Την ετήσια έκθεση του για το 2020 έδωσε στη δημοσιότητα ο Κόμβος Καινοτομίας Fintech της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος αποτελεί ένα δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της Τράπεζας και των ενδιαφερομένων, παρέχοντας πληροφορίες, διευκρινίσεις και κατευθύνσεις για το κανονιστικό και εποπτικό πλαίσιο εντός του πεδίου της αρμοδιότητας της Τράπεζας.
Μέσω του Κόμβου, η Τράπεζα προσβλέπει και επιδιώκει να διαμορφώσει πληρέστερη εικόνα για τις ευκαιρίες, τις προκλήσεις αλλά και τους κινδύνους που πιθανόν πηγάζουν από ή σχετίζονται με τις εν λόγω καινοτομίες. Η στελέχωσή του αποτελείται από μία ομάδα ειδικών από διαφορετικές Διευθύνσεις της Τράπεζας με πρόσβαση σε όλη τη σχετική εξειδικευμένη γνώση.
Εντός της περιόδου που καλύπτεται από την ετήσια έκθεση του 2020, ο Κόμβος έλαβε συνολικά 30 αιτήματα, εκ των οποίων το 47% προήλθε από νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), 37% από εδραιωμένες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών πληροφορικής, και 16% από φυσικά πρόσωπα. Από το σύνολο των επιχειρήσεων που επικοινώνησαν με τον Κόμβο την εξεταζόμενη περίοδο, ποσοστό ύψους 83% δε διέθετε κάποια άδεια λειτουργίας από αρμόδια αρχή την χρονική στιγμή υποβολής του αιτήματός τους. Σε ποσοστό 17%, οι αιτούντες επανήλθαν με νέο ερώτημα ή επεδίωξαν συνάντηση με την Τράπεζα προκειμένου να παρουσιάσουν το προϊόν ή την υπηρεσία τους και να λάβουν περαιτέρω διευκρινίσεις. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων (περίπου 84% του συνόλου) αντικείμενο του αιτήματος ήταν πληροφορίες σχετικά με το κανονιστικό πλαίσιο και την απόκτηση άδειας λειτουργίας, ενίοτε σε συνδυασμό και με γενικότερα ερωτήματα.
Σε συμφωνία με την παρατηρούμενη σημαντική αύξηση της χρήσης των υπηρεσιών πληρωμών, τόσο μέσω φυσικής παρουσίας και χρήσης ανέπαφων καρτών όσο και μέσω συναλλαγών ηλεκτρονικού εμπορίου, 50% των ερωτημάτων αφορούσε θέματα σχετικά με πληρωμές, εκ των οποίων 37% υπηρεσίες πληρωμών και 13% υπηρεσίες πληροφοριών λογαριασμού (Account Information Service Providers – AISP). Ακολούθησαν ερωτήματα που σχετίζονταν με αξιοποίηση λύσεων κανονιστικής τεχνολογίας (Regulatory Technology - RegTech) (20%), καθώς και παροχή τραπεζικών, επενδυτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Μετά τη διαμόρφωση εθνικού νομοθετικού πλαισίου χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων το καλοκαίρι του 2020, ο Κόμβος δέχτηκε επίσης δύο ερωτήματα που αφορούσαν στη νέα μορφή παροχής πιστώσεων. Παρόμοια με το 2019, μόνο ένα ερώτημα προερχόταν από επιχείρηση ασφαλιστικής τεχνολογίας (Insurance Technology - InsurTech).
Οι επικρατούσες τεχνολογίες που καταγράφηκαν στα αιτήματα που κάνουν συγκεκριμένη αναφορά σε είδος τεχνολογίας είναι η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence, AI), οι διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών (Application Programming Interfaces, API), η τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (Distributed Ledger Technology, DLT) και η χρήση ηλεκτρονικών εφαρμογών/εφαρμογών κινητών συσκευών σε ποσοστό 18% κάθε μία. Σε μικρότερα ποσοστά τα αιτήματα αναδεικνύουν την εφαρμογή υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (cloud computing) και robo-advisors.
Σύμφωνα με την έκθεση, η τάση ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών στην παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και προϊόντων, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, ενισχύθηκε αδιαμφισβήτητα από την εμφάνιση της πανδημίας του COVID-19. Οι περιορισμοί που επέφερε η πανδημία διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό τη σχέση αλληλεπίδρασής μας με το τραπεζικό και το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα, υπό το πρίσμα του εκτενούς ψηφιακού μετασχηματισμού και της παροχής ψηφιακών υπηρεσιών, κυρίως με απομακρυσμένο τρόπο.
Τα αιτήματα που παρελήφθησαν κατά το δεύτερο έτος λειτουργίας του Κόμβου Καινοτομίας, επιβεβαιώνουν την προαναφερθείσα παρατήρηση. Η ψηφιοποίηση και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων λύσεων έλαβε μεγάλες διαστάσεις ειδικά στο χώρο των πληρωμών και τις συναφείς επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ο Κόμβος κατέβαλε κάθε προσπάθεια να κατανοήσει τη φύση των ερωτημάτων, να παρέχει τις κατάλληλες πληροφορίες και κατευθύνσεις και να διευκολύνει τους αιτούντες στη χαρτογράφηση του συναφούς θεσμικού και εποπτικού πλαισίου.
Διαβάστε εδώ την έκθεση.