ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΟΠ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
- Έμετοι, που πολλές φορές μπορεί να συνδυάζονται με αίμα (το συνηθέστερο σύμπτωμα).
- Δυσφαγία (δυσκολία στην κατάποση της τροφής που πολλές φορές μπορεί να εκδηλώνεται με πόνο).
- Πόνος στην περιοχή του στομάχου.
- Αίσθημα καύσου πίσω από το στέρνο.
- Αναπνευστικές λοιμώξεις.
- Επεισόδια άπνοιας.
- Επεισόδια εισρόφησης (εισόδου τροφής στους πνεύμονες).
- Ανησυχία.
- Αναιμία.
- Μειωμένη σωματική ανάπτυξη.
- Παράδοξη στάση σώματος.
- Συχνές αιμορραγίες που μπορεί να έχουν τη μορφή είτε αιματέμεσης (μαζί με εμέτους) είτε δύσοσμων μαύρων κοπράνων.
- Συχνές εισροφήσεις και λοιμώξεις του αναπνευστικού.
- Βρογχόσπασμος και βρογχικό άσθμα.
- Στένωση και εξέλκωση του οισοφάγου.
- Οισοφάγος Barrett (μια μορφή παθολογικού οισοφάγου που επιδεινώνεται συνεχώς από την παρουσία όξινου γαστρικού υγρού που παλινδρομεί στη ΓΟΠ και μπορεί να οδηγήσει σε άλλες πολύ πιο επώδυνες και επικίνδυνες καταστάσεις).
Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες πρέπει να συνίστανται στην αποφυγή συγκεκριμένων διατροφικών συστατικών (καφέ, σοκολάτα, τσάι, σκευάσματα τύπου Cola, μέντα, αλκοόλ), στην αποφυγή του καπνίσματος και στον έλεγχο του βάρους στους παχύσαρκους παιδιατρικούς ασθενείς.
Τα φάρμακα που συνιστούν οι παιδίατροι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τα λεγόμενα αντιόξινα. Τέτοια φάρμακα είναι οι αναστολείς των Η2 υποδοχέων του στομάχου (ρανιτιδίνη) και οι αναστολείς της αντλίας των πρωτονίων (ομεπραζόλη, λανσοπραζόλη). Αν, παρ’ όλα αυτά, δεν παρουσιαστεί βελτίωση, το παιδί θα πρέπει να το παρακολουθήσει ειδικός παιδογαστρεντερολόγος. Ο γιατρός θα συζητήσει μαζί σας το απαιτούμενο διάστημα της θεραπείας και τις πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων.
Ανάλογα με την πορεία της νόσου ο γιατρός μπορεί να συστήσει διάφορες πιο εξειδικευμένες εξετάσεις όπως την απεικόνιση και το σπινθηρογράφημα του στομάχου, υπερηχογράφημα οισοφάγου, την ενδοσκόπηση, τη μέτρηση του pH και τη βιοψία.
Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις που η νόσος δεν υποχωρεί με όλα τα προαναφερθέντα μέτρα ή παρατηρούνται διάφορες επιπλοκές, θα πρέπει να σκεφτόμαστε την χειρουργική αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Η έγκαιρη επιλογή των παιδιών με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), η σωστή διαγνωστική διερεύνηση και η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση αποτελούν τις πιο ενδεδειγμένες ενέργειες που θα εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για τη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού και ταυτόχρονα θα αποτρέψουν πιθανές επιπλοκές της νόσου.
ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Παιδίατρος, επιμελήτρια Α΄
ΠΑΥΛΟΣ ΤΡΩΙΖΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Φοιτητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Όλα τα θέματα που αφορούν την υγεία, ψυχολογία, ανάπτυξη, διατροφή, συμβουλευτική για όσους έχουν ή θα αποκτήσουν παιδιά, είναι στο www.psgg.gr!
Νηπιαγωγείο & Βρεφονηπιακό Κέντρο
ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ
Λ. Κατσώνη 42 & Μ. Μπότσαρη, 145 61 Κηφισιά
Τηλ.: 210-8012761 Τηλ. & Fax: 210-6233243
Http: www.mantarinikids.com E-mail:mandarinikids@gmail.com
Νηπιαγωγείο & Βρεφονηπιακό Κέντρο
ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ
Λ. Κατσώνη 42 & Μ. Μπότσαρη, 145 61 Κηφισιά
Τηλ.: 210-8012761 Τηλ. & Fax: 210-6233243
Http: www.mantarinikids.com E-mail:mandarinikids@gmail.com