Στην απαραίτητη προεργασία, ώστε να είναι έτοιμος να πωλήσει τις συμμετοχές του σε Telekom Romania και Telekom Romania Mobile, προχώρησε ο ΟΤΕ, κατά το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης 2019.
Ο Οργανισμός «καθάρισε» το βιβλίο του και είναι πλέον έτοιμος να αποεπενδυθεί από τη Ρουμανία, χωρίς ζημιά ή και με εγγραφή κεφαλαιακού κέρδους.
Ειδικότερα, πήρε ζημιά απομείωσης, σε εταιρικό επίπεδο, 590 εκατ. ευρώ για την Telekom Romania Mobile, η οποία, πλέον, αποτιμάται στα βιβλία του 210 εκατ. ευρώ, ενώ μηδενίστηκε και το goodwill (απομείωση 69,4 εκατ. ευρώ)).
Για την Telekom Romania ( ΟΤΕ International Investments) πήρε ζημιά απομείωσης 135,9 εκατ. ευρώ και αποτιμάται στα βιβλία του 149,1 εκατ. ευρώ. Σύνολο δηλαδή 360 εκατ. ευρώ.
Οι υψηλές απομειώσεις αποτελούν πρόσθετες ενδείξεις ότι ο ΟΤΕ έχει πάρει την απόφαση να αποεπενδυθεί από τη Ρουμανία. Η διαδικασία, που κίνησε πέρσι για την πώληση των παραπάνω συμμετοχών, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη γείτονα χώρα.
ΟΤΕ- μερισματική πολιτική: Η αγορά χθες ενθουσιάστηκε με την αναφορά ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές της φετινής χρονιάς θα ανέλθουν στα 610 εκατ. ευρώ. Ποσό πολύ υψηλότερο από τις προσδοκίες των αναλυτών (520 με 550 εκατ. ευρώ).
Από την προσεκτικότερη, όμως, ανάγνωση έγινε σαφές ότι το παραπάνω ποσό μειώνεται από τα έξοδα για την εξαγορά φάσματος και το κόστος προγραμμάτων εθελουσίας ( σ.σ. σύνολο 260 εκατ. ευρώ) στα 350 εκατ. ευρώ.
Θα αυξηθεί στα 400 εκατ. ευρώ καθώς ο ΟΤΕ είχε μπατζετάρει 50 εκατ. ευρώ από πέρσι για την εξαγορά φάσματος, που δεν χρησιμοποιήθηκαν.
ΕΤΕ- ακίνητα: Η τράπεζα είχε προϋπολογίσει άνοδο των τιμών διαμερισμάτων της τάξης του 4% το 2019. Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ οι τιμές αυξήθηκαν, πέρσι, κατά 7,2%.
NEWSLETTER
Λάβετε τα καλύτερα του Nextdeal στα εισερχόμενά σας, κάθε μέρα.
Η μεγαλύτερη άνοδος δεν θα οδηγήσει σε ανάκτηση προβλέψεων για δάνεια με προσημειώσεις επί διαμερισμάτων καθώς επίκειται η τιτλοποίηση Frontier, η οποία θα περιλαμβάνει κυρίως «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια ( σ.σ. περίπου 5,5 δισ. ευρώ).
Η άνοδος στις τιμές των collaterals βοηθά, βέβαια, στην υψηλότερη τιμολόγηση των mezzanine note τίτλων.
Τεχνική Ολυμπιακή: Η Belterra Investments, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, φέρεται να τα έχει βρει, ως προς τους όρους της συναλλαγής, με την Τεχνική Ολυμπιακή και την οικογένεια Στέγγου.
Υπάρχουν, όμως, σοβαρά τεχνικά θέματα, που καθυστερούν την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Η Fortress θα αποπληρωθεί, όταν η Τεχνική Ολυμπιακή εισπράξει το τίμημα ή προκαταβολή του τιμήματος. Κάτι που, προς το παρόν, δεν έχει γίνει.
Alpha- Elliott: Με ζέση ακούμε ότι θα διεκδικήσει το προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο Galaxy της Alpha η Elliott.
Το fund επιδιώκει να εισαγάγει την ιταλική θυγατρική του στο Χρηματιστήριο του Μιλάνο και θέλει κρίσιμη υπό διαχείριση μάζα για να το επιτύχει.
Αν πλειοδοτήσει στη διαγωνιστική διαδικασία της Alpha θα αποκτήσει και το 80% της Cepal με υπό διαχείριση δάνεια 27 δισ. Υπερδιπλασιάζει τις υπό διαχείριση απαιτήσεις της.
Αλουμύλ: Διαβάζουμε σε άρθρο με δηλώσεις Μυλωνά ότι το ποσοστό της οικογένειας στην Αλουμύλ θα ανέλθει σε επίπεδα της τάξης του 80%, μετά την απορρόφηση της Αλουφόντ, από 71% σήμερα.
Λελογισμένο το dilution για τους μετόχους μειοψηφίας καθώς το free float από το 29% θα μειωθεί σε ελαφρώς χαμηλότερα του 20% επίπεδα.
Σημειώστε ότι λόγω των όρων της αναχρηματοδότησης δανείων ως το 2030 δύσκολα η Αλουμύλ θα μπορεί να διανείμει μερίσματα.