Τον επικαιροποιημένο πίνακα κινδύνων βάσει των στοιχείων του Solvency II για το δεύτερο τρίμηνο του 2019 δημοσίευσε η EIOPA (δείτε εδώ).
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι εκθέσεις κινδύνου του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού τομέα παρέμειναν γενικά σταθερές σε σύγκριση με τον Ιούλιο.
Οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι αγοράς συνεχίζουν να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα.
Οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω όσο αφορά την αύξηση του ΑΕΠ και τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό καθώς και οι μειώσεις των επιτοκίων swap για τα κυριότερα νομίσματα προσθέτουν περαιτέρω πιέσεις στον τομέα.
Η μεταβλητότητα της μεγαλύτερης κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων - των ομολόγων - αυξήθηκε.
Οι πιστωτικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να κυμαίνονται σε μέτρια επίπεδα, με κάπως χαμηλότερα περιθώρια συμβάσεων ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης (CDS) για τους περισσότερους τομείς ομολόγων και γενικά σταθερή πιστωτική ποιότητα των χαρτοφυλακίων στοιχείων ενεργητικού.
Εντούτοις, επικρατούν σημάδια δυνητικής εσφαλμένης τιμολόγησης κινδύνου.
Οι κίνδυνοι κερδοφορίας και φερεγγυότητας είναι επίσης σε μέτρια επίπεδα.
Οι δείκτες αποδοτικότητας εξαμήνου βελτιώθηκαν σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018 λόγω των υψηλότερων κερδών και ζημιών που κατέγραψαν ορισμένοι ασφαλιστικοί όμιλοι.
Οι δείκτες φερεγγυότητας SCR των ασφαλιστικών κλάδου ζωής μειώθηκαν.
Οι διασυνδέσεις και οι ανισορροπίες παρουσιάζουν φθίνουσα τάση λόγω του χαμηλότερου μεριδίου των ασφαλίστρων που παραχωρούνται στους αντασφαλιστές, αλλά συνεχίζουν να κυμαίνονται σε μέτρια επίπεδα.
Οι αντιλήψεις της αγοράς χαρακτηρίστηκαν από τη χαμηλή απόδοση των μετοχών των ασφαλιστικών εταιριών σε σύγκριση με τις συνολικές αγορές μετοχών, ενώ δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή στις εξωτερικές αξιολογήσεις των ασφαλιστών.