Ολοκληρώθηκε με την ουσιαστική στήριξη της ΕΑΕΕ, η μελέτη που είχε ανατεθεί, υπέρ του Ελληνικού Ινστιτούτου DRG-Κέντρο Τεκμηρίωσης & Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (KE.TE.K.N.Y.) στο Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με θέμα «Εφαρμογή των συστημάτων DRG διεθνώς: αποτελέσματα συστηματικής ανασκόπησης».
Όπως αναφέρει η Ένωση σε σχετική εγκύκλιο, η μελέτη στόχο έχει να υποδείξει τις βέλτιστες πρακτικές για την απρόσκοπτη εφαρμογή του συστήματος των Διαγνωστικά Ομοιογενών Ομάδων, όπως είναι η ελληνική απόδοση του όρου DRG στα ελληνικά, σε διάφορες χώρες, την καταγραφή κοινών προβλημάτων και δυσλειτουργιών και την ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών.
Επιπλέον της συστηματικής βιβλιογραφικής ανασκόπησης σχετικά με την εφαρμογή των DRG (Diagnosis Related Groups) σε συγκεκριμένες χώρες, η ερευνητική ομάδα διενήργησε και συνεντεύξεις για την αποτύπωση των θέσεων των εμπλεκόμενων φορέων (ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ., ΕΟΠΥΥ, Νοσοκομεία, Ιδιωτική Ασφάλιση), οι οποίοι συνιστούν και διαμορφώνουν το περιβάλλον της εφαρμογής, αναφορικά με την εισαγωγή του νέου συστήματος Gr-DRG στην Ελλάδα.
Ο σκοπός της μελέτης είναι διττός: αφενός, τα συμπεράσματα της να χρησιμεύσουν στον καλύτερο σχεδιασμό της ακολουθίας των βημάτων για την εφαρμογή του συστήματος DRG στη χώρα μας, ώστε η διαδικασία να καταστεί ευχερέστερη από όλους τους εμπλεκομένους φορείς και, αφετέρου, να αναδειχτούν ενδεχόμενες δυσχέρειες, οι οποίες θα ανακύψουν στο μέλλον και πιθανοί τρόποι αντιμετώπισής τους, καθώς και βέλτιστες πρακτικές σχετικά με το σύστημα DRG, οι οποίες θα μπορούν να ενσωματωθούν άμεσα ή στο απώτερο μέλλον.
Tι είναι το σύστημα DRG;
Το Σύστημα DRG (Σύστημα Διαγνωστικά Ομοιογενών Ομάδων) είναι ένα σύστημα κατηγοριοποίησης ασθενών που βασίζεται στη συστηματική συλλογή έγκυρων και αξιόπιστων δεδομένων κατά την έξοδο των ασθενών από το νοσοκομείο με σκοπό την ταξινόμηση τους σε διαχειρίσιμο αριθμό κατηγοριών περιστατικών, οι οποίες είναι ιατρικά ουσιώδεις και ομοιογενείς και προσομοιάζουν σε επίπεδο χρήσης πόρων.
Στο σύστημα DRG τα νοσοκομειακά περιστατικά κατατάσσονται σε συγκεκριμένες ομάδες με τη χρήση ενός ειδικού λογισμικού (Grouper) το οποίο βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων όπως η Διεθνής Κωδικοποίηση Διάγνωσης Ασθενειών (ICD) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κωδικοποίηση ιατρικών πράξεων (procedures codes), το φύλο, η ηλικία, η κατάσταση του ασθενούς κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο, η μέση διάρκεια νοσηλείας, κ.α.
Αρχιτεκτονική του συστήματος DRG
Το σύστημα DRG αποτελείται από τρία μέρη:
- το ιατρικό, το οποίο περιλαμβάνει κυρίως την ανάπτυξη των ταξινομήσεων διαγνώσεων νόσων και ιατρικών πράξεων και τις κατευθυντήριες οδηγίες κωδικοποίησης,
- το οικονομικό, το οποίο περιλαμβάνει κυρίως τη μεθοδολογία υπολογισμού των συντελεστών βαρύτητας κόστους (cost weights), τις οδηγίες υπολογισμού του κόστους και τους κανόνες τιμολόγησης,
- το πληροφοριακό, το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη του λογισμικού Grouper, των λογισμικών κοστολόγησης και κωδικοποίησης, το σύστημα διαχείρισης δεδομένων, κλπ.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι ο συνδυασμός των παραπάνω μερών με στόχο την ανάπτυξη των ελληνικών καταλόγων DRG και του ετήσιου εγχειριδίου ορισμού κατηγοριών.
Σημειώνεται ότι, η ΕΑΕΕ, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. έχει προγραμματίσει την υποστήριξη και μιας ακόμη σειράς έργων, τα οποία είναι υπό εξέλιξη και για τα οποία θα σας ενημερώσουμε, αντίστοιχα, με την ολοκλήρωσή τους.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη μελέτη.