Τα περιστατικά πυρκαγιάς και έκρηξης προκαλούν τις πιο ακριβές ασφαλιστικές αποζημιώσεις στη ναυτιλιακή βιομηχανία, ενώ σε μια εποχή αυξανόμενων ανοιγμάτων και πληθωρισμού, η ζημιά φορτίου είναι η πιο συχνή αιτία απώλειας, σύμφωνα με την Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS).
Η AGCS ανέλυσε περισσότερες από 240.000 ασφαλιστικές απαιτήσεις του παγκόσμιου ναυτασφαλιστικού κλάδου για την περίοδο Ιανουάριος 2017 - Δεκέμβριος 2021, αξίας περίπου 9,2 δισ. ευρώ, και εντόπισε μια σειρά από απαιτήσεις και τάσεις κινδύνου που επηρεάζουν σημαντικά τις ζημιές στον κλάδο.
Ο πληθωρισμός είναι ένα άλλο βασικό μέλημα για τις ναυτασφαλιστικές εταιρείες και τους ασφαλισμένους τους, καθώς οι πρόσφατες αυξήσεις στις αξίες των πλοίων και των φορτίων σημαίνουν ότι οι απώλειες και οι επισκευές γίνονται πιο ακριβές σε περίπτωση ατυχήματος.
«Οι πυρκαγιές σε μεγάλα πλοία έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με μια σειρά από περιστατικά να καταστρέφουν το φορτίο, κάτι που μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε ολική απώλεια ενός πλοίου ή να προκαλέσει περιβαλλοντική ζημιά», εξηγεί ο Régis Broudin, Global Head of Marine Claims στην AGCS. «Ταυτόχρονα, ο ναυτιλιακός τομέας πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει πολλές άλλες προκλήσεις, όπως ο αυξανόμενος αριθμός ανατρεπτικών σεναρίων, ζητήματα εφοδιαστικής αλυσίδας, ο πληθωρισμός, η πίεση χρόνου για μέλη πληρώματος και εργαζομένους, οι αυξανόμενες απώλειες και ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα, η νέα τεχνολογία και τα καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, καθώς και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Οι πυρκαγιές αντιπροσώπευαν το 18% της αξίας των αποζημιώσεων που αναλύθηκαν (που ισοδυναμεί με περίπου 1,65 δισ. ευρώ) έναντι 13% την προηγούμενη πενταετία, που έληξε τον Ιούλιο του 2018. Ένας παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς στα πλοία είναι συχνά η εσφαλμένη δήλωση ή η μη δήλωση του επικίνδυνου φορτίου, ενώ η πρόσφατη αύξηση των πυρκαγιών στα μηχανοστάσια των πλοίων μπορεί να αποκαλύψει κάποιο υποκείμενο κίνδυνο σχετικά με την ικανότητα του πληρώματος. Οι πιθανοί κίνδυνοι που εγκυμονεί η μεταφορά μπαταριών ιόντων λιθίου σε πλοία προσθέτουν μία ακόμα ανησυχία, με την AGCS να έχει ήδη καταγράψει πολλά περιστατικά.
Ο πληθωρισμός ανεβάζει τις αξίες των πλοίων, του φορτίου και των επισκευών σε μια εποχή αυξανόμενων ανοιγμάτων
NEWSLETTER
Λάβετε τα καλύτερα του Nextdeal στα εισερχόμενά σας, κάθε μέρα.
Καθώς πολλές χώρες βλέπουν τα επιτόκια να κυμαίνονται γύρω στο 10%, ο πληθωρισμός επιδεινώνει τις υπάρχουσες τάσεις με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ασφαλιστικές απαιτήσεις. Οι αυξανόμενες τιμές του χάλυβα, των ανταλλακτικών και της εργασίας είναι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος των αποζημιώσεων για την επισκευή του κύτους και την επιδιόρθωση των μηχανημάτων.
Επιπλέον, η αξία τόσο των πλοίων όσο και του φορτίου αυξάνεται σε μια εποχή αυξανόμενων εκθέσεων που σχετίζονται με μεγαλύτερα πλοία, το μεγαλύτερο από τα οποία μπορεί να μεταφέρει 20.000 εμπορευματοκιβώτια ταυτόχρονα. Η συνδυασμένη αξία του παγκόσμιου εμπορικού στόλου αυξήθηκε κατά 26% στα 1,2 τρισ. δολάρια το 2021 ενώ η μέση αξία των αποστολών εμπορευματοκιβωτίων έχει επίσης αυξηθεί με περισσότερα αγαθά υψηλής αξίας, όπως ηλεκτρονικά και φαρμακευτικά προϊόντα. Δεν είναι ασυνήθιστο ένα κοντέινερ να περιέχει φορτίο αξίας 50 εκατ. δολαρίων ή περισσότερο για φαρμακευτικά προϊόντα υψηλής αξίας.
Τα κατεστραμμένα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του φορτίου, είναι η κύρια αιτία απαιτήσεων στον ναυτασφαλιστικό κλάδο κατά συχνότητα και η τρίτη μεγαλύτερη σε αξία, αποκαλύπτει η ανάλυση της AGCS. Οι πιο συνηθισμένες απαιτήσεις είναι για υλικές ζημιές, συνήθως από κακή διαχείριση, αποθήκευση και συσκευασία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μια σειρά απαιτήσεων για κλοπή εμπορεύματος υψηλής αξίας αλλά και λόγω διακύμανσης της θερμοκρασίας (η οποία μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα τα φαρμακευτικά προϊόντα). Η κλοπή είναι η τρίτη πιο συχνή αιτία απαιτήσεων με τους εγκληματίες να στοχεύουν ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης και αγαθά υψηλής αξίας όπως ο χαλκός. Το φορτίο κλέβεται συνήθως από λιμάνια, αποθήκες ή κατά τη διαµετακόµιση. Η πρόσφατη έκρηξη των θαλάσσιων μεταφορών εμπορευματοκιβωτίων επηρέασε επίσης τις απαιτήσεις μεταφερόμενων εμπορευμάτων, καθώς λόγω της ζήτησης επαναχρησιμοποιήθηκαν πολλά ακατάλληλα κοντέινερ με αποτέλεσμα να σημειωθούν απώλειες.
«Ο κίνδυνος κλοπής και ζημιάς σε φορτία υψηλής αξίας πρέπει να αντιμετωπιστεί με πρόσθετα μέτρα μετριασμού του κινδύνου, όπως ιχνηλάτες και αισθητήρες GPS που παρέχουν παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της θέσης, της θερμοκρασίας, της υγρασίας, του φωτός και των ανοιγμάτων θυρών, για παράδειγμα», λέει ο Captain Rahul Khanna, Global Head of Marine Risk Consulting στην AGCS. «Ταυτόχρονα, οι φορείς εκμετάλλευσης φορτίων πρέπει να παρακολουθούν στενά τις ασφαλισμένες αξίες. Οι πελάτες μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσουν τα όρια της ασφάλισης και του συμβολαίου τους, διαφορετικά κινδυνεύουν να υποασφαλιστούν – έχουμε ήδη δει περιπτώσεις απαιτήσεων για φορτία εμπορευματοκιβωτίων υψηλής αξίας όπου οι φορείς εκμετάλλευσης του φορτίου ήταν υποασφαλισμένοι έως και 20 εκατ. δολάρια».
Κορυφαίες αιτίες αποζημιώσεων ανά αξία στις ναυτασφαλίσεις
Από τη δημοσιογραφική ομάδα του Nextdeal