Άρης Μπερζοβίτης, 3/8/2018 - 12:45 facebook twitter linkedin Οδηγίες ζωής στη διάρκεια του καλοκαιριού για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη Άρης Μπερζοβίτης, 3/8/2018 facebook twitter linkedin Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών η καθημερινότητά αλλάζει. Βρίσκεστε μακριά από το σπίτι, μη μπορώντας να παρασκευάσετε κάτι μόνοι, ενώ τις περισσότερες φορές τρώτε σε ταβέρνες και εστιατόρια. Όταν, λοιπόν, θα φάτε έξω θα πρέπει να εξηγήσετε με σαφήνεια στο σερβιτόρο ή ακόμη και στον ίδιο τον μάγειρα, τι ακριβώς πρέπει να αποφύγετε. Τα σκεύη στα οποία θα ετοιμάσουν το γεύμα σας δεν θα πρέπει να έχουν πρωτίστως χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή γευμάτων που περιέχουν γλουτένη. Κλασικό παράδειγμα είναι οι τηγανιτές πατάτες, οι οποίες θα πρέπει να είναι φρέσκες (κι όχι προτηγανισμένες) και να τηγανιστούν σε καθαρό λάδι, το οποίο δεν είχε νωρίτερα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή αλευρωμένης τροφής. Επισκεπτόμενοι πολλές φορές νησιά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επιθυμείτε να φάτε ψάρι, το οποίο όμως θα πρέπει να είναι στα κάρβουνα και όχι στο τηγάνι για το λόγο που αναφέραμε και ανωτέρω. Μετά από ένα καλό γεύμα, συνήθως επιθυμείτε να φάτε και κάποιο επιδόρπιο. Εάν τα καλοκαιρινά φρούτα δεν σας καλύπτουν και θελήσετε κάποιο παγωτό, καλό είναι να προτιμήσετε τα τυποποιημένα, για τα οποία έχετε πιστοποίηση πως δεν περιέχουν γλουτένη, αποφεύγοντας το «χύμα» παγωτό, όσο κι αν επιμένει ο παρασκευαστής πως δεν περιέχουν γλουτένη. Πολλές φορές αποδεικνύεται ότι παρότι φτιάχνει ο ίδιος το παγωτό, η πρώτη ύλη έρχεται σε αυτόν από άλλες πηγές και στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλειά της, άρα δεν μπορεί να εγγυηθεί και για την ασφάλεια του προϊόντος του. Εύκολα μπορείτε να ξεγελαστείτε το καλοκαίρι και με τα ποτά που θα καταναλώσετε. Πολλές φορές ζητάτε κάποιο κοκτέιλ, το οποίο όμως αν δεν ξέρετε τί ακριβώς θα περιέχει, καλό είναι να το αποφύγετε. Πολλές φορές η γλουτένη είναι κρυμμένη, και είναι δύσκολο να την εντοπίσετε, κυρίως όταν αναγκάζεστε να φάτε εκτός σπιτιού και άρα γεύματα που δεν έχετε παρασκευάσει οι ίδιοι. Έτσι, λοιπόν, πρέπει να αποφεύγετε τα τρόφιμα που είναι: • Παρασκευασμένα χρησιμοποιώντας τα ίδια μηχανήματα που χρησιμοποιούνται προϊόντα που περιέχουν γλουτένη (π.χ. άλευρα που η επεξεργασία τους έγινε σε μύλο ο οποίος επεξεργαζόταν αλεύρι σίτου). • Μαγειρεμένα στο λάδι που έχει χρησιμοποιηθεί για το τσιγάρισμα άλλων τροφίμων (π.χ. σε καταστήματα fast food). • Βρασμένα στο νερό που χρησιμοποιείται για άλλα προϊόντα (π.χ. για βράσιμο ζυμαρικών στα εστιατόρια). • Μαγειρεμένα σε μια σχάρα που χρησιμοποιείται για άλλα τρόφιμα (π.χ. εστιατόρια και καταστήματα fastfood). Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .
Άρης Μπερζοβίτης, 20/03/2025 - 14:17 Έναρξη πιλοτικής εφαρμογής για την υποστήριξη των ΤΕΠ από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Άρης Μπερζοβίτης, 17/03/2025 - 11:14 ΠΕΦ: Ευρωπαϊκός κανονισμός για τα κρίσιμα φάρμακα - Bασικός Πυλώνας η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία
Άρης Μπερζοβίτης, 26/02/2025 - 11:46 Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης “ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ”: Εστάλησαν τα πρώτα SMS για δωρεάν εξετάσεις καρδιαγγειακών νοσημάτων
Συμβουλές για καλή όραση κατά την οδήγηση τον χειμώνα Πολλές προκλήσεις κρύβει η οδήγηση τον χειμώνα διότι όχι μόνο μειώνουν την ορατότητα οι βροχές, οι χιονοπτώσεις και η ομίχλη,... Άρης Μπερζοβίτης, 21/02/2025 - 14:33
Ο ΕΟΦ ακούει, αλληλεπιδρά και ενεργεί με διαφάνεια για το συμφέρον των ασθενών Η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΕΟΦ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού, με... Άρης Μπερζοβίτης, 21/02/2025 - 11:04
Ο ΣΕΙΒ ζητά τον άμεσο επαναπροσδιορισμό του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τα υλικά διαβήτη συμβατικής τεχνολογίας Η δαπάνη για το 2024 μειώθηκε αιφνιδιαστικά και αναδρομικά, με δυσβάσταχτες συνέπειες για τους εισαγωγείς Η τιμωρητική στάση του ΕΟΠΥΥ όχι... Άρης Μπερζοβίτης, 20/02/2025 - 15:56
Νέα Εκπαιδευτική Ημερίδα από την Ε.Ε.Φα.Μ. για την αυτό-ηγεσία! Στην έννοια της αυτό-ηγεσίας και πώς αυτή μπορεί να αποτελέσει μοχλό επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης σε περιόδους κρίσεων, επικεντρώνεται η... Άρης Μπερζοβίτης, 19/02/2025 - 13:05
Στρατηγική Συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου για την Ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας Την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025, στη Λευκωσία, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, και ο Υπουργός Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλης... Άρης Μπερζοβίτης, 18/02/2025 - 09:57
Βασίλειος Κ. Καλδής (ΤΕΠ του ΓΝΑ «Σισμανόγλειο»): Η Επείγουσα Ιατρική να ασκείται σε ανακαινισμένα ΤΕΠ, στελεχωμένα με εξειδικευμένο προσωπικό! Βασίλειος Κ. Καλδής, MD, MSc, Γενικός χειρουργός, εντατικολόγος, επειγοντολόγος, διευθυντής Χειρουργικής ΕΣΥ, επιστημονικά και διοικητικά υπεύθυνος ΤΕΠ του ΓΝΑ «Σισμανόγλειο» Συνέντευξη στον Άρη... Άρης Μπερζοβίτης, 17/02/2025 - 15:43