Nextdeal newsroom, 20/5/2020 - 15:58 facebook twitter linkedin Μια πρόταση του Nextdeal για φαγητό σήμερα Τετάρτη 20/05/2020! Nextdeal newsroom, 20/5/2020 facebook twitter linkedin Φάβα παντρεμένη με χταπόδι στιφάδο (ή στιφάδο θαλασσινών) Υλικά: Φάβα μαγειρεμένη Ένα χταπόδι μέτριο, περίπου μισό κιλό 3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ½ κούπα ντομάτα κονκασέ ή σπιτική σάλτσα ½ κούπα ελαιόλαδο 3 κουταλιές κρασί 1 κουταλιά ξύδι Ελάχιστο αλάτι για τα κρεμμυδάκια 2 φύλλα δάφνης 1 κουταλάκι κύμινο Πιπέρι όσο μας αρέσει Επί το έργον: Καθαρίζουμε και βράζουμε το χταπόδι, χωρίς να το αφήσουμε να μαλακώσει εντελώς. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι με τα κρεμμυδάκια και ελάχιστο αλάτι, να μαραθούν και να μαλακώσουν κι αυτά λίγο (σε μέτρια θερμοκρασία να μη μας πιάσουν). Προσθέτουμε το χταπόδι κομμένο σε λεπτές σχετικά ροδέλες και το φέρνουμε μια δυο γύρες στην κατσαρόλα να σωταριστεί. Σβήνουμε με το κρασί και το ξύδι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι, ανάλογα πόσο μαγείρεμα θέλει το φαγητό μας, ή λίγο από το ζουμάκι που προέκυψε από το βράσιμο του χταποδιού. Προσθέτουμε την ντομάτα και τα μυρωδικά και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράζει μέχρι να γίνει το χταπόδι, να απορροφηθούν τα υγρά και να μελώσει η σάλτσα του. Σερβίρουμε την φάβα σε θερμοκρασία δωματίου και από πάνω μοιράζουμε το χταποδάκι και τα κρεμμύδια. Παρατηρήσεις: 1) Μπορούμε να ετοιμάσουμε στιφάδο με τον τρόπο που συνηθίζουμε και να συνοδέψουμε τη φάβα μας. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και καλαμαράκια. 2) Υπάρχει βέβαια η συνταγή για σουπιές στιφάδο. 3) Ακόμη και μόνο σαλτσούλα με κρεμμυδάκια να περισσέψει από οποιοδήποτε στιφάδο με θαλασσινά ταιριάζει με τη φάβα μας. Σαρδέλες (και όχι μόνο) στο φούρνο, ψημένες στα κληματόφυλλα Υλικά: Σαρδέλες ή γαύροι, ή γόπες ή άλλα μεσαίου μεγέθους ψάρια Κληματόφυλλα (αμπελόφυλλα) φρέσκα ή συντηρημένα, τόσα όσα να καλύπτουν το πάτο σκεύους που θα πάρει σε μια στρώση τα ψάρια μας Φέτες ντομάτας τόσες όσες να καλυφθούν τα ψάρια μας Ελαιόλαδο (ανάλογα με το πόσο διαιτητικό θέλουμε να είναι το πιάτο, από 2-3 κουταλιές ως μισή κούπα για κάθε μισό κιλό ψαριού) Αλάτι Ρίγανη Λεμόνι Επί το έργον: Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τις σαρδέλες, τις αλατίζουμε και στύβουμε λίγο χυμό λεμονιού. Κόβουμε και τις λεμονόκουπες και τις αφήνουμε αν έχουμε χρονικό περιθώριο για λίγο στο ψυγείο. Ζεματάμε τα κληματόφυλλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Αλείφουμε ένα πυρίμαχο σκεύος με ελάχιστο ελαιόλαδο και στρώνουμε τα κληματόφυλλα ώστε να καλυφθεί ο πάτος του. Στρώνουμε τα ψάρια σε μια στρώση πάνω στα φύλλα, και τα καλύπτουμε με φέτες ντομάτας πάχους ½ ως 1 cm. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι μόνο τις ντομάτες και με ρίγανη όλη την επιφάνεια. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο (είπαμε, 2-3 κουταλιές αν κάνουμε δίαιτα ως μισή κούπα, ανά μισό κιλό ψάρια αν δεν μας ενδιαφέρουν οι θερμίδες) . Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 20 λεπτά ως μισή ώρα και σερβίρουμε. Αν θέλουμε προσθέτουμε λεμόνι στο σερβίρισμα. Εναλλακτικά, βάζουμε ένα ένα τα ψαράκια σε ένα ένα φύλλο (δεν τα τυλίγουμε!) και ψήνουμε το φαγητό μας με τον ίδιο τρόπο, με ή χωρίς προσθήκη ντομάτας. Παρατηρήσεις: 1) Επειδή οι φέτες της ντομάτας δεν αφήνουν το φαγητό να ξεροψηθεί, αν θέλουμε ξεροψημένα τα ψάρια μας τις βγάζουμε σε ένα πιάτο και συνεχίζουμε για λίγα λεπτά το ψήσιμο να κάνει κρούστα το ψάρι. 2) Και οι ντομάτες και τα φύλλα αν είναι τρυφερά είναι πολύ νόστιμα και τα σερβίρουμε μαζί με τα ψάρια. Χταπόδι ξιδάτο NEWSLETTER Λάβετε τα καλύτερα του Nextdeal στα εισερχόμενά σας, κάθε μέρα. Υλικά: 1 χταπόδι 700 -750gr 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 150ml νερό 75ml κρασί 75ml ξύδι 2 φύλλα δάφνης 1 κουταλάκι σπόροι πιπεριού Προαιρετικά, ½ -1 κουταλάκι μέλι ή πετιμέζι Ελαιόλαδο για το σερβίρισμα Επί το έργον: Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το χταπόδι. Το βάζουμε σε κατσαρόλα με τα υγρά που έχει συγκρατήσει από το πλύσιμο και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή θερμοκρασία στο μάτι της κουζίνας. Όταν αρχίσει να βράζει το γυρίζουμε να αλλάξει χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το νερό, το κρασί, το ξύδι, τη δάφνη και τους κόκκους του πιπεριού και μόλις ξαναπάρει βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και το σιγοβράζουμε σκεπασμένο μέχρι να μαλακώσει εντελώς. Αν χρειαστεί κι άλλα υγρά προσθέτουμε λίγο νερό ή κρασί. Όταν ετοιμαστεί το χωρίζουμε στα πλοκάμια του και το σερβίρουμε με καλής ποιότητας ωμό ελαιόλαδο και λίγο ακόμη ξύδι αν θέλουμε. Παρατηρήσεις: 1) Διατηρείται στο ψυγείο για αρκετές μέρες και τρώγεται ευχάριστα και παγωμένο. 2) Αν είναι μεγάλο το χταπόδι, προσαρμόζουμε κατάλληλα τις ποσότητες των υλικών και το κόβουμε σε κομμάτια. Το κόψιμο μπορεί να γίνει και στο ενδιάμεσο του μαγειρέματος μέσα στην κατσαρόλα. Σουπιές με σπανάκι Υλικά: 1 κιλό σουπιές 1 κιλό σπανάκι 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια και 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ½ κούπα κρασί άσπρο ή ροζέ ¾ -1 κούπα ελαιόλαδο ½ κούπα ψιλοκομμένο άνηθο 2-3 τριμμένες ντομάτες (να δώσουν ένα περίπου βαθύ πιάτο πολτό) ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ ή 2 κουταλιές πελτέ διαλυμένες σε μισή κούπα νερό Αλάτι Πιπέρι Επί το έργον: Καθαρίζουμε τις σουπιές και κρατάμε 2-3 σακουλάκια μελάνι. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια (ξερά και φρέσκα) και τα βάζουμε να μαραθούν με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τις σουπιές και τις τσιγαρίζουμε. Όταν απορροφήσουν τα υγρά που θα κατεβάσουν, σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε λίγο νεράκι και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία (αν χρειαστεί ξαναπροσθέτουμε νερό). Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι. Όταν έχουν μαλακώσει αρκετά οι σουπιές μας προσθέτουμε λίγο νερό στην κατσαρόλα, σπάμε τα σακουλάκια με το μελάνι και τα βάζουμε κι αυτά στο φαγητό. Τα πιέζουμε με ένα κουτάλι να αφήσουν το μελάνι στο φαγητό και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον άνηθο , το σπανάκι και την ντομάτα, και αλατίζουμε ελαφρά. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει μέχρι να μαγειρευτούν οι σουπιές και το σπανάκι, και να μελώσει η σάλτσα του. Όταν είναι έτοιμο περιμένουμε να μαρουβίσει κανένα δεκάλεπτο και σερβίρουμε. Αν θέλουμε προσθέτουμε στο πιάτο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Παρατηρήσεις: 1) Αν οι σουπιές είναι μεγάλες τις κόβουμε σε 2 ή σε 4 κομμάτια. 2) Εννοείται ότι αν δεν μας αρέσει το μελάνι, μπορούμε να το παραλείψουμε. 3) Αν δεν έχουμε το ένα είδος από τα κρεμμύδια, απλώς αυξάνουμε την ποσότητα του άλλου. 4) Για να συντομέψουμε τον χρόνο μαγειρέματος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας μέχρι το σημείο που προσθέτουμε το σπανάκι. Το τελείωμα όμως του φαγητού πρέπει να γίνει με ανοικτή τη χύτρα. 5) Όσο αφορά το μέγεθος της κούπας, πρόκειται για τη δοσομετρική κούπα που είναι 250 ml. Πηγή: www.cretangastronomy.gr Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .
Άρης Μπερζοβίτης, 8/5/2020 Η διατροφολόγος Ιωάννα Αδαμίδου (ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ) συμβουλεύει πως να κάνετε διατροφική μετάβαση από την καραντίνα στην κανονικότητα
5 έξυπνα tips για τη βελτίωση της διατροφικής μας συμπεριφοράς! Για όσο διάστημα ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, έχουμε μια εξαιρετική ευκαιρία να κάνουμε ένα δώρο στον εαυτό μας δίνοντας έμφαση στην ισορροπημένη... Nextdeal newsroom, 01/04/2020 - 09:40 1/4/2020
Ποια τρόφιμα θα σας χαρίσουν λαμπερή επιδερμίδα και ασφαλές μαύρισμα; Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι η έντονη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι επικίνδυνη και υπεύθυνη για σχεδόν όλες τις περιπτώσεις... Άρης Μπερζοβίτης, 23/07/2019 - 11:32 23/7/2019