Αναζητούν γιατρούς και στην Ελλάδα
Ο πρώτος μήνας λειτουργίας του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) στην Κύπρο κύλησε χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις για τους ασφαλισμένους. Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, ειδικών και μη, η πρώτη φάση εφαρμογής του συστήματος -που αφορά στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας- κυλά σε γενικές γραμμές ομαλά, αλλά έχει προκύψει μια παράπλευρη απώλεια. Οι παραιτήσεις γιατρών από τα δημόσια νοσοκομεία, προκειμένου ως ιδιώτες να συμβληθούν με το ΓεΣΥ, προκαλεί μεγάλη πίεση στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων της Κύπρου. Από την 1/1/2020 ξεκινά η παροχή νοσοκομειακών υπηρεσιών και τυχόν αδυναμία των δημόσιων νοσοκομείων να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασφαλισμένων αυξάνει τον κίνδυνο επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού καθώς το κράτος θα κληθεί να καλύψει τα ελλείμματα των δημόσιων νοσοκομείων. Το δημόσιο σύστημα χρειάζεται πελατεία για να έχει έσοδα, την οποία θα χάσει αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασφαλισμένων. Η καινοτομία του κυπριακού συστήματος έγκειται στο ότι ο ασφαλισμένος επιλέγει ελεύθερα τον γιατρό ή τη νοσοκομειακή μονάδα (μεταξύ όσων είναι ενταγμένοι στο σύστημα) και ο κίνδυνος που προβάλει είναι η πιθανότητα μαζικής στροφής των ασθενών στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης το κυπριακό υπουργείο Υγείας προκηρύσσει συνεχώς νέες θέσεις για γιατρούς (όλων των ειδικοτήτων) στα νοσοκομεία, ωστόσο το ενδιαφέρον είναι μειωμένο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να προχωρήσει σε δημοσιεύσεις για τις προσφερόμενες θέσεις στον ελληνικό και ευρωπαϊκό Τύπο. Επιπλέον γίνονται σκέψεις και για αυξήσεις στις προσφερόμενες απολαβές. Για παράδειγμα μελετάται αύξηση του επιδόματος για απασχόληση στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών από 800 ευρώ στα 1.500 ευρώ τον μήνα.
Ο απολογισμός
Παρά τα επιμέρους προβλήματα και τις παρενέργειες, η κυβέρνηση κρατά τα θετικά.
«Γνωρίζουμε τα προβλήματα και επαναλαμβάνω ότι κάθε μέρα γίνονται συσκέψεις και μόλις εντοπιστούν προβλήματα επιλύονται ή δρομολογούνται λύσεις», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
«Κάποιοι», προσέθεσε, «προέβλεπαν ότι δεν θα λειτουργήσει ποσώς το Γενικό Σχέδιο. Ότι θα κατέρρεε από την πρώτη μέρα της εφαρμογής του. Τώρα που ομαλοποιείται η κατάσταση και που παρουσίασε τα ελάχιστα προβλήματα, σε σχέση με τα όσα έλεγαν οι Κασάνδρες, άρχισαν το «ευχολόγιο της κατάρρευσης». Είναι φυσικό να παρουσιαστούν προβλήματα».
Στην ίδια συνέντευξη ο Νίκος Αναστασιάδης αποκάλυψε ότι είναι σε εξέλιξη επαφές με ιδιωτικά νοσοκομεία προκειμένου να ενταχθεί στο ΓεΣΥ στο σύνολο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.
Οι ασθενείς
Από την πλευρά των ασθενών, ειδικά όσων πάσχουν από χρόνια ασθένειες, ο απολογισμός είναι θετικός. Η Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων (ΠαΣΣΠ) εντοπίζει ως σημαντικότερο πρόβλημα την απουσία πρωτοκόλλων εισαγωγής στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών καθώς και την έλλειψη συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων.