Η ΜΥΡΤΙΣ, η μικρή Αθηναία της εποχής του Περικλέους, θύμα μιας αρρώστιας, του τυφοειδούς πυρετού, ζωντάνεψε ύστερα από 2.500 χρόνια, χάρη στην επιστήμη και τη νέα τεχνολογία. Το άριστα διατηρημένο κρανίο της 11χρονης Μύρτιδος βρέθηκε σε αρχαιολογικές ανασκαφές στον Κεραμεικό, σε ομαδικό τάφο 150 ανώνυμων Αθηναίων, θύματα του τυφοειδούς πυρετού του 430 π.Χ., που έπληξε την Αθήνα, με θύμα και αυτόν τον ηγέτη της Αθήνας, τον Περικλή.
Οι προσπάθειες του Μανώλη Παπαγρηγοράκη, επίκουρου καθηγητή Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της ομάδας του, ανέδειξαν το πρόσωπο της Μύρτιδος με διαδικασίες ανάπλασης του προσώπου. Με τη συνεργασία του Δήμου Χανίων και άλλων Οργανισμών, από 8 έως 30 Σεπτεμβρίου 2021 φιλοξενήθηκε η Έκθεση «ΜΥΡΤΙΣ - Πρόσωπο με Πρόσωπο με το Παρελθόν», στο Γιαλί Τζαμί της πόλεως των Χανίων. «Αποτελεί κοινό τόπο για όλους τους ανθρώπους η ανάγκη να έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων Π. Σημανδηράκης, που αρκετές προσπάθειες κάνει για να αναδείξει τον πολιτισμό της πόλης και ίσως είναι αυτό το σημαντικό του έργο.
Με αρκετό ενδιαφέρον επισκέφθηκα την έκθεση, για να δω από κοντά τη Μύρτιδα και το ταξίδι της, που ξεκίνησε το 2010 από το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως και φιλοξενήθηκε σε μεγάλα Μουσεία της Ελλάδος και στο εξωτερικό. Έγινε «Φίλη της Χιλιετίας» του ΟΗΕ, φέρνοντας το μήνυμα της Ειρήνης και της Συνεργασίας, στην προσπάθεια της καταπολέμησης των θανατηφόρων ασθενειών.
Συγχαρητήρια στον Δήμο Χανίων και αναμένουμε πολλές πράξεις πολιτισμού, γύρω από τους τρεις μεγάλους Κρητικούς: τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, τον Νίκο Καζαντζάκη και τον Μίκη Θεοδωράκη.
Κάποιες φορές είναι πιο αργά απ’ ό,τι νομίζουμε για να δυναμώσουμε τις φωνές του Έργου των Μεγάλων της Ιστορίας. Ας προλάβουμε!
Ευάγγελος Γ. Σπύρου
Δείτε το όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΑΙ Τεύχος 193, Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2021
Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγέθυνση