Η Insurance Europe δημοσίευσε την απάντησή της σε διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη λειτουργία του πλαισίου για τις τιτλοποιήσεις στην ΕΕ.
Όπως αναφέρει, οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές είναι οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές της Ευρώπης, με περιουσιακά στοιχεία άνω των 10 τρισ. ευρώ υπό διαχείριση. Στο ρόλο τους ως επενδυτές, οι ασφαλιστές απαιτούν ένα ευρύ φάσμα κατάλληλων περιουσιακών στοιχείων για να επενδύσουν, το οποίο περιλαμβάνει επενδύσεις σε τιτλοποιήσεις. Συνεπώς, ο ασφαλιστικός τομέας υποστηρίζει την προώθηση της υγιούς τιτλοποίησης και την κατάλληλη προληπτική αντιμετώπιση, σύμφωνα με τους στόχους του έργου της Ένωσης Κεφαλαιαγορών.
Ενώ τα βήματα που έλαβε η Επιτροπή για τη βελτίωση της αντιμετώπισης των τιτλοποιήσεων - π.χ. σε προηγούμενες βελτιώσεις στην Solvency II - είναι χρήσιμα, παραμένουν σημαντικά εμπόδια για τους ασφαλιστές που θέλουν να επενδύσουν σε τέτοια περιουσιακά στοιχεία. Κατά συνέπεια, το επίπεδο των επενδύσεων των ασφαλιστών σε τιτλοποιήσεις παραμένει κάτω του δυνητικού επιπέδου. Συνεπώς, απαιτούνται περαιτέρω δράσεις πολιτικής για να αυξηθεί η ελκυστικότητα αυτής της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων και, με αυτόν τον τρόπο, να χρηματοδοτηθεί η ευρωπαϊκή οικονομία.
Για να γίνει αυτό, η δράση πολιτικής πρέπει να επικεντρωθεί στα εξής:
- Βελτίωση της αντιμετώπισης τωνς τιτλοποίησεων στη Solvency II - Οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τιτλοποιήσεις παραμένουν πολύ υψηλές σε σχέση με τον πραγματικό κίνδυνο και σε σχέση με την απόδοση που μπορεί να αποκτηθεί. Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, θα πρέπει να επιτρέπεται στους ασφαλιστές να εφαρμόζουν τη δυναμική προσαρμογή της μεταβλητότητας στην αξία των υποχρεώσεων, αναγνωρίζοντας την αρχή της Solvency ΙΙ ότι τα ακραία σενάρια που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της κεφαλαιακής φερεγγυότητας πρέπει να εφαρμόζονται τόσο στα περιουσιακά στοιχεία όσο και στις υποχρεώσεις.
- Μείωση του βάρους που συνδέεται με την υποχρεωτική δέουσα επιμέλεια που απαιτείται τόσο από τους εκδότες όσο και από τους επενδυτές - Ενώ η κατάλληλη δέουσα επιμέλεια είναι ζωτικής σημασίας, αυτή τη στιγμή είναι δυσανάλογη και υπερβολική σε σύγκριση με τον κίνδυνο και την πολυπλοκότητα των τιτλοποιήσεων, καθώς και άλλων εναλλακτικών μέσων, όπως τα καλυμμένα ομόλογα. Συνεπώς, οι απαιτήσεις δέουσας επιμέλειας πρέπει να απλοποιηθούν και να επιτρέψουν την αναλογικότητα.
Δείτε εδώ την απάντηση της Insurance Europe.