Συνέχισαν την αναπροσαρμογή των επενδυτικών τους χαρτοφυλακίων οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του 2019, με σκοπό τον περιορισμό τυχόν αναντιστοιχιών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις ως αποτέλεσμα των μειούμενων επιτοκίων. Το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων περιορίζει τις δυνατότητες των ασφαλιστικών επιχειρήσεων να καλύπτουν τις αποδόσεις που έχουν εγγυηθεί στους ασφαλισμένους τους, ενώ παράλληλα ενισχύει την τάση για παροχή ασφαλιστικών προγραμμάτων τον επενδυτικό κίνδυνο των οποίων φέρουν οι ασφαλισμένοι.
Αυτό αναφέρει η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία εστιάζει στις εξελίξεις του τραπεζικού τομέα, που έλαβαν χώρα κατά το α΄ εξάμηνο του 2019, και δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο. Συγκεκριμένα, η Έκθεση αξιολογεί τις εξελίξεις, εντοπίζει τους κύριους παράγοντες των συστημικών κινδύνων του ελληνικού τραπεζικού τομέα και των λοιπών κλάδων του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αναλύει τη λειτουργία των υποδομών χρηματοπιστωτικών αγορών (συστημάτων πληρωμών, καρτών πληρωμών, κεντρικών αποθετηρίων τίτλων και κεντρικού αντισυμβαλλόμενου). Επιπλέον, η Έκθεση περιλαμβάνει και τρία Ειδικά Θέματα. Στο πρώτο Ειδικό Θέμα αναλύεται η σχέση μεταξύ μη εξυπηρετούμενων δανείων και κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών, στο δεύτερο παρουσιάζεται η ανοιχτή τραπεζική στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ στο τρίτο περιγράφεται ένα οικονομετρικό υπόδειγμα που αφορά ένα σύνθετο οικονομικό δείκτη για την Ελλάδα.
Ειδικότερα, όσο αφορά τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, η Έκθεση αναφέρει τα εξής:
1. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
1.1 ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΤΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιούνιο του 2019 το ενεργητικό των ασφαλιστικών επιχειρήσεων παρουσίασε αύξηση και διαμορφώθηκε στα 18,4 δισεκ. ευρώ, έναντι 17,1 δισεκ. ευρώ τον Ιούνιο του 2018, συνεχίζοντας την ανοδική τάση που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια (βλ. Διάγραμμα IV.1).
Όσον αφορά τη διάρθρωση του ενεργητικού, οι τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα αποτελούν διαχρονικά την κύρια κατηγορία επενδύσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Έτσι, το α΄ εξάμηνο του 2019 οι επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα αποτέλεσαν το 45,9% του συνόλου του ενεργητικού, φθάνοντας τα 8,4 δισεκ. ευρώ, έναντι 44,5% και 7,6 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018 (βλ. Διάγραμμα IV.1). Δεύτερη σημαντικότερη κατηγορία του ενεργητικού αποτελούν τα στοιχεία έναντι συμβολαίων τον επενδυτικό κίνδυνο των οποίων φέρουν οι ασφαλισμένοι (δηλαδή ασφαλιστικά συμβόλαια οι αποδόσεις των οποίων συνδέονται με επενδύσεις ή συνδυάζονται με δείκτες). Τον Ιούνιο του 2019 η κατηγορία αυτή του ενεργητικού ανήλθε σε 2,7 δισεκ. ευρώ, έναντι 2,4 δισεκ. ευρώ τον Ιούνιο του 2018, και αποτέλεσε το 14,4% του συνόλου του ενεργητικού (Ιούνιος 2018: 13,8%).
Η παραγωγή ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων στο σύνολο του κλάδου ανήλθε στα 2,1 δισεκ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2019, αυξημένη κατά 8% έναντι της ίδιας περιόδου του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, αύξηση κατά 7% παρουσίασαν και οι ακαθάριστες αποζημιώσεις κατά το α΄ εξάμηνο του 2019, που έφθασαν τα 1,1 δισεκ. ευρώ, έναντι 1,0 δισεκ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2018.
Στο τέλος Ιουνίου του 2019 η συνολική Κεφαλαιακή Απαίτηση Φερεγγυότητας (SCR) του κλάδου των ασφαλιστικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε 1,9 δισεκ. ευρώ, ενώ τα συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 3,2 δισεκ. ευρώ. Την ίδια χρονική στιγμή, η Ελάχιστη Κεφαλαιακή Απαίτηση (MCR) για τον κλάδο υπολογίστηκε σε 0,7 δισεκ. ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 3,1 δισεκ. ευρώ.
Διαβάστε εδώ την έκθεση.