Ο νόμος προβλέπει ότι ένας ασφαλιστικός κίνδυνος, έχει τη δυνατότητα να ασφαλιστεί σε περισσότερες της μιας ασφαλιστικές εταιρείες.
Στην πράξη η «συνασφάλιση» συνήθως εφαρμόζεται όταν μια επιχείρηση έχει υψηλό κεφάλαιο ασφάλισης ή/και αυξημένη επικινδυνότητα για πρόκληση ζημιών, και συνήθως αποφεύγεται η ανάληψη της εξολοκλήρου κάλυψης από μια εταιρεία, οπότε και η ασφάλιση του κίνδυνου μοιράζεται σε περισσότερες εταιρείες, που αναλαμβάνουν κατ’αναλογία με ένα ποσοστό την ασφάλιση.
Σε περίπτωση ζημιάς, όπως το πρόσφατο παράδειγμα της φωτιάς που ξέσπασε σε εργοστάσιο με έδρα την Κηφισιά, κάθε ασφαλιστική εταιρεία αποζημιώνει μέχρι το ποσό που ασφαλίζει με την σύμβασή της. Δείτε εδώ
Η βασική ασφαλιστική νομοθεσία, νόμος 2496 (ΦΕΚ 87/τ.Α’/16.5.1997) «Ασφαλιστική σύμβαση, τροποποιήσεις της νομοθεσίας για την ιδιωτική ασφάλιση και άλλες διατάξεις», με το άρθρο 15 προβλέπει σχετικά με την ασφάλιση με περισσότερους ασφαλιστές:
Μια βασική υποχρέωση του λήπτη της ασφάλισης ή/και ασφαλισμένου είναι η ενημέρωση κάθε ασφαλιστικής εταιρείας, που «συνασφαλίζει» τον ίδιο κίνδυνο, για την ύπαρξη προηγούμενων ασφαλιστικών εταιρειών.
Σύμφωνα με το παραπάνω προβλέπεται ότι στην συνασφάλιση μπορεί να υπάρχει ή και να μην υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των συνασφαλιστών. Πρακτικά όμως είναι προτιμότερο να υπάρχει ενημέρωση και συνεννόηση μεταξύ όλων των συμμετεχόντων μερών.
Μια ακόμη παράμετρος που προβλέπεται από τη νομοθεσία είναι εάν ο λήπτης της ασφάλισης ή/και ασφαλισμένος παραλείψει να γνωστοποιήσει την ύπαρξη συνασφάλισης στους συνασφαλιστές με δόλο. Τότε η ασφάλιση γίνεται «ανίσχυρη» και ενδέχεται να υπάρξει εμπλοκή κατά τη διάρκεια μιας αποζημίωσης.
Ενημερωθείτε αναλυτικά και ασφαλίστε την επιχείρησή σας στον προσωπικό σας διαμεσολαβητή.
©Μέντωρ Διαμεσολαβητής
Δείτε εδώ ποιες παροχές προσφέρει μια ασφάλεια επιχείρησης