Εγκύκλιο για εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων σε όλα τα σχολεία της χώρας, όλων των βαθμίδων και κατηγοριών εξέδωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο συμπεριλαμβάνονται ημερήσια και νυχτερινά, δημόσια και ιδιωτικά, βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, δημόσια και ιδιωτικά και γίνεται αναλυτική καταγραφή με ποιους κανόνες υγιεινής πρέπει να λειτουργούν.
Προβλέπεται ο καθημερινός καθαρισμός όλων των χώρων των σχολείων (κτίρια, θρανία, γραφεία, αίθουσες κ.λπ.) ο τακτικός αερισμός των αιθουσών και των γραφείων, η τήρηση της εφαρμογής των υγειονομικών διατάξεων για την διασφάλιση της υγιεινής της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην καθαριότητα και απολύμανση των αποχωρητηρίων, καθώς και στον εφοδιασμό τους με χαρτί, σαπούνι, αντισηπτικό διάλυμα και κάδους απορριμμάτων. Επιπλέον, μεγάλη προσοχή θα δίδεται στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Στα σχολεία που χρησιμοποιούνται σχολικά οχήματα μεταφοράς μαθητών θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά όλοι οι κανόνες και οι προϋποθέσεις χρήσης τους.
Επιπλέον, ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην λειτουργία των κυλικείων, καντινών και χώρων εστίασης των σχολείων. Αναφορικά με τα προγράμματα διανομής τροφίμων στα σχολεία (έτοιμων γευμάτων, φρούτων), τα οποία πραγματοποιούνται από φορείς υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας ή άλλων αρμόδιων υπουργείων, αυτά πρέπει να τηρούν τους όρους της σχετικής νομοθεσίας. Ο υπεύθυνος φορέας που υλοποιεί το εκάστοτε πρόγραμμα, οφείλει να ενημερώσει το υπουργείο Υγείας σχετικά με τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς και τους προμηθευτές - παρασκευαστές των γευμάτων, με πλήρη στοιχεία αυτών.
Ειδικότερα στην εγκύκλιο παρέχονται οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία των κυλικείων και των χώρων εστίασης όπως για παράδειγμα:
Η απασχόληση του προσωπικού των κυλικείων - καντίνες (αναφορικά με τη μη μετάδοση της λοίμωξης Covid-19) σύμφωνα με τις γενικότερες οδηγίες του ΕΟΔΥ όπως κάθε φορά ισχύουν για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ). Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας, όπως κάθε φορά ισχύει και να τηρούν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής.
Η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από το προσωπικό κατά την διάρκεια της εργασίας στο κυλικείο (προετοιμασία ή διανομή προϊόντων) και η χρήση γαντιών μιας χρήσεως.
Ο τακτικός και σχολαστικός καθαρισμός των χεριών του προσωπικού (οδηγίες του ΕΟΔΥ ) με σαπούνι και ζεστό νερό και τακτικός και καλός αερισμός του χώρου.
Η διάθεση των προσυσκευασμένων τροφίμων σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων. Ειδικά για τα προϊόντα που διατίθενται μετά από επεξεργασία από το κυλικείο, ότι πρέπει να τοποθετούνται σε χάρτινο περιτύλιγμα.
Δείτε εδώ την εγκύκλιο.