Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν "γυρίσει την πλάτη" στο ελληνικό χρηματιστήριο σε δύο επίπεδα. Πρώτον το μέγεθος των τοποθετήσεών τους σε μετοχές ελληνικών εταιρειών είναι χαμηλό σε σχέση με αυτό στις διεθνείς αγορές και δεύτερον έχουν βγάλει τις μετοχές τους από το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν "χάσει" το ράλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο ουσιαστικά ξεκίνησε από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου (χαμηλά 790 μονάδων) που έχει φέρει την αγορά σήμερα μέχρι και τα επίπεδα των 1.280 μονάδων, με κέρδη της τάξεως του 60%. Ή τουλάχιστον μία άνοδο της τάξεως του 30% που συντελέστηκε μέχρι και το τέλος του πρώτου τρίμηνου, διάστημα για το οποίο έχουμε στοιχεία για τις τοποθετήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μετοχές και λοιπά μέσα κυριότητας στο πρώτο τρίμηνο του 2023 μπορεί να αυξήθηκε στα 879 εκατ. ευρώ, έναντι 712 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, όμως η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως σε αγορές μετοχών εξωτερικού.
Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι ασφαλιστικές εταιρείες αύξησαν κατά 108 εκατ. τις θέσεις τους σε μετοχές, αλλά τοποθέτησαν μόνο 5 εκατ. σε ελληνικούς τίτλους!
Την ίδια ώρα που οι ελληνικές ασφαλιστικές "ψηφίζουν" ξένες μετοχές, οι ελληνικές μετοχές, υπεραποδίδουν, με το ελληνικό χρηματιστήριο να βρίσκεται στην κορυφή των αποδόσεων παγκοσμίως, από τις αρχές του 2023.
Στο πρώτο πεντάμηνο του 2023, π.χ το ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε διπλάσια κέρδη σε σχέση με τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών σημείωσε κέρδη 31%, όταν ο γερμανικός DAX-30 κέρδισε 12,50%, o ιταλικός δείκτης 9,89%, ο γαλλικός CAC-40 9,65%, ενώ ο βρετανικός δείκτης FTSE-100 υποχώρησε οριακά 0,08%. Ο δείκτης αναφοράς όλων των χρηματιστηρίων ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 8,86%, ενώ ο Dow Jones υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,72%.
Από την πλευρά τους στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου δικαιολογώντας την αποφυγή μεγαλύτερων τοποθετήσεων σε ελληνικές μετοχές, τονίζουν ότι η ελληνική αγορά είναι ρηχή και αναμένουν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες αγορές και να βάλουν το ραντάρ τους το ελληνικό Χρηματιστήριο.
Βεβαίως όπως εξηγεί η Morgan Stanley οι αγορές μετοχών υπεραποδίδουν περίπου οκτώ μήνες πριν από την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα προεξοφλώντας το γεγονός. Δηλαδή το "παιχνίδι" παίζεται κυρίως πριν την αναβάθμιση.
Στο επιχείρημα ότι η αγορά είναι ρηχή θα μπορούσε κάποιος να αντιτάξει, ότι το τελευταίο διάστημα ο τζίρος στο Χ.Α έχει ανεβεί σημαντικά με ότι αυτό συνεπάγεται για την ευκολία εισόδου- εξόδου, τουλάχιστον σε 10- 15 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που συγκεντρώνουν την υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα.
Ο ασφαλιστικός κλάδος στο Χ.Α
Στη δεκαετία του 1990 στο ελληνικό χρηματιστήριο διαπραγματεύονταν οι μετοχές επτά ασφαλιστικών επιχειρήσεων: Εθνική Ασφαλιστική, Αστήρ, Φοίνιξ, Metrolife, Aσπίς Πρόνοια, Interamerican και International Life.
Σήμερα, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας διαπραγματεύεται μόνο μία εταιρεία, η Interlife, καθώς οι περισσότερες απορροφήθηκαν από ξένους παίκτες οι οποίοι προχώρησαν σε έξοδο των μετοχών τους από την αγορά.
Προσφάτως, μιλώντας στο 23ου Διεθνούς Συνεδρίου Insurance and Reinsurance Meeting, που διοργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Βασιλική Λαζαράκου, απηύθυνε προσκλητήριο προς τις ασφαλιστικές εταιρείες για να έρθουν πιο κοντά στην χρηματιστηριακή αγορά.
Η κ. Λαζαράκου αφού υπογράμμισε το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για το Ελληνικό Χρηματιστήριο σημείωσε ότι οι ασφαλιστικές δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των εταιρειών που έχουν στρέψει την προσοχή τους την ελληνική αγορά κεφαλαίου. Στηρίζουμε γενικότερα τις επιχειρήσεις ώστε να κατανοήσουν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας και να καταστεί πιο γρήγορη και εύκολη η συμμετοχή τους όπως και των επενδυτών στις αγορές κεφαλαίου», επεσήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Καθαρές ροές τοποθετήσεων των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ποσά σε εκατ. ευρώ)
ΠΗΓΗ: Τράπεζα της Ελλάδας