Οι Ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι του ασφαλιστικού κλάδου -UNI Europa Finance, Insurance Europe, AMICE, BIPAR- δημοσίευσαν σήμερα μια κοινή δήλωση για την τεχνητή νοημοσύνη (AI).
Οι κοινωνικοί εταίροι θα ήθελαν να αναδείξουν τα πλεονεκτήματα της χρήσης υπεύθυνης τεχνητής νοημοσύνης για εταιρίες και εργαζόμενους. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε, υπό ορισμένες συνθήκες, να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων, στην αύξηση της ικανοποίησης των πελατών και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εσωτερικών διαδικασιών της εταιρίας.
Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί επίσης να προσφέρει την ευκαιρία για καλύτερες, υψηλότερης ποιότητας θέσεις εργασίας καθώς και να βοηθήσει τις εταιρίες και τους εργαζομένους στην εκτέλεση της καθημερινής εργασίας και των καθηκόντων τους, επιτρέποντας στους υπαλλήλους να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο σε άλλες εργασίες και να κάνουν καλύτερη χρήση των δεξιοτήτων τους. Είναι επομένως απαραίτητο να διερευνηθούν προληπτικά οι δυνατότητες και οι επιλογές σχεδιασμού της χρήσης υπεύθυνης τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα των εταιριών και η ευημερία του εργατικού δυναμικού.
Ωστόσο, οι κοινωνικοί εταίροι ανησυχούν για το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν είναι επί του παρόντος πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη αναγνώρισε στην πραγματικότητα ότι η Ευρώπη καθυστερεί πολύ στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και δήλωσε ότι απαιτούνται επειγόντως καλύτερες συνθήκες-πλαίσιο για την ενίσχυση της χρήσης λύσεων AI.
Επιπλέον, οι κοινωνικοί εταίροι επισημαίνουν ότι η υπεύθυνη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να είναι μια σημαντική πτυχή για τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα και οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού τομέα καθώς και για την απασχολησιμότητα και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων της.
Δείτε εδώ την κοινή δήλωση.