Αντιμέτωπη με καυτά ανοιχτά θέματα βρίσκεται η Κυβέρνηση, σε ένα Φθινόπωρο που απαιτεί γρήγορες αντιδράσεις και υψηλή αποτελεσματικότητα για την αντιμετώπιση τους.
Η επιστροφή στην κανονικότητα δείχνει να αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση για δυνατούς λύτες, καθώς στου επόμενους μήνες το Μέγαρο Μαξίμου θα χρειαστεί να επιδείξει υψηλή ανθεκτικότητα μέσα στη δίνη της ύφεσης και την πανδημία να βρίσκεται σε έξαρση.
Ωστόσο, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αισιοδοξούν ότι η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς, ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας προχώρησε τις τελευταίες μέρες σε παρεμβάσεις υψηλής αυτοπεποίθησης, τονίζοντας ότι η χώρα διαθέτει τα ταμειακά διαθέσιμα για ένα δεύτερο lockdown, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
Στην παρούσα φάση, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξημένα κρούσματα Κορωνοϊού, κυρίως στο Λεκανοπέδιο, ενώ το υπουργείο Υγείας στοχεύει άμεσα στο να θωρακίσει περαιτέρω το σύστημα που δέχεται ισχυρές πιέσεις από την ραγδαία επιδημιολογική επιδείνωση και την αύξηση των περιπτώσεων που χρήζουν νοσηλείας.
Παράλληλα, η Κυβέρνηση δίνει έμφαση και σε άλλους τομείς που επηρεάζονται εμφανώς από την πορεία της πανδημίας , προχωρώντας άμεσα σε νέες προσλήψεις στην Παιδεία. Η κατάσταση στα σχολεία συνιστά μια μεγάλη πρόκληση για το αρμόδιο υπουργείο, καθώς είναι έντονη η ανησυχία για την εμφάνιση νέων κρουσμάτων Covid στις σχολικές μονάδες.
Την ίδια ώρα, το πρωθυπουργικό επιτελείο διατηρεί ψηλά στις προτεραιότητες του και το θέμα των ελληνοτουρκικών. Η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών αποτελεί έναν πρώτο βήμα προς την θετική κατεύθυνση με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο προετοιμάζονται πυρετωδώς για την Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας (μετά την πρόσφατη αναβολή λόγω κρούσματος Κορωνοϊού) στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται το θέμα της Τουρκίας να συζητηθεί διεξοδικά και να τεθούν οι νέες κατευθύνσεις από την πλευρά της Ένωσης σχετικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Κι όλα αυτά την ώρα που οι χώρες μέλη διατηρούν διαφορετικές προσεγγίσεις απέναντι στην Άγκυρα.