Η ψυχική υγεία και η διασφάλισή της έχει αναδειχθεί ανάμεσα στις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα. Τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ (2023) και από τις μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπογραμμίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Ένας στους τέσσερις πολίτες στην χώρα μας σήμερα αντιμετωπίζει κάποιο θέμα ψυχικής υγείας, ενώ ένας στους δέκα παλεύει με κάποια εξάρτηση ή εθισμοί Είναι εμφανές πια πως μετά την δοκιμασία της πανδημίας του COVID-19 πλέον έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια νέα «σιωπηλή πανδημία», αυτή τη φορά στην ψυχική υγεία.
Το υπάρχον σύστημα που ουσιαστικά έχει μείνει σταθερό εδώ και τριάντα χρόνια δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση. Η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Πατρίδα μας, οφείλει να αποτελέσει προτεραιότητα. Το Υπουργείο Υγείας με την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του κάνει ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ενσωματώνοντας τις προτάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και μετά από μια μακρά περίοδο διαβούλευσης με ειδικούς της ψυχικής υγείας, εισάγει ένα πλαίσιο οργάνωσης της ψυχικής φροντίδας και της απεξάρτησης στη χώρα μας.
Δημιουργεί ένα αποκεντρωμένο δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής υγείας που εγγυάται καθολική πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες φροντίδας και απεξάρτησης. Πιο συγκεκριμένα προχωρά στη σύσταση του «Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας» (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.).
Ένα σύστημα πολλαπλών επιπέδων συντονισμού, με τη πρώτη του βαθμίδα να ξεκινά από τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τους αρμόδιους για τη ψυχική φροντίδα Υποδιοικητές που θα ορίζονται, ένα δεύτερο στάδιο συντονισμού από το σύνολο των υποδιοικητών, και, εν τέλει, από το Υπουργείο που διατηρεί την πολιτική εποπτεία.
Ένα σύστημα που κάνει πράξη την κεντρική στρατηγική για την ψηφιοποίηση του τομέα με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το βασικό εργαλείο που εισάγεται, είναι ένα πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης της διαθεσιμότητας στις δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης. Μέσω αυτού διασφαλίζεται πως καμία και κανένας συμπολίτης μου δεν θα μείνει χωρίς φροντίδα.
Επιπλέον, η τηλεψυχιατρική γίνεται βασικό κομμάτι του δημόσιου συστήματος ψυχική φροντίδας, προσφέροντας ακόμα ένα εργαλείο για την πλήρη κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Τέλος, συστήνεται ένα μητρώο ιδιωτικών φορέων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δρασηριοποιούνται στον τομέα. Συγκροτώντας ένα εθνικό δίκτυο με κανόνες και αυστηρή εποπτεία.
Στον τομέα της αντιμετώπισης και πρόληψης των εξαρτήσεων, η Κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια στρατηγική. Ιδρύει τον «Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων», έναν οργανισμό που θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα των δομών, εξασφαλίζοντας άμεση και εύκολη πρόσβαση στην απεξάρτηση. Υπό την ομπρέλα αυτού του οργανισμού θα λειτουργούν όλες οι δομές, υπηρεσίες και προγράμματα απεξάρτησης, διατηρώντας την οργανωτική τους αυτοτέλεια και τις διαφορετικές θεραπευτικές και επιστημονικές τους προσεγγίσεις.
Η πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας, αποτελεί το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ψυχική υγεία. Εδραιώνει αρχικά ένα πλαίσιο για τη λειτουργία των δομών με ποιότητα, αξιολόγηση και λογοδοσία, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Αναδιοργανώνει τις δομές και εισάγει ένα διοικητικό κέλυφος που κάνει πράξη την αποϊδρυματοποίηση και την αποκέντρωση των υπηρεσιών. Δύο κεντρικές επιλογές για ένα αποτελεσματικό σύστημα ψυχικής φροντίδας που θα βασίζεται στην πρόληψη, απεξάρτηση, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη.
άρθρο του
Γιώργου Στύλιου
Βουλευτή Άρτας ΝΔ