϊόν
Είναι το προϊόν-υπηρεσία που φροντίζει για την αποκατάσταση μιας οικονομικής βλάβης που υφίσταται σαν συνέπεια ενός γεγονότος : Ζημίες – Καταστροφές, Ατυχήματα, Ασθένειες, Τυχαία Γεγονότα, Επιπτώσεις από πράξεις ή παραλείψεις, Γεράματα κ.α.
Ασφαλίζετε τα ανοίγματα φεύγοντας, έστω και αν λείψετε για λίγη ώρα.
Τοποθετήστε «μάτι» στην κεντρική είσοδο του σπιτιού σας, για να μπορείτε να ελέγχετε, ποιος είναι ο επισκέπτης σας. Μην ανοίγετε την πόρτα σε αγνώστους, αν δεν βεβαιωθείτε, ποιοι είναι και τι θέλουν.
Ασφαλιστική εταιρία
Είναι ο οικονομικός οργανισμός που αναλαμβάνει την κάλυψη ασφαλιστικών κινδύνων (μέσω ασφαλιστηρίων συμβολαίων), την διαχείριση των ασφαλιστικών εισφορών (ασφαλίστρων) και την αποζημίωση του παθόντα ή των παθόντων σε περίπτωση επέλευσης του κινδύνου. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις είναι δύο ειδών: Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις Ζημιών, που ασκούν εμπράγματες ασφαλίσεις και• Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις Ζωής, που ασκούν ασφαλίσεις ζωής, υγείας και αποταμιευτικά προγράμματα (συνταξιοδοτικά).
Διαδικασία ασφάλισης
Tυπικά η διαδικασία της ασφάλισης ξεκινάει με την αξιολόγηση και εκτίμηση του κινδύνου (UNDERWRITING). Καλό είναι σε σύνθετους και πολύπλοκους κινδύνους να ζητείται η συνεισφορά τεχνικών εκτιμητών ή άλλων εμπειρογνώμων. Στη συνέχεια και εφόσον γίνει αποδεκτός ο κίνδυνος, συντάσσεται έγγραφη προσφορά ασφάλισης και γίνεται ο καθορισμός του ασφαλίστρου. Εφόσον ο υποψήφιος λήπτης της ασφάλισης συμφωνήσει, προχωρά η ασφαλιστική εταιρία στην έκδοση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.
Στα προϊόντα retail (αυτοκίνητο, κατοικία, κατάστημα, αστική ευθύνη, προσωπικό ατύχημα κ.α.) η διαδικασία ασφάλισης είναι πολύ πιο άμεση. απλή και γρήγορη, αφοί οι προϋποθέσεις ασφάλισης και η τιμολόγηση τυποποιούνται και καθορίζονται από τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές μέσω προγραμμάτων (software) τιμολόγησης.
Ασφαλιστικός Σύμβουλος-Διαμεσολαβητής
Αναλαμβάνει τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ Ασφαλιζόμενου και Ασφαλιστικής Εταιρίας. Μπορεί να είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Για την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος βασική προϋπόθεση είναι η παρακολούθηση προγράμματος 100 εκπαιδευτικών ωρών, η επιτυχία σε γραπτές εξετάσεις για την απόκτηση της άδειας, η εγγραφή στο τοπικό επιμελητήριο και η έναρξη επαγγέλματος στην εφορία. Ο ρόλος του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή είναι πολύ κρίσιμος και καθοριστικός, αφού στην πράξη αναλαμβάνει το έργο της διερεύνησης των ασφαλιστικών αναγκών του υποψήφιου πελάτη, του προγραμματισμού των κινδύνων που τον απειλούν, τη διαχείριση με τον πιο ευνοϊκό και συμφέρον τρόπο αυτών των κινδύνων και φυσικά το επαγγελματικό service και την επικοινωνία κάθε φορά που αλλάζουν τα δεδομένα στη ζωή του ασφαλισμένου.
Μεσίτης Ασφαλίσεων
Μεσίτης ασφαλίσεων είναι το πρόσωπο που έχει, ως αποκλειστικό έργο, τη δια λογαριασμό του ασφαλιζομένου αναζήτηση των πλέον επωφελών προϋποθέσεων ασφαλιστικής καλύψεως, των κινδύνων έναντι των οποίων ο τελευταίος επιθυμεί να τύχει ασφαλιστικής προστασίας.
Συντονιστής Ασφαλιστικών Συμβούλων
Συντονιστής ασφαλιστικών συμβούλων είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που για λογαριασμό μιας ασφαλιστικής επιχειρήσεως, διαμεσολαβεί, έναντι προμήθειας, στην σύναψη ασφαλιστικών συμβάσεων, διαμέσου μιας ομάδας Ασφαλιστικών Συμβούλων, τους οποίους στρατολογεί, επιλέγει, εκπαιδεύει, κατευθύνει και συντονίζει.
Δύο πολύ βασικές αρχές
- «Insurable Interest»
Πρώτη αρχή είναι εκείνη της ύπαρξης Εννόμου ή Ασφαλιστικού Συμφέροντος που αποτελεί προϋπόθεση για τη διενέργεια της ασφάλισης. - «Utmost Good Faith» (δόγμα Uberrima Fidei)
Η Αρχή της Ανώτατης Καλής Πίστης σημαίνει ότι ο Ασφαλιστής βασίζει την κάλυψη στις δηλώσεις του ασφαλιζομένου (είτε είναι προφορικές είτε – συνήθως – έγγραφες) χωρίς αρκετές φορές να έχει την ευχέρεια ή την δυνατότητα ελέγχου της ακρίβειας των πληροφοριών αυτών. Κατά συνέπεια η σύμβαση ασφαλίσεως βασίζεται στην αρχή της ανώτατης καλής πίστεως που αποτελεί την βάση της συνάψεως της.
Ασφαλιζόμενες αξίες
Ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής στις εμπράγματες ασφαλίσεις (αυτοκινήτου, σκαφών αναψυχής, πυρκαγιάς εμπορικών και βιομηχανικών κινδύνων κ.α.), είναι αυτό που αναφέρεται στις ασφαλιζόμενες αξίες.
Ο χαρακτήρας της ασφάλισης (πυρός, αυτοκινήτου κ.α.) είναι αποζημιωτικός, πράγμα που προβλέπεται σαφώς από τον Εμπορικό Νόμο. Η έννοια της αποζημίωσης προϋποθέτει να υπάρχει αντικείμενο που να μπορεί να αποτιμηθεί σε χρήμα, αλλά και πρόσωπο το οποίο θα έχει υποστεί περιουσιακή ζημιά από την καταστροφή του αντικειμένου.
NEWSLETTER
Λάβετε τα καλύτερα του Nextdeal στα εισερχόμενά σας, κάθε μέρα.
Η σχέση που συνδέει το πρόσωπο και το αγαθό που απειλείται από την επέλευση ενός κινδύνου, λέγεται ασφαλιστικό συμφέρον.
Η έκφραση σε χρήμα του ασφαλιστικού ενδιαφέροντος, αποτελεί την ασφαλιστική αξία.
Ασφαλιστική αξία – με άλλα λόγια – νοούμε την πραγματική αξία του ασφαλισθέντος συμφέροντος κατά τον χρόνο έναρξης της ασφάλισης.
Η ασφαλιστική αξία μπορεί να μεταβληθεί κατά την διάρκεια της ασφαλιστικής περιόδου. Σύμφωνα με το άρθρο 208 του Εμπορικού Νόμου, αυτό που μας ενδιαφέρει για τον διακανονισμό της ζημιάς είναι η ασφαλιστική αξία κατά την ημέρα του ατυχήματος.
Ασφαλιστικό Ποσό (ασφαλιζόμενο κεφάλαιο) είναι το χρηματικό ποσό που σημειώνεται στο ασφαλιστήριο και που αποτελεί το ανώτατο όριο της παροχής και ευθύνης της ασφαλιστικής εταιρίας σε περίπτωση πραγματοποίησης του κινδύνου.
Το ασφαλιστικό ποσό δηλούται μονομερώς από τον ασφαλιζόμενο, δεν αποτελεί αποτίμηση του ασφαλισθέντος πράγματος και δεν είναι τεκμήριο της ασφαλιστικής αξίας.
Στους κλάδους των εμπράγματων ασφαλίσεων έχει υποχρεωτική ισχύ ο λεγόμενος Αναλογικός Όρος, ο οποίος προβλέπει ότι για να είναι σωστή η ασφάλιση, (είσπραξη στο ακέραιο της αποζημίωσης σε περίπτωση ατυχήματος), θα πρέπει το ασφαλιστικό ποσό να είναι ίσο με την ασφαλιστική αξία (άρθρο 198 Εμπορικού Νόμου).
Αν η ασφάλιση καλύπτει μέρος μόνο της αξίας του ασφαλισθέντος πράγματος, ο ασφαλιζόμενος υφίσταται ανάλογο μέρος των ζημιών (Υπασφάλιση). Ο μαθηματικός τύπος λοιπόν της αποζημίωσης είναι: ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ = ΖΗΜΙΑ Χ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΣΟ/ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ
Η Υπασφάλιση είναι πολλές φορές σημείο τριβών στην περίπτωση κάποιου ατυχήματος, μεταξύ ασφαλισμένου και ασφαλιστικής εταιρίας. Για αυτό λοιπόν πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλιση της πραγματικής αξίας.
Δυστυχώς η αγορά μας χαρακτηρίζεται όχι μόνο από το μεγάλο ποσοστό ανασφάλιστων περιουσιών, αλλά και από τα περιουσιακά στοιχεία που όταν είναι ασφαλισμένα δεν είναι καλυμμένα με τις σωστές αξίες τους, με συνέπεια περικοπή των αποζημιώσεων και την δημιουργία προβλημάτων.
Αν τώρα το ασφαλιστικό ποσό είναι μεγαλύτερο από την ασφαλιστική αξία, τότε έχουμε Υπερασφάλιση.
Η Υπερασφάλιση σε καμιά περίπτωση δεν δημιουργεί υποχρέωση για πληρωμή αποζημίωσης με ποσό μεγαλύτερο της πραγματικής ζημιάς, μιας και αντικείμενο της εμπράγματης ασφάλισης είναι να αποκαταστήσει χρηματικά τον ασφαλιζόμενο στην κατάσταση που βρισκόταν λίγο πριν συμβεί η ζημιά (αποζημιωτικός χαρακτήρας της ασφάλισης – ο Εμπορικός Νόμος άρθρο 201, αναφέρεται στην υπερασφάλιση και τις συνέπειές της).
Αντασφάλιση
Η ακόμη μεγαλύτερη κατανομή του κινδύνου επιτυγχάνεται με την αντασφάλιση, που είναι η ασφάλιση από τρίτο της ασφαλιστικής κάλυψης που προσέφερε ο ασφαλιστής ή πιο απλά η ασφάλιση μέρους του κινδύνου που ανέλαβε ένας ασφαλιστής από έναν άλλο εξειδικευμένο ασφαλιστή που ονομάζεται αντασφαλιστής.
Αποζημίωση
Αποζημίωση είναι η διαδικασία αποκαταστάσεως του ζημιωθέντος ασφαλισμένου, στην ίδια ακριβώς οικονομική θέση που βρισκόταν προ της επελεύσεως του κινδύνου του οποίου ασφαλιζόταν και ο οποίος και μόνον κίνδυνος του προκάλεσε την οικονομική ζημιά.
Ασφαλισμένος
Ασφαλισμένος είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο για το οποίο συνομολογείται η ασφάλιση.
Ασφάλιστρο
Είναι το χρηματικό αντίτιμο που δίνει κάθε χρόνο ο ασφαλισμένος, για να εξασφαλίσει την κάλυψη που του παρέχει το ασφαλιστήριο συμβόλαιό του. Το ποσό αυτό μπορεί να καταβάλλεται από τον ασφαλισμένο σε ετήσιες, εξάμηνες ή τρίμηνες δόσεις ανάλογα με την ασφαλιστική συμφωνία και την πολιτική της κάθε ασφαλιστικής επιχείρησης.
Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο
Το έγγραφο που αποδεικνύει την ασφαλιστική σύμβαση, φέρει την υπογραφή του εκπροσώπου της εταιρείας.
Γενικοί Όροι Ασφαλιστηρίου
Οι Γενικοί όροι ασφάλισης είναι εκείνοι που ισχύουν, όχι για μια συγκεκριμένη ασφάλιση αλλά για ακαθόριστο αριθμό ασφαλίσεων. Είναι διατυπωμένοι εκ των προτέρων και προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για τις μελλοντικές ασφαλιστικές συμβάσεις. Σε μεγάλο μέρος επαναλαμβάνουν τις διατάξεις του νόμου.
Ειδικοί Όροι Ασφαλιστηρίου
Είναι εκείνοι που συμφωνούνται από τον ασφαλιστή και τον ασφαλισμένο για μια συγκεκριμένη ασφάλιση. Είναι επομένως όροι που λαμβάνουν υπόψη τους μια συγκεκριμένη κάλυψη και ισχύουν μόνον γι' αυτήν. Υπερισχύουν απέναντι στους γενικούς όρους. Ειδικοί και γενικοί όροι έχουν όμως την ίδια νομική ισχύ.
Πρόταση Ασφάλισης
Το έντυπο, το οποίο χορηγείται από την ασφαλιστική εταιρία και περιέχει σειρά ερωτημάτων, τα οποία υποχρεούται ο ασφαλισμένος να απαντήσει με ειλικρίνεια και δηλώσεις τις οποίες καλείται να επικυρώσει με την υπογραφή του. Οι ως άνω ερωτήσεις και δηλώσεις αφορούν προσωπικά τον ασφαλισμένο ο οποίος συμπληρώνει, δηλώνει υπεύθυνα και υπογράφει την πρόταση ασφάλισης , καθώς και ο λήπτης της ασφάλισης εφόσον αυτός δεν ταυτίζεται με το πρόσωπο του ασφαλισμένου.
Συμβαλλόμενος
Συμβαλλόμενος της Ασφάλισης είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που συνάπτει την σύμβαση ασφάλισης με τον ασφαλιστή, το οποίο είναι υποχρεωμένο να πληρώνει το ασφάλιστρο, έχοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ασφαλιστική σύμβαση.
Ατύχημα
Η επέλευση οποιουδήποτε από τους κινδύνους που καλύπτονται με το ασφαλιστήριο και οφείλεται σε τυχαίο, βίαιο και ανεξάρτητο της θέλησης του ασφαλισμένου ή λήπτη της ασφάλισης γεγονός.
Πραγματογνώμονας
Εκτιμητής, Επιθεωρητής. Ένα άτομο που έχει τα προσόντα, λόγω γνώσεων και δεξιοτήτων, να υποβάλλει μία έκθεση για την κατάσταση και την αξία της περιουσίας και της αιτίας που προκάλεσε τη ζημία.
Πραγματογνωμοσύνη
Η έκθεση που ετοιμάζεται από ένα πραγματογνώμονα που διορίζεται για εξέταση κάποιου ασφαλισμένου κινδύνου που παρουσίασε ζημία ή η έκθεση που ετοιμάζεται μετά από την επιθεώρηση ενός προς ασφάλιση κινδύνου.
Ασφάλιση σε πρώτο κίνδυνο
Ασφάλιση σε πρώτο κίνδυνο, είναι η ασφαλιστική πρακτική που καλύπτει μόνο μέχρι ενός ανώτατου ορίου πιθανή ζημιά, παραβλέποντας τη συνολική αξία του ασφαλιζομένου πράγματος, που μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη και σε περίπτωση ζημιάς, δεν ισχύει ο αναλογικός όρος της υπασφάλισης. Σκοπός αυτής της μορφής ασφάλισης, είναι να καλύψει το μέγιστο ποσό ζημίας που μπορεί να προκληθεί και όχι το σύνολο της ασφαλιστικής αξίας.
Αντικείμενο της Ασφαλίσεως
Αντικείμενο της Ασφάλισης μπορεί να είναι οποιαδήποτε περιουσία ουσιαστικής αξίας ή οποιοδήποτε γεγονός που, όταν συμβεί, θα προκαλέσει την απώλεια ενός νομικού δικαιώματος ή τη δημιουργία νομικής ευθύνης.
Απαλλαγή
Απαλλαγή, είναι το συμφωνηθέν αφαιρετέο ποσό, από την αποζημίωση που καταβάλει ο ασφαλιστής και επιβαρύνει τον ασφαλιζόμενο. Μερικές φορές συμφωνείται, με όρο του ασφαλιστηρίου, ο ασφαλιστής να απαλλάσσεται από το να καταβάλει ένα μέρος των ζημιών, κάθε φορά που καλείται να αποζημιώσει, επιβαρύνοντας με το ποσό αυτό τον δικαιούχο. Έτσι, ζητείται από τον λήπτη της ασφάλισης, να αναλάβει ένα μέρος ευθύνης του κινδύνου για λογαριασμό του.
Δικαιούχος
Δικαιούχος είναι το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που έχουν καθοριστεί να εισπράξουν ασφαλισμένα ποσά, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί ο ασφαλιστικός κίνδυνος. Αλλαγή δικαιούχου στη διάρκεια ασφάλισης μπορεί να γίνει μετά από γραπτό αίτημα του συμβαλλομένου το οποίο προσυπογράφει και ο ασφαλισμένος. Ο Δικαιούχος μπορεί να είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο.