Ένα σύγχρονο, μουσείο «κόσμημα», σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανοίγει τις πύλες του για το ευρύ κοινό εισάγοντας τους επισκέπτες στον μαγικό κόσμο της ιστορίας και της μνήμης της γης, αλλά και στον σημαντικό ορυκτό πλούτο της χώρας μας, προσφέροντας μία δυναμική εμπειρία στον πλούσιο κόσμο των ορυκτών και των πετρωμάτων. Πρόκειται για το Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο που στεγάζεται στους Θρακομακεδόνες (Σπ. Λούη 1, Ολυμπιακό Χωριό) και αποτελεί ένα από τα καλύτερα στο είδος του. Ένα «θησαυροφυλάκιο» για τον ορυκτό πλούτο της χώρας από την ΕΑΓΜΕ
Ειδικότερα, η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) δημιούργησε ένα νέο μουσείο, με σκοπό την προστασία, τη διαφύλαξη, την οργάνωση και την προβολή του ορυκτού πλούτου και της γεωλογικής ιστορίας της χώρας μας. Το Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο αποτελεί την πρώτη συντονισμένη προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας για την ανάδειξη της Γεωλογικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος.
Χαρακτηριστικό της σημασίας των εκθεμάτων του νέου Μουσείου είναι ότι οι συλλογές του από τον ελλαδικό χώρο κατατάσσονται στις πλουσιότερες του κόσμου. Μέσα από τις πλούσιες συλλογές και διακριτά οργανωμένες ενότητες, το Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο απευθύνεται τόσο σε ευρύ όσο και σε επιστημονικά εξειδικευμένο κοινό, με την παρουσίαση σημαντικών γεωλογικών δειγμάτων του ελλαδικού χώρου (ορυκτά, απολιθώματα, πετρώματα κ.ά.), ενώ ταυτόχρονα αποτελεί πηγή γνώσης και έρευνας του γεωλογικού πλούτου της χώρας. Στις αίθουσές του νέου Μουσείου, προβάλλεται η μακρά εξέλιξη της γεωλογικής έρευνας, η ανάδειξη του γεωλογικού πλούτου και της γεωλογικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σημειώνεται ότι, πέρα από τον σημαντικό εντυπωσιακό αριθμό σπάνιων ορυκτών, το 40% των εκθεμάτων του Μουσείου είναι ψηφιακά, προσφέροντας μία εμπειρία εικονικής πραγματικότητας, αλλά και διαδραστικών δυνατοτήτων. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στα ιστορικά μεταλλεία του Λαυρίου, της Χαλκιδικής, στους Γεωτόπους στα Μετέωρα, στα σμυριδορυχεία της Νάξου, να έρθει σε επαφή με τον μικρόκοσμο ορυκτών και απολιθωμάτων, αλλά και με τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας της γης. Τέλος, ο επισκέπτης μαθαίνει για τη ζωή και στην ιστορία των μεταλλωρύχων, αλλά και πλήθος πληροφοριών για την χρήση των ορυκτών στην καθημερινότητα από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας.
Το Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο λειτουργεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις Κεντρικές Εγκαταστάσεις της Αρχής, στην είσοδο Γ του Ολυμπιακού χωριού, στις Αχαρνές. Σκοπός του νέου Μουσείου είναι να προωθήσει την προστασία και ανάδειξη του γεωλογικού πλούτου της Ελλάδας και του ρόλου που διαδραμάτισε στην ιστορία και στη διαμόρφωση του αρχαίου κόσμου, της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του Ελληνισμού, προβάλλοντας παγκοσμίως την ιστορική και επιστημονική του αξία.
Το Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο είναι ανοιχτό σε επισκέψεις, ατόμων, ομάδων και σχολικών τάξεων και η επίσκεψη μπορεί να οργανωθεί και διαδικτυακά στη διεύθυνση: http://tickets.ngmuseum.gr/
Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο: www.ngmuseum.gr