Το μήνυμα, όσων ενισχύουν τις θέσεις τους στο Χ.Α, κατά τη διόρθωση τιμών, είναι σαφές: το story της Ελλάδας καθυστερεί μεν, λόγω των μεταλλάξεων του ιού και της αργής πορείας των εμβολιασμών, παραμένει, όμως, κραταιό.
Εκτιμούν ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι 30% με 40% πάνω, σε σχέση με την περσινή και η αγορά από τον Απρίλιο, όταν θα αρχίσουν να δημοσιοποιούνται στοιχεία κρατήσεων, θα αρχίσει να τιμολογεί την ανάκαμψη της οικονομίας, κατά το Β' εξάμηνο.
Ακόμη και η διπλή εκλογική αναμέτρηση (Απελεύθερος 26 Ιανουαρίου) θεωρείται non event καθώς πιστεύουν ότι, έστω με δυσκολία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανανεώσει την εντολή.
Πυρήνας του story παραμένει το growth, που θα φέρει ο συνδυασμός πλήρους επανόδου σε κανονικότητα με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τράπεζες: Τόσο διεθνώς, όσο και στη χώρα μας παραμένουν ένα από τα προσφορότερα εργαλεία για να πάρει κανείς μεγάλο μέρος της προσδοκώμενης ανάκαμψης.
Η καμπύλη των επιτοκίων σε Αμερική και Γερμανία προεξοφλεί πληθωριστικές πιέσεις.
Eurobank: Δρέπει τους καρπούς του πιονέρου η Eurobank. Έχοντας μειώσει σημαντικά το NPE ratio και με υψηλό δείκτη κάλυψης αποτελεί την ασφαλέστερη επιλογή μεταξύ των εγχώριων τραπεζικών τίτλων.
Οι αγορές της Helikon Investments Limited ( υπερέβη το 5%), κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, εξηγούν την αμυντικότερη συμπεριφορά του τίτλου.
Helikon: Την ίδια στιγμή, η Helikon, που συστήθηκε το 2019 από fund managers της Julius Baer’s, ενισχύει τις θέσεις της στη Lamda και είναι κοντά στο να φθάσει στο 5%.
Στη ΔΕΗ, που συμπεριλαμβανόταν στις κορυφαίες επιλογές, απέκτησε το 5% νωρίς (σ.σ. στις αρχές Οκτωβρίου), ενώ στη Lamda πήρε το μεγάλο μέρος της θέσης μέσω του placement μετοχών, που αναλογούσαν στην οικογένεια της Μ. Λάτσην (Απελεύθερος 27 Ιουλίου).
NEWSLETTER
Λάβετε τα καλύτερα του Nextdeal στα εισερχόμενά σας, κάθε μέρα.
Μικρότερες θέσεις διατηρεί στους τίτλους των ΟΛΘ, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ.
Νόμος ΤΧΣ-τράπεζες: Στα μέσα Ιανουαρίου η κυβέρνηση διέρρεε ότι τις προσεχείς εβδομάδες επρόκειτο να κατατεθούν στη Βουλή οι προτεινόμενες αλλαγές στο νόμο που διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ. Σύμφωνα με τις τότε διαρροές, η αλλαγή είχε λάβει την έγκριση ΕΚΤ/SSM, αλλά και των DG Comp, FISMA.
Είκοσι ημέρες μετά είμαστε στην εξής κατάσταση: οι επιχειρούμενες τροποποιήσεις αποδεικνύονται εμβαλωματικές και απαιτείται συνολική τροποποίηση του νόμου ή εκπόνηση ενός νέου θεσμικού πλαισίου.
Νόμος ΤΧΣ-τράπεζες ΙΙ: Όλα αυτά υπό το πρίσμα ότι το ΤΧΣ θα λειτουργεί, πλέον, ως sovereign fund και όχι ως βραχίονας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Αυτό σημαίνει ότι πάμε για καλό Μάρτιο και βλέπουμε...
ΟΛΘ: Τι είχες Γιάννη (Ιβάν), τι είχα πάντα.
ΥΠΟΙΚ-Ηρακλής-Εγγυήσεις: Τη δημιουργία Κεντρικού Μητρώου Πιστωτών προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, σε έγκριτη ιστοσελίδα.
Στόχος να παρακολουθούνται real time τα δάνεια που τιτλοποιήθηκαν. Μαζί τους φανταζόμαστε και οι στόχοι είσπραξης κάθε τιτλοποίησης για τους senior notes τίτλους της οποίας εγγυήθηκε το Δημόσιο.
Τώρα εξηγείται γιατί ένα χρόνο, μετά την έγκριση του πρώτου αιτήματος (Cairo I και Cairo II), δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί η κρατική εγγύηση επί senior notes τίτλων 1,65 δισ. ευρώ, αν και τεχνικά έχει δοθεί.
Όλα δουλεύουν με μέθοδο και σύστημα...
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.