Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και η απόφαση της Μόσχας να διακόψει για λόγους συντήρησης την προμήθεια φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του Nord Stream 1 έχουν αυξήσει τους δείκτες ανασφάλειας στην Ε.Ε, σε μία περίοδο που οι Βρυξέλλες τρέχουν έστω και εκ των υστέρων για να δημιουργήσουν δικλείδες ασφαλείας ενεργειακής επάρκειας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι επόμενοι μήνες χαρακτηρίζονται κρίσιμοι, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σαφήνεια τη στάση της Μόσχας στο μέλλον. Στη σκιά των δύσκολων αυτών εξελίξεων, η Ελλάδα υλοποιεί συγκεκριμένες δράσεις με φόντο «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας», ώστε να είναι σε ετοιμότητα για τα χειρότερα ακόμη και για το ακραίο σενάριο πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Το σχέδιο αυτό έχει ως βασικό στόχο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και την ικανότητα της να ανταπεξέλθει ακόμα και σε πολύ δύσκολες συνθήκες.
Σταχυολογούμε παρακάτω τις εξής ενέργειες:
- Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που σχεδόν διπλασιάζει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού.
- Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
- Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις, ενώ τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας, «Πτολεμαΐδα 5».
- Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής Φυσικού Αερίου ώστε, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, να έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου σε diesel.
- Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.
Ο φετινός χειμώνας θα αποτελέσει μια μεγάλη πρόκληση τόσο για τη χώρα, όσο και για τα άλλα μέλη της Ε.Ε, σε μία Ευρώπη η οποία κατόπιν εορτής προσπαθεί να διασφαλίσει την ενεργειακή της αυτονομία και τη σταδιακή απεξάρτηση της από το ρωσικό παράγοντα.