O αριθμός των συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A) στον παγκόσμιο ασφαλιστικό κλάδο μειώθηκαν ελαφρώς (-3%) το πρώτο εξάμηνο του 2021 στις 197 ολοκληρωμένες συμφωνίες παγκοσμίως, από 206 το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και 201 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με το Clyde & Co’s Insurance Growth Report.
Υπενθυμίζεται ότι και η ελληνική ασφαλιστική αγορά ενεπλάκη σε εξαγορές και συγχωνεύσεις τα δυο τελευταία εξάμηνα με τις περιπτώσεις της εξαγοράς της AXA από την Generali και της MetLife (Ελλάδα, Πολωνία) από την NN.
Η ανάγκη επενδύσεων την τεχνολογία είναι ο κινητήριος μοχλός των εξαγορών και συγχωνεύσεων παγκοσμίως ωστόσο για την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική ασφαλιστική αγορά, τα στελέχη της Clyde & Co καταγράφουν και μια ιδιομορφία που αφορά στις υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις και την διάθεση πολλών ασφαλιστών να αποχωρήσουν από τον κλάδο ζωής στέλνοντας τις δραστηριότητες τους σε εταιρείες run-off.
Aξίζει να σημειώσουμε τι δήλωσε η Eva-Maria Barbosa, a Partner της Clyde & Co στο Μόναχο: «Ο μεγάλος αριθμός ασφαλιστικών εταιρειών ζωής και μικτών εταιρειών που βρίσκονται ενώπιον αυστηρών κεφαλαιακών απαιτήσεων καθιστούν αυτές τις επιχειρήσεις μη ελκυστικές για τους δυνητικούς αγοραστές, ενώ οι εταιρείες που θέλουν να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακος στις εργασίες εκτός ζωής, μέσω M&A πρέπει να λύσουν το αίνιγμα του τι να κάνουν για τις δραστηριότητες του κλάδου ζωής τους πριν αναζητήσουν έναν εταίρο συγχώνευσης. Ορισμένοι μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί όμιλοι αναζητούν έξοδο από την αγορά ζωής προκειμένου να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους, με το μεγαλύτερο μέρος των εκποιήσεων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων να αναμένεται να καταλήξουν στις εταιρείες run-off».
Οδηγούμενη από την ισχυρή δραστηριότητα στις ΗΠΑ, η Αμερική πρωτοστάτησε με 116 συμφωνίες, από 102, αυξάνοντας τα M&A στην περιοχή στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015. Μετά από μια απότομη πτώση των συναλλαγών το 2020, η Ευρώπη παρέμεινε σταθερή στο πρώτο εξάμηνο του 2021 με 51 συμφωνίες, μία αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η κορυφαία ευρωπαϊκή χώρα - και η δεύτερη πιο ενεργή παγκοσμίως πίσω από τις ΗΠΑ - μπροστά από την Ισπανία και τη Γερμανία.
Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κατέγραψε μόλις 18 συμφωνίες M&A από 37 το προηγούμενο εξάμηνο, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε αυτή η έκθεση το 2011 - καθώς η μετα-πανδημική και γεωπολιτική αβεβαιότητα επιβάρυνε πολύ τους διαπραγματευτές. Οι Ιάπωνες αγοραστές ήταν και πάλι οι πιο δραστήριοι σε σύγκριση με το 2020, μπροστά από την Ινδία και την Αυστραλία.
Μετά από ένα εξαιρετικό 2020, το οποίο σημείωσε συνολικά 32 συμφωνίες, η δραστηριότητα M&A στη Μέση Ανατολή και την Αφρική μειώθηκε με μόλις πέντε ολοκληρωμένες συναλλαγές το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Όλα αυτά αφορούσαν εξαγορές στη Μέση Ανατολή - δύο στο Ισραήλ και από μια στην Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.