Το insurance information institute (iii) έχει ένα θαυμάσιο infographic με θέμα «Τυφώνας Κατρίνα – 10 χρόνια μετά». Σε αυτό λοιπόν, μεταξύ άλλων, συναντάμε μια πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία για το Ασφαλιστικό Κενό:
Πραγματικές ζημιές $ 125 δις και Ασφαλισμένες ζημιές $ 61,9 δις.
Μάλιστα στη συνέχεια έχει μια γεωγραφική αποτύπωση του ασφαλιστικού κενού, ως εξής:
Ασφαλισμένες ζημιές έναντι πραγματικών ζημιών: Λουϊζιάνα 60%, Μισισιπής 33%, Αλαμπάμα 3%, Φλόριδα 2% , Τενεσί και Τζόρτζια μόλις 1%!
Βλέπουμε δηλαδή ότι το Ασφαλιστικό Κενό διαφοροποιείται ανάμεσα στις πολιτείες.
Ο λόγος που παραθέτουμε τα παραπάνω είναι ότι και στην Ελλάδα το Ασφαλιστικό Κενό είναι πολύ μεγάλο και σίγουρα διαφοροποιείται ανάμεσα στις περιοχές, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε εύκολη πρόσβαση σε νούμερα.
Αυτό όμως δεν πρέπει να μας πτοεί.
Όταν όμως δεν έχουμε στοιχεία, μπορούμε να κάνουμε ερωτήσεις.
Πχ «Κύριε πελάτη μήπως εσείς ή η γυναίκα σας, έχετε ακίνητη περιουσία εκτός Αθηνών, δηλαδή εκτός του σπιτιού σας, που ήδη ασφαλίσαμε;
Σας ρωτάω διότι ορισμένες περιοχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις φυσικές καταστροφές και θα ήθελα να σας προτείνω καλύψεις».
Είναι πολλοί οι άνθρωποι που κατοικούν στην Αθήνα αλλά έχουν σπίτια, όχι εξοχικά, σε μια άλλη περιοχή της Ελλάδας.
Οι απλές ερωτήσεις είναι αυτές που φέρνουν αποτέλεσμα.
Στην πραγματικότητα λοιπόν, ένας Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής που έχει χαμηλό εισόδημα, αυτό που πρέπει να διαπιστώσει, είναι το αν κάνει απλές και συγκεκριμένες ερωτήσεις, με βάση την καθημερινότητα.
Πχ: «Κύριε πελάτη, φαίνεται ότι τα καιρικά φαινόμενα, αγριεύουν όλο και πιο πολύ. Να δούμε το ασφάλιστρο για να προσθέσουμε αντίστοιχες καλύψεις, στο φαρμακείο σας και το αυτοκίνητο της συζύγου;».
Η ερώτηση δίνει το δικαίωμα στον πελάτη να αρνηθεί. Οπότε δεν τον βλάπτει, ούτε πρόκειται να ζημιώσει η σχέση σας.
Αντίθετα, μπορεί να σας οδηγήσει σε μια σειρά συμβολαίων και αύξηση εισοδήματος.