Στα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα υγειονομικά μέτρα κατά του κορωνοϊού. «Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους. Είμαστε ίσως στο τέλος της αρχής» τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να μην υπερφορτωθεί το Σύστημα Υγείας».
Τόνισε ότι «ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον» και μίλησε για τα πρώτα «συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα» αλλά και για το ότι «όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στο στόχο, πειθαρχία, ενότητα και αλληλεγγύη».
Ταυτόχρονα επεσήμανε: «Βρίσκομαι εδώ υπηρετώντας και ένα πρόταγμα πολιτικό» επισημαίνοντας ότι απορρίπτει κάθε αυταρχικά ακραία μέτρα όπως συνέβη στην Ουγγαρία. «Ο δικός μας δρόμος είναι αδιαπραγμάτευτος είναι πάντα ο δρόμος της αλήθειας και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», είπε.Ο πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη αναφορά στα μέτρα που ελήφθησαν «πολύ νωρίς» σε συνδυασμό με μια καμπάνια ενημέρωσης και ταυτόχρονο σχεδιασμό των πρώτων μέτρων στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων. Επεσήμανε ότι όλα αυτά δεν συνέβησαν σε μία ουδέτερη χρονική στιγμή αφού στον Έβρο μαινόταν μία δεύτερη μάχη για την υπεράσπιση των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.
Μιλώντας για την συνεισφορά ιδιωτών στη μάχη με τον κορωνοϊό ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «ο κίνδυνος μπορεί να είναι κοινός όμως στην άμυνα καλείται ο καθένας να εισφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Μήπως είναι κακό που οι ιδιώτες χρηματοδοτούν την λειτουργία άνω των 500 κρεβατιών νοσηλείας και έχουν προσφέρει εκατομμύρια μάσκες, γάντια στολές και τόνους φαρμάκων; Όλα αυτά τα θέλω στην υπηρεσία της Δημόσιας Υγείας. Θα ήθελα κι άλλους μιμητές. Κρίνονται οι παρόντες και οι απόντες. Κρίνεται και η αξιέπαινη δωρεά της Βουλής προς το νοσοκομείο Σωτηρία που θα αποκτήσει ισχυρή σύγχρονη μονάδα εντατικής θεραπείας δυναμικότητας 50 κλινών».
Ειδική ήταν η αναφορά του πρωθυπουργούς για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές λέγοντας «ευγνωμονούμε τους ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες. Όμως η κοινή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και αφοσίωση. Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε και αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί».
Πρώτη φροντίδα της κυβέρνησης, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «είναι οι Έλληνες να μείνουν όρθιοι και υγιείς, με επιχειρήσεις έτοιμες για να ξαναβάλουν σε κίνηση μηχανή ανάπτυξης. Μέλημά μας είναι η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης, αλλά και η δίκαιη και οριζόντια κοινωνική μέριμνα. Σε πολλά κράτη οι αποζημιώσεις ήταν ποσοστιαίες επί των αμοιβών, εμείς επιλέξαμε την οριζόντια ενίσχυση των 800 ευρώ που απλώθηκε σχεδόν στο σύνολο των εργαζομένων και οι πιο ωφελημένοι είναι οι χαμηλόμισθοι».
Η κυβέρνηση, τόνισε, διεκδίκησε και πέτυχε «το πρωτοφανές, μέγιστη δημοσιονομική ευελιξία για την αντιμετώπιση κρίσης, ενταχθήκαμε επιτέλους και εμείς στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ανεστάλησαν και όλοι οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα».
Αύριο, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «ανακοινώνεται από την Κομισιόν το νέο πλαίσιο ευελιξίας στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ, που ενσωματώνει σχεδόν όλες τις απαιτήσεις μας. Θα απορροφήσουμε ακόμα περισσότερα κονδύλια με μέγιστη ευελιξία. Όλα αυτά βέβαια δεν αρκούν για προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. Η διαχείριση της κρίσης πρέπει να είναι μόνιμη και πανευρωπαϊκή. Προσυπογράφω τα λόγια Ζακ Ντελόρ που προειδοποίησε ότι σε αυτή τη συγκυρία η έλλειψη αλληλεγγύης θέτει την Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο».Το Πάσχα της αγάπης να γίνει Πάσχα της ευθύνης και της ζωής» είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής και ευχαρίστησε τους Έλληνες που θυσίασαν ελευθερίες για το αγαθό της ζωής όπως είπε.