Στον αγώνα για έναν πιο δίκαιο κόσμο, ανάμεσα στους ανθρώπους και στην φύση που μας περιβάλλει καλούνται πολλές φορές να συμμετάσχουν και κάποια άλλα πλάσματα, με ειδικές ικανότητες, τέτοιες που να προλαβαίνουν το κακό. Ένα απ’ αυτά ήταν ο σκύλος Κούκι ειδικός στην ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων και ο οποίος μετά από ευδόκιμη υπηρεσία δίπλα στον βιολόγο Δημήτρη Βαβύλη, πέταξε στον ουρανό.
Ο Δημήτρης Βαβύλης αποχαιρετά τον πολύτιμο συνεργάτη του με ένα πολύ τρυφερό σημείωμα:
«Δυστυχώς, το Σάββατο, «έφυγε» ο Κούκι, σε ηλικία 12μιση χρονών έπειτα από μάχη με σοβαρή ασθένεια. Αν και η στιγμή είναι αρκετά προσωπική για μένα, καθώς ο Κούκι ήταν ένας σκύλος εργασίας με γνωστή δράση, θεώρησα σωστό να κάνω αυτή την ανάρτηση. Ο Κούκι και ο αδερφός του Κίκο «επιστρατεύτηκαν» το 2014 στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Επιστροφή του Ασπροπάρη» για την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία και το WWF Ελλάς αντίστοιχα και κατάφεραν πολλά. Ήταν οι πρώτοι σκύλοι εργασίας στην υπηρεσία της προστασίας της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα. Τον δρόμο που άνοιξαν, τον ακολούθησαν πολλοί με αποτέλεσμά πλέον οι σκύλοι ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στη χώρα να μετράνε διψήφιο νούμερο και μάλιστα πολλοί από αυτούς να είναι σε κρατικό φορέα (ΟΦΥΠΕΚΑ). Ο Κούκι στην καριέρα του από το 2014 έως το 2022 ερεύνησε 60 περιστατικά δηλητηρίασης, εντόπισε 139 δολώματα και 118 δηλητηριασμένα ζώα σώζοντας πολλές ζωές. Ίσως όμως η μεγαλύτερη επιτυχία του Κούκι στην περιοχή των Μετεώρων, είναι ότι ένωσε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους (μαθητές, κτηνοτρόφους, κυνηγούς, στελέχη υπηρεσιών, απλούς πολίτες κ.α.) να αγωνιστούν για τη διάσωση του Ασπροπάρη και ενάντια στις φόλες.
Σε προσωπικό επίπεδο δε θα πω πολλά, παρά μόνο ότι τόσο στις ατέλειωτες ώρες στο πεδίο όσο και στο σπίτι ήταν ένας σύντροφος με τον οποίο στην ουσία ενηλικιωθήκαμε μαζί, με ώθησε να αγωνίζομαι για το δίκαιο αλλά και ότι χάρη σε αυτόν έζησα πολλές «ευτυχείς συγκυρίες» στην επαγγελματική και προσωπική ζωή. Ο Κούκι ήταν μια ήρεμη δύναμη, που παρά το παρουσιαστικό του, είχε μέχρι τέλους ψυχή κουταβιού. Έκανε τη φύση της Ελλάδας σίγουρα λίγο καλύτερη και όπως είπε ένας δικός μου άνθρωπος, «τώρα μπορεί να πάει να βρει τα τσοπανόσκυλα που είχε βρει δηλητηριασμένα». Έχε γεια καλέ μου φίλε και συνεργάτη!»