Το ΓεΣΥ έφερε υπερ-συνταγογράφηση
Η πρώτη βασική «ανωμαλία» που εντοπίστηκε στον πρώτο μήνα εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) στην Κύπρο είναι η υπερ-συνταγογράφηση. Όσοι δικαιούχοι επισκέφθηκαν τον προσωπικό τους γιατρό ζήτησαν τη συντογράφηση φαρμάκων, κάτι όμως που μπορεί να θεωρηθεί και φυσιολογικό στην έναρξη ενός νέου καθολικού συστήματος παροχής υγείας. Κατά τα άλλα, στο υπουργείο Υγείας βλέπουν το ποτήρι κάτι παραπάνω από μισογεμάτο και η προσοχή της πολιτικής ηγεσίας εντοπίζεται στη διόρθωση επιμέρους προβλημάτων και στην προετοιμασία του επόμενου βήματος που είναι η ένταξη στο σύστημα και της νοσοκομειακής περίθαλψης, σε λιγότερο από 11 μήνες από σήμερα.
Σύμφωνα με τον απολογισμό του κυπριακού υπουργείου Υγείας για τον πρώτο μήνα εφαρμογής του ΓεΣΥ, στο σύστημα έχουν εγγραφεί πέραν των 621.000 δικαιούχων. Τον πρώτο μήνα οι συμβεβλημένοι προσωπικοί ιατροί (που λειτουργούν ως σημείο επαφής των ασφαλισμένων με το σύστημα), έφτασαν τους 378 για ενήλικες και τους 118 για παιδιά. Επίσης εντάχθηκαν 612 ειδικοί ιατροί από όλες τις ειδικότητες, 476 φαρμακεία και 566 φαρμακοποιοί, 125 κλινικά εργαστήρια και 436 εργαστηριακοί και εργαστηριακοί επιστήμονες και 13 ακτινοδιαγνωστικά κέντρα. Συνολικά καταγράφηκαν (η διαχείριση των ασθενών γίνεται ηλεκτρονικά) 130.584 επισκέψεις σε προσωπικούς ιατρούς σε όλες τις πόλεις και 30.254 σε ειδικούς ιατρούς.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα για κάθε έναν από τους 378 Προσωπικούς Ιατρούς ενηλίκων αναλογούν περίπου 1.400 δικαιούχοι.
«Τα αριθμητικά δεδομένα δείχνουν πως οι Προσωπικοί Ιατροί τόσο ενηλίκων όσο και παιδιών που έχουν συμβληθεί είναι ικανοποιητικοί για να καλύψουν ολόκληρο τον ενήλικο πληθυσμό», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Τα φάρμακα
Μέσα σε ένα μήνα εκτελέστηκαν 87.618 συνταγές.
«Ολοι οι δικαιούχοι έχουν πλέον την επιλογή να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τον φαρμακοποιό που ήδη γνωρίζουν και εμπιστεύονται, καταβάλλοντας ένα ευρώ ανά συσκευασία και ένα μικρό ποσό συμπληρωμής όπου αυτό απαιτείται. Έως τώρα, περιλήφθηκαν στον κατάλογο 1.070 φαρμακευτικά σκευάσματα και σε αυτόν θα συνεχίσουν να προστίθενται περισσότερα σκευάσματα τις επόμενες εβδομάδες. Τα φαρμακεία μας είχαν εκτελέσει τον πρώτο μήνα 87.618 συνταγές», εξήγησε ο υπουργός Υγείας. Ωστόσο στον τομέα του φαρμάκου εντοπίστηκε υπερ-συνταγογράφηση φαρμάκων, η οποία έφερε ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων.
«Για τον σκοπό αυτό, άρχισαν ήδη να εφαρμόζονται στις πρώτες αναβαθμίσεις που έγιναν στο λογισμικό, συγκεκριμένα πρωτόκολλα που περιορίζουν την υπερβολική συνταγογράφηση. Επιπλέον, εδώ και δύο μέρες δόθηκαν οδηγίες όπως σκευάσματα που υπάρχουν στις δημόσιες φαρμακαποθήκες και υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα αποθέματα, να διατεθούν μέσω των εισαγωγέων στα ιδιωτικά φαρμακεία. Για να προστατεύσουμε το σύστημα, από αυτόν τον μήνα θα αρχίζουν να εφαρμόζονται πρωτόκολλα και περιορισμοί τόσο για τις παραπομπές όσο και για τη συνταγογράφηση φαρμάκων», εξήγησε ο κ. Ιωάννου και κάλεσε τους πολίτες να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του ΓεΣΥ μόνο όταν τις έχουν πραγματικά ανάγκη.
Τα νοσοκομεία
Η έναρξη του ΓεΣΥ αποσυμφόρησε τα νοσοκομεία, αλλά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας χτυπά καμπανάκι για τη βιωσιμότητα των δημόσιων νοσοκομείων.
«Θα υπάρχει θέμα επιβίωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων», προειδοποιεί ο κ. Ιωάννου. «Λυπούμαι», προσέθεσε, «που το λέω εάν δεν υπάρξει αλλαγή κουλτούρας στα δημόσια νοσηλευτήρια, αφού αντιλαμβάνεστε ότι η αυτονόμηση (σ.σ. σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία αποτελούν μέρος του κράτος και όχι διακριτές οντότητες) για να δουλέψει χρειάζεται αλλαγή εταιρικής κουλτούρας, η οποία εφαρμόζεται από τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσηλευτήρια, και αναφέρομαι σε όλους τους εργαζόμενους. Οφείλουν όλοι», προσέθεσε, «να αντιληφθούν τις ευθύνες τους, να αντιληφθούν ότι πλέον λειτουργούμε όλοι σε περιβάλλον ανταγωνισμού και έτσι οφείλουμε να συμπεριφερθούμε. Πρέπει να αλλάξουν κάποιες συμπεριφορές και σε αυτό έχουν ρόλο να επιτελέσουν και οι συντεχνίες των εργαζομένων, όχι μόνο οι διοικήσεις. Έχουμε ρόλο όλοι μας να επιτελέσουμε σε αυτό και πρέπει όλοι να αντιληφθούμε τις νέες συνθήκες εργασίας και το νέο εργασιακό περιβάλλον», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.