Σεισάχθεια ήταν αρχαίος ελληνικός όρος ο οποίος δήλωνε την απαλλαγή από ένα άχθος (βάρος) και συγκεκριμένα από τους φόρους και τα χρέη. Ο Σόλων ο Αθηναίος είχε χορηγήσει σεισάχθεια για την απόσειση από τους ώμους των πολιτών, ιδιαίτερα των καλλιεργητών, των χρεών. Δεν τα έσβησε όλα, αλλά έδωσε πολλές διευκολύνσεις.
Με τους νόμους του Σόλωνα απαγορεύτηκε δανεισμός με υποθήκη το σώμα και απελευθερώθηκαν όλοι όσοι είχαν γίνει δούλοι για χρέη και δάνεια. Μόλις ο Σόλων καθιέρωσε αυτόν το νόμο, πρώτος έδωσε το παράδειγμα. Χαρίζοντας τα χρέη που χρωστούσαν κάποιοι στον πατέρα του, είπε: «Αθηναίους πολλούς που δίκαια ή άδικα είχαν πουληθεί μακριά, στη θεόχτιστη πατρίδα τους ξαναέφερα. Άλλοι που χρέη αβάσταχτα τους πιέζανε, μόνοι είχαν φύγει και-γυρνώντας εδώ κι εκεί- την αττική τους γλώσσα είχαν ξεχάσει πια. Και απ’ της σκλαβιάς άλλοι υποφέρουν την ντροπή εδώ στον τόπο, μπρος στο αγρίεμα τρέμοντας των αφεντάδων. Όλους τους λευτέρωσα…».
Πόσο σκληρό είναι να χάνεις την αξιοπρέπεια του σώματός στου (ψυχή και πνεύμα) οι ασφαλιστές το βλέπουν όταν κάποιοι πνίγονται στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα των τραπεζών, όταν χάνουν το σπίτι τους, όταν τα παιδιά δε σπουδάζουν για λόγους υγείας των γονιών, όταν γίνονται δούλοι του μεροκάματου, του αφεντικού, του πολιτικού κλπ, κλπ...
*Από την ενότητα "Πωλήσεις" του περιοδικού «Ασφαλιστικό ΝΑΙ», τεύχος 122, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2009
Συνεχίστε την ανάγνωση του άρθρου πατώντας εδώ

Ασφαλιστές, Σόλων και σεισάχθεια
Nextdeal newsroom,
18/11/2010
Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο
Google News
.