Ανθή Αγγελοπούλου, 12/10/2021 - 16:42 facebook twitter linkedin Ποια τρόφιμα επιτρέπεται να πωλούνται στα σχολεία Ανθή Αγγελοπούλου, 12/10/2021 facebook twitter linkedin Στο ποια τρόφιμα επιτρέπονται να πωλούνται στις σχολικές δομές απαντά το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών με στόχο, να ενημερωθούν οι γονείς και να προσέχουν τα παιδιά. Συγκεκριμένα όπως λέει, στα σχολικά κυλικεία σύμφωνα με τις Υπουργικές Αποφάσεις 707/2016 (ΦΕΚ Β’ 2091) και Υ1γ/2013 (ΦΕΚ Β 2135), στα σχολικά κυλικεία, καντίνες (σταθερές), επιτρέπεται να πωλούνται, τα εξής προϊόντα: Φρούτα - Λαχανικά Φρέσκα φρούτα-λαχανικά, ανάλογα με την εποχή (π.χ. μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, μανταρίνια, μπανάνα, βερίκοκα, ροδάκινο κ.λπ.), καλά πλυμένα και συσκευασμένα, σε ατομική μερίδα Αποξηραμένα φρούτα (π.χ. βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα, σταφίδες, μπανάνες κ.λπ.), χωρίς προσθήκη ζάχαρης, συσκευασμένα, σε ατομική μερίδα, έως 50gr Φυσικός χυμός φρούτων, ή και λαχανικών, που παρασκευάζεται, εντός των κυλικείων - καντινών. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων, ή άλλων γλυκαντικών ουσιών. Συστήνεται να είναι δυνατή η κατανάλωσή του, άμεσα, μετά την παρασκευή του, σε ποτήρια μιας χρήσης ανακυκλώσιμου υλικού Φρουτοσαλάτα, που παρασκευάζεται, εντός των κυλικείων – καντινών, από φρέσκα, καλά πλυμένα φρούτα εποχής. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων, ή άλλων γλυκαντικών ουσιών Σαλάτα από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά, που παρασκευάζεται, εντός των κυλικείων - καντινών, χωρίς προσθήκη αλατιού. Επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου, ξυδιού, ή λεμονιού Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία, έως και 330ml. Γαλακτοκομικά Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο, σε ατομική συσκευασία, έως 500ml, πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο (1,5%-1,8% λιπαρά) Σοκολατούχο γάλα, με χαμηλά λιπαρά (max.1,8%), σε συσκευασία έως 250ml Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά), χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, σε ατομική μερίδα, έως 200gr Ροφήματα, από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων, που θα παρασκευάζονται, στο κυλικείο. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης. Απαγορεύεται η διάθεση άλλων τυποποιημένων ανάλογων ροφημάτων καθώς και η χρήση έτοιμης σκόνης, για την παρασκευή τους Τυριά, πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Εξαιρούνται τα ανακατεργασμένα τυριά, ή τηγμένα τυριά και ανακατεργασμένα τυριά, με αλειφώδη υφή. Απλά αρτοπαρασκευάσματα ή αρτοσκευάσματα Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης, πλούσιο, σε φυτικές ίνες, ή λευκό Κριτσίνια ολικής άλεσης, πλούσια, σε φυτικές ίνες, ή λευκά, σε ατομική συσκευασία, έως 50gr Φρυγανιές ολικής άλεσης, πλούσιες σε φυτικές ίνες, ή λευκές, σε ατομική συσκευασία, έως 50gr Κράκερ ολικής άλεσης, πλούσια, σε φυτικές ίνες, ή λευκά, σε ατομική συσκευασία, έως 50gr. Τα παραπάνω απλά αρτοπαρασκευάσματα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προδιαγραφές: Κορεσμένα λιπαρά, έως 3% Τρανς λιπαρά, έως 0,1 % Νάτριο, έως 0,5%. Διάφορα αρτοσκευάσματα Μουστοκούλουρα, σε ατομική μερίδα, έως 60gr Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60γρ) με τις παρακάτω προδιαγραφές: -Η περιεκτικότητά τους σε trans λιπαρά να μην υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων -Ανά 100γρ προϊόντος: α) η ζάχαρη να μην υπερβαίνει τα 10γρ, β) τα ολικά λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 10γρ, γ) τα κορεσμένα λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 5γρ και δ) το νάτριο να μην υπερβαίνει τα 0,5γρ. Σταφιδόψωμο, σε ατομική μερίδα, έως 60gr Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης, σε ατομική μερίδα έως 40γρ, η οποία να πληροί τις ακόλουθες προδιαγραφές: -Κορεσμένα λιπαρά, έως 3% -Τράνς λιπαρά, έως 0,1% -Νάτριο, έως 0,5%. Τυρόπιτα-πίτα λαχανικών, σε ατομικές μερίδες των 120gr. και με συγκεκριμένες προδιαγραφές: Η λιπαρή ύλη για τη ζύμη - φύλλο πρέπει να είναι αποκλειστικά από ελαιόλαδο, μαλακή μαργαρίνη ή φυτικά έλαια, όπου το τελικό προϊόν δεν πρέπει να ξεπερνάει το 30% σε συνολικά λιπαρά και το 0,1% σε trans λιπαρά. Πίτσα, με τις παρακάτω προδιαγραφές: -Για τη βάση, τα επιτρεπόμενα υλικά είναι αλεύρι, μαγιά, αβγό, γιαούρτι, αλάτι και μυρωδικά βότανα. Απαγορεύεται η χρήση ενισχυτικών γεύσης, όπως το γλουταμινικό μονονάτριο. -Για τη γέμιση, τα επιτρεπόμενα προϊόντα είναι τυρί, τομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, καλαμπόκι. Δεν επιτρέπεται η χρήση σάλτσας και αλλαντικών. Σάντουιτς Τα σάντουιτς/τοστ μπορούν να παρασκευάζονται, με συνδυασμούς των τροφίμων των επόμενων παραγράφων. Μπορούν να είναι τυποποιημένα, ή να παρασκευάζονται, στο χώρο του κυλικείου-καντίνας αυθημερόν. NEWSLETTER Λάβετε τα καλύτερα του Nextdeal στα εισερχόμενά σας, κάθε μέρα. Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών ψωμιού, ολικής άλεσης, πλούσιο, σε φυτικές ίνες, ή λευκό, όπως ψωμάκι ατομικό, ψωμί για τοστ, μπαγκέτα, ελληνική πίτα, αραβική πίτα, σησαμένιο κουλούρι. Συστήνεται το ψωμί ολικής άλεσης. Δεν επιτρέπεται το μπριος, το κρουασάν, ή το πιροσκί. Η ελληνική πίτα δεν πρέπει να περιέχει γλυκουρονικό νάτριο. Δεν επιτρέπεται η χρήση άλλων αλλαντικών, εκτός από βραστή γαλοπούλα, με τις παρακάτω προδιαγραφές: -Κορεσμένα λιπαρά, έως 1 % -Νάτριο, έως 1 %. Επιτρέπεται η χρήση τυριών (όπως αναφέρονται, παραπάνω στην παράγραφο «Γαλακτοκομικά»). Λαχανικά όλων των ειδών μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Ελιές, χωρίς το κουκούτσι και πάστα ελιάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αβγό καλά βρασμένο μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Από λιπαρές ύλες, επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου. Επιτρέπεται η παρασκευή γλυκών σάντουιτς, με συνδυασμό των προαναφερομένων ψωμιών και με γέμιση 1 κουταλιά της σούπας μέλι, ή μέλι-ταχίνι. Γλυκίσματα Κρέμα και ρυζόγαλο, σε ατομικές μερίδες των 150gr (με περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4%) Χαλβάς, σε ατομική μερίδα, έως 50gr Παστέλι, σε ατομική μερίδα έως 50gr Μέλι, σε ατομική μερίδα Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, σε ατομική μερίδα, έως 30gr Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών. Ξηροί καρποί Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται οι ξηροί καρποί όλων των ειδών, χωρίς προσθήκη αλατιού, ή ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία, έως 50gr. Δεν επιτρέπονται οι τηγανισμένοι ξηροί καρποί. Υγρά τρόφιμα Εμφιαλωμένο νερό Μόνο στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα παρακάτω αφεψήματα: χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, ή σύνθετων γλυκαντικών Καφές, μόνο για το προσωπικό Δεν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών. Επίσης, επιτρέπεται η διάθεση και «βιολογικών προϊόντων», όπως αυτά ορίζονται στους Κανονισμούς 834/2007 και 889/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, με την προϋπόθεση ότι αυτά εμπίπτουν, στον ανωτέρω κατάλογο. Ενώ, δεν επιτρέπεται η διάθεση λειτουργικών τροφίμων, ή συμπληρωμάτων διατροφής και προϊόντων, που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς καθώς και η διάθεση άλλων προϊόντων, που δεν περιλαμβάνονται σε αυτή τη Διάταξη. Στις επιχειρήσεις (κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες κ.λπ.) που δραστηριοποιούνται εντός των Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων (δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων, ημερήσιων και νυχτερινών), ισχύουν ανώτατες τιμές, για ορισμένα τρόφιμα. Στα κυλικεία, πρέπει να υπάρχει τιμοκατάλογος, που να ενημερώνει στα ελληνικά (τουλάχιστον), ότι διατίθενται τα παραπάνω είδη και με ευανάγνωστα γράμματα αφενός από μαθητές και δασκάλους, με τις αντίστοιχες τιμές τους. Τέλος, το κυλικείο είναι υποχρεωμένο να διαθέτει τα είδη αυτά, καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του. Οι καταναλωτές σε περίπτωση καταγγελιών ή περισσότερων πληροφοριών μπορούν να απευθύνονται στο ΚΕ.Π.ΚΑ. στο τηλέφωνο 2310-233333 από τις 09:00 το πρωί μέχρι και τις 14:30 το μεσημέρι. Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .
Ανθή Αγγελοπούλου, 08/10/2024 - 11:35 Σπύρος Φιλιώτης (Φαρμασέρβ-Λίλλυ): Η καινοτομία μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον της περίθαλψης!
Ανθή Αγγελοπούλου, 13/09/2024 - 10:02 Δημήτρης Βαρτζόπουλος: Εντός των ημερών το πρώτο μεταβατικό συμβούλιο για την Ψυχική Υγεία
Μίνα Γκάγκα: Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του άσθματος βοηθούν σημαντικά τον ασθενή! Μίνα Γκάγκα, Διευθύντρια Α΄ Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, π. αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Συνέντευξη στην ΑΝΘΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ Η Μίνα Γκάγκα, MD, PhD, FERS,... Ανθή Αγγελοπούλου, 02/08/2024 - 13:25
Μάριος Θεμιστοκλέους: Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός θα αλλάξει ριζικά τις υπηρεσίες που παρέχει το ΕΣΥ! Μάριος Θεμιστοκλέους, Υφυπουργός Υγείας Συνέντευξη στην ΑΝΘΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ Η μετάβαση του τομέα Υγείας στην Ελλάδα στη νέα εποχή της τεχνολογίας αποτελεί τη... Ανθή Αγγελοπούλου, 02/08/2024 - 11:16
Δυσβάσταχτο το clawback για τα μικρά διαγνωστικά εργαστήρια! Τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης των εργαστηριακών ιατρών, λόγω του Claw back και του Rebate παρουσιάστηκαν στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που... Ανθή Αγγελοπούλου, 10/07/2024 - 12:30
Γεωργιάδης από Economist: Αύξηση τιμών στα φθηνά φάρμακα! Ομιλία του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στο 28ο ετήσιο «Economist Government Roundtable» στη συζήτηση με θέμα «The strategy for an... Ανθή Αγγελοπούλου, 04/07/2024 - 11:11
Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης! ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΟΥΛΦΑΣ, MD, PhD, FICS, FACS, Καθηγητής Χειρουργικής και Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων στο... Ανθή Αγγελοπούλου, 19/06/2024 - 15:01
Χρήστος Δερβένης: Τα απογευματινά χειρουργεία είναι μια προσπάθεια αλλαγής της εργασιακής ηθικής, η οποία έχει προ πολλού απoλεσθεί! Χρήστος Δερβένης, Καθηγητής Χειρουργικής Ογκολογίας και Χειρουργικής Ήπατος - Χοηφόρων - Παγκρέατος Συνέντευξη στην ΑΝΘΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, προσωπικός ιατρός, απογευματινά... Ανθή Αγγελοπούλου, 18/06/2024 - 12:04