Άρης Μπερζοβίτης, 28/2/2019 - 09:46 facebook twitter linkedin Τσικνοπέμπτη: Τι πρέπει να προσέχετε, όταν ψήνετε στα κάρβουνα! Άρης Μπερζοβίτης, 28/2/2019 facebook twitter linkedin Τσικνοπέμπτη σήμερα και αρκετοί από εμάς θα βρεθούν στο σπίτι με φίλους και θα ψήσουν στα κάρβουνα. Καλό, λοιπόν, είναι να γνωρίζουμε ότι ο τρόπος μαγειρέματος επηρεάζει τη θρεπτική σύσταση των τροφίμων και συχνά αναρωτιόμαστε, αν το ψήσιμο στα κάρβουνα είναι πιο υγιεινό από το τηγάνισμα. Η απάντηση στο παραπάνω δίλημμα προκύπτει αν αναλογιστούμε την επεξεργασία που υφίσταται το τρόφιμο σε καθεμία από τις παραπάνω περιπτώσεις. Ο Δημήτρης Γρηγοράκης, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, ΜSc επιστημονικός διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ και πρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (www.logodiatrofis.gr), μας δίνει τις παρακάτω συμβουλές: Ψήσιμο στα κάρβουνα: οι περισσότεροι θεωρούν ότι με το ψήσιμο χάνεται το μεγαλύτερο ποσοστό λίπους με αποτέλεσμα να αυξάνεται η διατροφική αξία του τροφίμου και ταυτόχρονα να μειώνονται οι θερμίδες (κατά 25%) και η περιεκτικότητά του σε λίπος. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι το ψήσιμο διαφόρων ειδών κρέατος, χοιρινού, αρνίσιου, βοδινού, πουλερικών και ψαριών στη σχάρα, στα κάρβουνα, στη σούβλα, προκαλεί τη δημιουργία διαφόρων ειδών καρκινογόνων ουσιών (ετεροκυκλικές αμίνες). Οι συγκεκριμένες ενώσεις παράγονται από την αλληλεπίδραση των αμινοξέων των πρωτεϊνών και της κρεατίνης του κρέατος, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας κατά το ψήσιμο. Επίσης, ο αυξημένος χρόνος ψησίματος στα κάρβουνα ενισχύει τη δημιουργία των ετεροκυκλικών αμίνων. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι διάφοροι τύποι καρκίνου, όπως είναι ο καρκίνος στομαχιού, παχέος εντέρου, παγκρέατος και μαστού έχουν συνδεθεί με την παραγωγή ετεροκυκλικών αμινών από το ψήσιμο στα κάρβουνα διαφόρων ειδών κρεάτων ψημένων σε ψηλές θερμοκρασίες. Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω θα αναρωτηθείτε αν θα πρέπει να σταματήσετε να τρώτε ψητό κρέας... Η απάντηση είναι ότι υπάρχει τρόπος να απολαύσετε τις αγαπημένες σας μπριζόλες ή παϊδάκια ψητές στα κάρβουνα, χωρίς να επιβαρυνθείτε ιδιαίτερα από τις ετεροκυκλικές αμίνες, αρκεί να έχετε υπόψη σας τα εξής: Μαρινάρετε το κρέας πριν το ψήσιμο. Για το μίγμα χρησιμοποιήστε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως το ελαιόλαδο, ο χυμός πορτοκαλιού/λεμονιού, η μουστάρδα ή διάφορα μυρωδικά (φασκόμηλο, δενδρολίβανο, θυμάρι), τα οποία εξουδετερώνουν μεγάλο ποσοστό των καρκινογόνων ουσιών (ετεροκυκλικές αμίνες), που παράγονται κατά το ψήσιμο. Το κρέας να είναι κομμένο σε ψιλές φέτες, έτσι ώστε να ψηθεί γρήγορα εσωτερικά και εξωτερικά χωρίς να καεί. Μετά το ψήσιμο ραντίστε το κρέας με λεμόνι, που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτική βιταμίνη C, η οποία απενεργοποιεί τις ετεροκυκλικές αμίνες. Γυρίζετε συχνά το κρέας που ψήνετε στα κάρβουνα: Η μέθοδος αυτή μπορεί να μειώνει μέχρι 100% τις ετεροκυκλικές αμίνες, διότι διατηρεί χαμηλότερες τις εσωτερικές θερμοκρασίες του κρέατος. Συνοδεύετε πάντα τα ψητά με σαλάτα: τα αντιοξειδωτικά των λαχανικών σας προστατεύουν από τις καρκινογόνες ουσίες που παράγονται κατά το ψήσιμο στα κάρβουνα. Όσον αφορά τα ψητά ψάρια, καλό είναι να τα βάζετε στη φωτιά, αφού τα χαράξετε στην επιφάνειά τους διαγώνια σε 2-3 μεριές, έτσι ώστε να ψηθούν γρήγορα και να μειωθεί ο χρόνος έκθεσης στα κάρβουνα. Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .
Άρης Μπερζοβίτης, 05/02/2025 - 15:38 «Κορυφαίος Εργοδότης» η Chiesi Hellas για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά!
Άρης Μπερζοβίτης, 05/02/2025 - 14:05 ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Ο ΕΟΠΥΥ εμπαίζει τους ασφαλισμένους με Σακχαρώδη Διαβήτη και τους παρόχους αναλωσίμων!
Άρης Μπερζοβίτης, 03/02/2025 - 16:00 Στο Ταμείο Ανάκαμψης η διενέργεια προληπτικών διαγνωστικών τεστ μαστογραφίας κατά του καρκίνου
Άρης Μπερζοβίτης, 03/02/2025 - 12:06 Η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ στηρίζει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, με Δράσεις Ευαισθητοποίησης και Πρόληψης
Υπογραφή σύμβασης για την ανακαίνιση και επέκταση των ΤΕΠ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, παρέστη, σήμερα Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στην υπογραφή της σύμβασης για την ανακαίνιση και επέκταση των ΤΕΠ (Τμήμα... Άρης Μπερζοβίτης, 31/01/2025 - 12:38
ΣΦΕΕ: Τα βήματα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και την καλύτερη διαχείριση του καρκίνου! Οι νέες παρεμβάσεις και οι πρωτοβουλίες που ξεκινούν άμεσα και διαμορφώνουν πλέον την Εθνική πολιτική για τον καρκίνο βρέθηκαν στο... Άρης Μπερζοβίτης, 30/01/2025 - 15:43
ΕΟΔΥ: Οι παράγοντες κινδύνου και τα μέτρα πρόληψης για την μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στο πλαίσιο επιδημιολογικής επιτήρησης των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, θα ήθελε να ενημερώσει για τα... Άρης Μπερζοβίτης, 30/01/2025 - 14:02
Κάνε το δικό σου θετικό #story στην Εθελοντική Αιμοδοσία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ.) Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις…ένα τόσο ιστορικό στάδιο, γεμάτο από τόσες πολλές ιστορίες χαράς, περηφάνειας αλλά και κοινωνικής... Άρης Μπερζοβίτης, 30/01/2025 - 13:31
Τι προκαλεί στο δέρμα το άτμισμα! Τα τελευταία χρόνια, το άτμισμα θεωρείται εναλλακτική λύση του καπνίσματος και συχνά προβάλλεται ως ασφαλέστερη επιλογή. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι... Άρης Μπερζοβίτης, 30/01/2025 - 12:29
Η σημασία της αποκατάστασης μετά τη μαστεκτομή Ο καρκίνος του μαστού είναι μία από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως, και η έγκαιρη διάγνωση και... Άρης Μπερζοβίτης, 30/01/2025 - 12:03