Αυτό το συμπέρασμα βγήκε έπειτα από ένα πείραμα που διεξήγαγε η εταιρεία Waymo, θυγατρική της Google, η οποία εργάζεται πάνω στα αυτόνομα αυτοκίνητα.
Τα πειράματα αυτά έλαβαν χώρα το 2013 με σκοπό η εταιρεία να διαπιστώσει εάν μπορεί να εμπιστευτεί τους δοκιμαστές κι αν αυτή θα τηρήσουν τους κανονισμούς της αυτόνομης τεχνολογίας επιπέδου μικρότερου του 5, δηλαδή για οχήματα που επιβάλλουν ο οδηγός να είναι προσηλωμένος κατά την οδήγηση και να μην ασχολείται με άλλα πράγματα όταν βρίσκεται πίσω από το βολάν. Και τα αποτελέσματα του πειράματος δεν ήταν καλά!
Για την ακρίβεια, μέσω των καμερών που ήταν εξοπλισμένα τα μοντέλα δοκιμών, ουδείς από τους δοκιμαστές ακολούθησε τους κανόνες. Δηλαδή κανείς από το προσωπικό που μετείχε στο πείραμα δεν κοιτούσε συνεχώς τον δρόμο, ενώ κατά την οδήγηση ήταν απασχολημένη με οτιδήποτε άλλο, εκτός από το τιμόνι. Σύμφωνα με την Waymo δυστυχώς ο κόσμος έχει υπερβολική εμπιστοσύνη στην αυτόνομη τεχνολογία, αλλά αν δεν αγγίξουμε το επίπεδο 5 δηλαδή της πλήρους αυτονομίας, τότε ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος είναι τεράστιος. Όπου πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες σε περίπτωση ατυχήματος, θα μπορεί να έχει και τεράστιο ασφαλιστικό κόστος για την αποζημίωση ενός τέτοιου ατυχήματος.
Όπως άλλωστε δήλωσε κι ο CEO της Waymo, John Krafcik: «Ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα της ασφάλειας στους δρόμους και ο μόνος τρόπος για να δοθεί η ευκαιρία της κινητικότητας για όλους είναι να βγάλουμε τον άνθρωπο εντελώς έξω από την εξίσωση. Δεσμευόμαστε στην πλήρως αυτόνομη οδήγηση (επιπέδου 5), που δεν απαιτεί άνθρωπο πίσω από το τιμόνι, ούτε οι επιβάτες να έχουν δίπλωμα οδήγησης».