Μια νέα κι ενδιαφέρουσα τεχνολογία προωθεί το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, η οποία με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και της ρομποτικής, προσφέρει τη δυνατότητα να εντοπίζονται και να επιδιορθώνονται βλάβες του οδικού δικτύου μιας περιοχής.
Όσο κι αν σας κάνει εντύπωση σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Πανεπιστήμιο, συνολικά έχουν δοθεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο λίρες για επισκευές οχημάτων από ζημιές που σχετίζονται με τις λακκούβες την τελευταία 10ετία.
Για το λόγο αυτό, έχει αναπτυχθεί ένα ρομποτικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (AI) για την αντιμετώπιση των ζημιών στο οδικό δίκτυο. Αυτό το σύστημα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει αυτόνομα όλα τα προβληματικά σημεία των δρόμων, να εκτιμά τη σοβαρότητα της ζημιάς, ενώ αν η ζημιά είναι σε πρώιμα στάδια θα μπορεί να την επισκευάζει κι επιτόπου. Ο Δρ. Sebastiano Fichera, Τεχνικός Διευθυντής του εν λόγω project ανέφερε: «Οι τρέχουσες μέθοδοι για την ανίχνευση και την επισκευή των βλαβών του οδικού δικτύου γίνονται αργά, το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο και κοστίζουν αρκετά. Η νέα τεχνολογία που αναπτύσσουμε θα κάνει τις εργασίες συντήρησης δρόμων γρηγορότερες, φθηνότερες και καθαρότερες και τελικά θα καταστήσει τους δρόμους ασφαλέστερους και πιο προσιτούς».
Όπως δήλωσε κι ο καθηγητής Anthony Hollander, επικεφαλής του project από τη μεριά του Πανεπιστήμιου του Λίβερπουλ, δήλωσε: «Σκοπεύουμε να κάνουμε σταθερές επενδύσεις πάνω σε αυτή τη τεχνολογία γιατί θέλουμε να κάνουμε τη πραγματική διαφορά στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον».