Σε μία περίοδο που οι πολίτες αντιμετωπίζουν τις ισχυρές αναταράξεις που προκάλεσε σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο η πανδημία, η Κυβέρνηση έρχεται με στοχευμένες παρεμβάσεις να δώσει βαθιά ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πιέζονται στη μέγγενη της ύφεσης. Στο οικονομικό επιτελείο έχουν αποφασίσει να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για την λήψη μέτρων που θα έχουν ως κοινό παρονομαστή την κοινωνική δικαιοσύνη και την ομαλή λειτουργία του Κράτους.
Ειδικότερα, στο νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπονται τα εξής:
- Εισάγεται, για πρώτη φορά, προληπτικός μηχανισμός για την έγκαιρη προειδοποίηση του οφειλέτη , έτσι ώστε να μην οδηγηθεί σε διαδικασίες αφερεγγυότητας.
- Ενσωματώνονται όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που ήδη υπήρχαν σε ένα ενιαίο πλαίσιο και μια ενιαία διαδικασία.
- Οι οφειλέτες που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε οικονομική δυσκολία ή αδυναμία, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, με δύο τρόπους: Είτε ρυθμίζοντας όλες οφειλές του σε έως και 240 δόσεις, δηλαδή μέχρι 20 χρόνια είτε αποκτώντας μία «2η ευκαιρία» μέσω της απαλλαγής από τα χρέη του, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, ύστερα από τη ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών τους στοιχείων.
- Εισάγεται ένα ολοκληρωμένο και αυτοματοποιημένο πλαίσιο αντιμετώπισης της αφερεγγυότητας, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών για φυσικά και νομικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας «κουρέματος». Προσφέρεται η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών σε έως και 240 δόσεις, δηλαδή μέχρι 20 χρόνια.
- Θεσπίζονται μόνιμες πρόνοιες κοινωνικής πολιτικής για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
- Οι επιχειρήσεις δύνανται να προσφύγουν στη διαδικασία της εξυγίανσης, κατ’ εφαρμογή Κοινοτικής Οδηγίας.
- Προβλέπεται, ως ύστατη δυνατότητα, η πτώχευση, με ταυτόχρονη απαλλαγή από τα υπόλοιπα των οφειλών, σε 1-3 έτη.
- Διενεργούνται ειδικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η αξιοποίηση των εργαλείων από στρατηγικούς κακοπληρωτές.