Ξεπέρασε κάθε φαντασία η φάρσα του διάσημου Βρετανού καλλιτέχνη Banksy, για την οποία χρησιμοποίησε ένα από τα πιο γνωστά του έργα.
O διάσημος πίνακας του κοριτσιού με το κόκκινο μπαλόνι, ήταν το τελευταίο κομμάτι σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's την Παρασκευή. Λίγο αφότου ακούστηκε το χτύπημα του σφυριού που κατοχύρωνε την πώληση του έργου, έναντι 1,3 εκατ. ευρώ, ο πίνακας αυτοκαταστράφηκε μπροστά στα έκπληκτα μάτια δεκάδων ατόμων. Ο καμβάς του πίνακα άρχισε να σκίζεται, από έναν μηχανισμό που βρισκόταν στην κορνίζα, κάτι σαν καταστροφέας εγγράφων.
Ο Bansky δημοσίευσε τη φωτογραφία με το καταστραμμένο έργο του στο Instagram γράφοντας «Εξαφανίζεται, εξαφανίζεται... εξαφανίστηκε». Στη φωτογραφία απεικονίζεται η έκπληξη όλων όσων βρίσκονταν την επίμαχη στιγμή στην αίθουσα που γινόταν η δημοπρασία.
Στη συνέχεια, με νέα δημοσίευση στο Instagram, ο εκκεντρικός καλλιτέχνης αποκάλυψε πώς έκρυψε τον μηχανισμό και πώς έγινε το σαμποτάζ. Όπως εξηγεί στο βίντεο που δημοσίευσε «πριν από μερικά χρόνια έφτιαξα έναν μηχανισμό στην κορνίζα του έργου μου, σε περίπτωση που πουλιόταν ποτέ σε δημοπρασία». «Η επιθυμία να καταστρέφεις είναι επίσης δημιουργική. Πικάσο» έγραφε στη λεζάντα. Στο βίντεο παρουσιάζεται η στιγμή που το έργο καταστρέφεται, δεν αποκαλύπτεται όμως αν ο ίδιος ήταν στην αίθουσα και αν χρησιμοποίησε τηλεκοντρόλ για να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό.
Θα πληρώσει ο ασφαλιστής;
Η καταστροφή του πίνακα είναι ένα μεγάλο θέμα που άπτεται και της ασφαλιστικής του κάλυψης. Για το γεγονός αυτό απευθυνθήκαμε στον κ. Γιώργο Καρραβία της Karavias Underwriting Agency, η οποία εξιεδικεύεται στις ασφαλίσεις έργων τέχνης. Ο κ. Καραβίας μας είπε ότι πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερη μελέτη από την ασφαλιστική αγορά, αν δηλαδή καλύπτεται η καταστροφή του. Πάντως τα συμβόλαια δεν καλύπτουν περιπτώσεις αυτοκαταστροφής. Ωστόσο «πλάι» στους Lloyd's στο Λονδίνο λειτουργεί ένα μεγάλο εξειδικευμένο σε θέματα έργων τέχνης δικηγορικό γραφείο, το οποίο θα είναι αυτό που θα εκτιμήσει και την όλη κατάσταση.
Κι άλλο παράξενο από τον κόσμο της τέχνης...
Όμως η εκκεντρικότητα δεν έχει τέλος στον κόσμο της τέχνης. Για παράδειγμα, λέγεται ότι Ιάπωνας συλλέκτης, αγοραστής του διάσημου πίνακα "Χρυσάνθεμα" του van Gogh, έχει ζητήσει, σε περίπτωση θανάτου, να θαφτεί μαζί με τον πίνακα ενώ έχει μεριμνήσει και για την περίπτωση σύλησης του τάφου του. Ειδικότερα, ο συλλέκτης έχει φροντίσει να φυλάσσεται ο τάφος από security για τα επόμενα 20 χρόνια από τη στιγμή της ταφής. Το θέμα αυτό προκαλεί σοβαρές συζητήσεις διεθνώς, καθώς εγείρεται το ερώτημα κατά πόσο μπορεί κάποιος να καταστρέψει ένα δημιούργημα που αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.