Η σημαντική λειτουργία του προγραμματισμού ως οδηγού για την επίτευξη προκαθορισμένων στόχων, δεν σημαίνει ότι είναι απαλλαγμένη εμπορίων και δυσκολιών.
Ας δούμε, στη συνέχεια, κάποιες δυσχέρειες που συναντά η προσπάθεια του ασφαλιστή να προγραμματίσει φάσεις της εργασίας του.
- Γραφειοκρατικά Προβλήματα
Ένα μερίδιο της βάσης πληροφοριών που χρειάζεται ο παραγωγός ασφαλίσεων προέρχεται από αρμόδια τμήματα της εταιρείας ή, πάλι, από το αρχείο του Υποκαταστήματος όπου ανήκει ο ασφαλιστής. Οι συγκεκριμένοι φορείς εφοδιάζουν τον ενδιαφερόμενο με στατιστικά δεδομένα, στοιχεία αγοράς, πληροφορίες πελατολογίου, κ.ά.
Η συνεργασία του ασφαλιστή με τους παραπάνω φορείς πρέπει να είναι τακτική και οι πληροφορίες που ζητούνται να είναι σαφείς και εμπρόθεσμες ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις και προβλήματα-αίτια και αιτιατά μιας ενδεχόμενης γραφειοκρατίας.
- Ο Ανθρώπινος Παράγων
Είναι κοινός τόπος ότι η ανθρώπινη νοοτροπία συντάσσεται περισσότερο με το παρόν και τις χειροπιαστές καταστάσεις που το ορίζουν, παρά με τις αδιευκρίνιστες συνθήκες του μέλλοντος.
Ενδόμυχα, λοιπόν, ο ασφαλιστής μπορεί να αισθανθεί δέος σκεπτόμενος ότι καλείται να προγραμματίσει μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα σε συνθήκες αβεβαιότητας.
Εκεί, όμως, στοχεύει η διαδικασία προγραμματισμού. Στην άμβλυνση της αβεβαιότητας ώστε να διευκολυνθεί και να επιδιωχθεί ασφαλέστερα η πραγματοποίηση των στόχων του ασφαλιστή.
- Αύριο συνέχεια για τη μεθοδολογία Αποτελεσματικού Προγραμματισμού