Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε πως σταματά τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ θα διεξαχθεί έρευνα για τον ρόλο του Π.Ο.Υ στην κακή διαχείριση και στη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορονοϊού.
«Αν ο Π.Ο.Ϋ είχε κάνει τη δουλειά του και είχε στείλει ειδικούς στην Κίνα για να μελετήσουν αντικειμενικά την κατάσταση επί του πεδίου, η επιδημία θα μπορούσε να είχε περιοριστεί στην πηγή της με πολύ λίγους νεκρούς», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος. Τόνισε επίσης πως η Αμερική δίνει στον Π.Ο.Υ κάθε χρόνο περίπου 400-500 εκατ. δολάρια , ενώ η Κίνα μόλις 40 εκατ.
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, σε συνέντευξή λίγο πριν την ανακοίνωση του Τράμπ δήλωσε πως «Χρειαζόμαστε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, χρειαζόμαστε διαφάνεια και χρειαζόμαστε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κάνει τη δουλειά του, να εκτελέσει την κύρια λειτουργία του, δηλαδή να διασφαλίσει ότι ο κόσμος έχει ακριβείς, έγκαιρες, αποτελεσματικές, πραγματικές πληροφορίες για το τι συμβαίνει στον παγκόσμιο χώρο υγείας, πράγμα που εδώ δεν το έκανε.»
Οι κατηγορίες κατά του Π.Ο.Υ
Πολύ πριν την ανακοίνωση της αναστολής χρηματοδότησης του Π.Ο.Υ από τον Αμερικανό πρόεδρο, είχαν προηγηθεί αρκετοί οι οποίοι κατηγορούσαν ανοικτά την Κίνα και τον επικεφαλής του ΠΟΥ για το μέγεθος που έχει πάρει η πανδημία. Συγκεκριμένα ο Lianchao Han αντιπρόεδρος της Citizen Power Initiatives for China, ενός οργανισμού που μάχεται για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στην Κίνα, με επιστολή του στην αμερικανική εφημερίδα Hill κατηγορεί τις αρχές της χώρας πως απέκρυψαν τα όσα συνέβησαν πραγματικά στην επαρχία Ουχάν όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός αλλά και πως ο Tedros έδειξε ανοχή και παρείχε κάλυψη σε όλο αυτό εξαιτίας της απόλυτης οικονομικής εξάρτησης της χώρας του της Αιθιοπίας από την Κίνα. Της επιστολής αυτής στην εφημερίδα που συνυπογράφεται και από τον Bradley A. Thayer, καθηγητή πολιτικών επιστημών, είχε προηγηθεί αίτημα από τον Lianchao Han προς τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με την προέλευση του ιού και να πιέσει την Κίνα για συνεργασία.
Ταυτόχρονα η Sunday Times της Μεγάλης Βρετανίας ανέφερε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι ανάγκασαν τους επιστήμονες να καταστρέψουν δείγματα του ιού και πως η κυβέρνηση τιμωρούσε τους γιατρούς που προειδοποίησαν για το αναδυόμενο ξέσπασμα. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Southampton, η οποία δημοσιεύτηκε στις 13 Μαρτίου. Σύμφωνα με αυτή οι νέες περιπτώσεις κορωναϊού θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 95% εάν η Κίνα είχε ανταποκριθεί μόλις τρεις εβδομάδες νωρίτερα. Οι ερευνητές στο αγγλικό πανεπιστήμιο, χρησιμοποιώντας τεχνολογία χαρτογράφησης για να συγκεντρώσουν δεδομένα σχετικά με την ανθρώπινη κυκλοφορία και την εμφάνιση ασθενειών, διαπίστωσαν ότι η μη φαρμακευτική απάντηση της Κίνας στην έκρηξη του COVID-19 στη χώρα ήταν πολύ αργή κατά τρεις εβδομάδες.
Οι ανακοινώσεις του ΠΟΥ στο twitter
Κοινό σημείο αναφοράς σε όσους κατηγορούν τον Tedros, είναι οι ανακοινώσεις του Π.Ο.Υ στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter στις αρχές του έτους, μέσω των οποίων υποβάθμιζαν τον κίνδυνο από τον νέο κορονοϊό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το tweet του στις 14 Ιανουαρίου, στο οποίο έκανε λόγο για μη σαφείς ενδείξεις πως ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος Τράμπ κατηγορείται από τους αντιπάλους του πως προσπαθεί να βρει έναν απομποδιαίο τράγο, για την καθυστέρηση λήψης μέτρων. Τη Τρίτη σε δηλώσεις του ο γερουσιαστής του Connecticut, Chris Murphy, ανέφερε πως ο Π.Ο.Υ και η Κίνα έχουν σαφώς κάνει λάθη, αλλά ο πρόεδρος Τραμπ προσπαθεί να μετατοπίσει τις δικές του ευθύνες, ειδικά κατά την έναρξη της πανδημίας. Παρέθεσε μάλιστα και ένα tweet του Τραμπ στις 24 Ιανουαρίου στο οποίο έγραφε «Η Κίνα εργάζεται πολύ σκληρά για να συγκρατήσει τον Κοραναϊό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν πολύ τις προσπάθειές τους και τη διαφάνεια τους.»