Άρης Μπερζοβίτης, 23/12/2016 - 17:44 facebook twitter linkedin Τι επιπτώσεις έχουν στα δόντια μας τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα; Άρης Μπερζοβίτης, 23/12/2016 facebook twitter linkedin Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και παραδεχθείτε το, όλοι μικροί και μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες, ανυπομονούμε να γευτούμε τα γλυκά και αλμυρά εδέσματα του εορταστικού τραπεζιού. Κι ενώ η πρώτη σκέψη μας συνήθως είναι, προσοχή στις θερμίδες για να μην πάρουμε κιλά, σπανίως ανησυχούμε για τις επιπτώσεις των λουκούλλειων γευμάτων στην υγεία των δοντιών μας. Όπως εξηγεί η Φωτεινή Καλιακάτσου, BDS, Msc Οδοντίατρος-Στοματολόγος, «η προστασία των δοντιών και γενικώς της στοματικής κοιλότητας δεν πρέπει αναγκαστικά να σημαίνει και στέρηση της απόλαυσης που μας προσφέρει το αγαπημένο μας φαγητό ή γλυκό. Η τήρηση κάποιων βασικών κανόνων σωστής φροντίδας της οδοντοστοιχίας μας, αλλά και της κατανάλωσης στερεών και υγρών με μέτρο αποτελούν το μυστικό για μέγιστη απόλαυση και βέλτιστη στοματική υγεία». Επειδή φυσικά τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, σπιτικά και μη, είναι αυτά που συνεπαίρνουν μικρούς και μεγάλους η κ. Καλιακάτσου εξηγεί ότι η έκθεση των δοντιών στη ζάχαρη και γενικά στις γλυκαντικές ουσίες είναι το σημείο στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο την προσοχή μας. «Αν και πάντα έχει σημασία η ποσότητα της ζάχαρης και των γλυκαντικών που καταναλώνει κανείς, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι καίριας σημασίας για την υγεία της οδοντοστοιχίας είναι ο χρόνος που εκτίθενται τα δόντια στα συγκεκριμένα συστατικά. Για παράδειγμα, ένα μελομακάρονο ή ένας κουραμπιές καταναλώνεται ταχύτερα από ένα γλειφιτζούρι ή ένα ζαχαρωτό. Γενικώς, τα λεγόμενα σκληρά γλυκίσματα, δηλαδή αυτά που είναι πιο συμπαγή, μένουν περισσότερη ώρα στο στόμα και κατά κάποιο τρόπο προετοιμάζουν το έδαφος για την επίθεση των επιβλαβών οξέων στα δόντια. Όσο δηλαδή τα δόντια εκτίθενται στη ζάχαρη, τόσο περισσότερο τρέφονται τα βακτήρια του στόματος, ώστε να ενεργοποιήσουν το «κτίσιμο» της μικροβιακής πλάκας», λέει η κ. Καλιακάτσου. Ακόμα, σημασία έχει πότε καταναλώνονται τα γλυκά σε σχέση με τα ημερήσια γεύματα. «Εάν το αγαπημένο σας γλυκό γνωρίζετε ότι περιέχει μπόλικη ζάχαρη προτιμήστε να το φάτε αμέσως μετά το κύριο γεύμα σας, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να φάτε μικρότερη ποσότητα και συνδυαστικά με την κατανάλωση νερού, αναψυκτικού ή κάποιου ποτού, θα εμποδίσει τη ζάχαρη να κολλήσει στα δόντια», σύμφωνα με την οδοντίατρο-στοματολόγο. Σπεύδει ωστόσο να συμπληρώσει ότι, το ιδανικό μετά την κατανάλωση κάθε γλυκού ή αλμυρού γεύματος είναι το ξέπλυμα της στοματικής κοιλότητας με νερό γιατί το νερό εξουδετερώνει τα οξέα του στόματος ειδικά μετά από γλυκό. Η ειδικός συμβουλεύει επίσης να μην βουρτσίζουμε τα δόντια μας αμέσως μετά την κατανάλωση κάποιου γλυκού. Και αυτό γιατί, όταν τρώμε ζάχαρη ή επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οξέα του στόματος αφήνουν τα δόντια εκτεθειμένα και ευαίσθητα. «Όταν τα δόντια έχουν ήδη εκτεθεί στα οξέα του στόματος το σμάλτο γίνεται μαλακό. Αφήστε να περάσει μισή ώρα προκειμένου το σμάλτο να σκληρύνει και το βούρτσισμα των δοντιών να μην επιφέρει περαιτέρω προβλήματα», εξηγεί. Σύμφωνα με την Φωτεινή Καλιακάτσου μερικά ακόμη έξυπνα «τρικ» που θα βοηθήσουν στην προστασία των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας γενικότερα κατά τη διάρκεια των εορταστικών συνεστιάσεων είναι: - Να τρώτε τυρί με τα γεύματα, καθώς προστατεύει φυσικά τα δόντια από την τερηδόνα.- Προτιμήστε μη ανθρακούχο νερό που περιέχει ουδέτερο PH το οποίο εμποδίζει την τερηδόνα να αναπτυχθεί μετά από ένα πλούσιο σε οξέα γλυκό ή γεύμα.- Συνοδεύετε το φαγητό σας με ψωμί ολικής άλεσης, καθώς είναι λιγότερο «τερηδονογόνο».- Καταναλώστε γλυκά με βάση τη μαύρη σοκολάτα με 70% τουλάχιστον κακάο, ώστε να περιορίσετε την έκθεση των δοντιών στη ζάχαρη. Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .
Άρης Μπερζοβίτης, 09/04/2025 - 16:15 Η AstraZeneca ηγείται του δημοσίου διαλόγου για τις πολιτικές φαρμακευτικής καινοτομίας και πρόληψης στο Delphi Forum Χ
Άρης Μπερζοβίτης, 03/04/2025 - 15:12 Στον αείμνηστο Παύλο Γιαννακόπουλο το Βραβείο Κορυφαίας Προσωπικότητας στον κλάδο της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας!
Άρης Μπερζοβίτης, 03/04/2025 - 14:20 Βράβευση του Διονυσίου Φιλιώτη με το βραβείο της Κορυφαίας Προσωπικότητας στις Πολυεθνικές Φαρμακευτικές Εταιρείες στην Ελλάδα!
Άρης Μπερζοβίτης, 02/04/2025 - 10:09 Καινοτόμο συμπλήρωμα σιδήρου αναγνωρίστηκε από τον Π.Ο.Υ. ως το μόνο από του στόματος για τη θεραπεία της αναιμίας!
Ο Fabrizio Bocchetti νέος γεν. δ/ντής, πρόεδρος ΔΣ και δ/νων σύμβουλος της Merck για Ελλάδα και Κύπρο! Η Merck, κορυφαία εταιρεία επιστημών και τεχνολογίας, ανακοινώνει ότι ο Fabrizio Bocchetti αναλαμβάνει τη θέση του Γενικού Διευθυντή, Πρόεδρου ΔΣ... Άρης Μπερζοβίτης, 01/04/2025 - 16:00
Sanofi Ελλάδας: Εκδήλωση για την προαγωγή της ισότητας των φύλων! Με μια εσωτερική εκδήλωση αφιερωμένη στις προσωπικές ιστορίες επιτυχημένων και δυναμικών γυναικών, τίμησε η βιοφαρμακευτική εταιρεία Sanofi Ελλάδας τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα... Άρης Μπερζοβίτης, 01/04/2025 - 11:37
SPRING FERTILITY FORUM 2025 | Τεχνητή Νοημοσύνη και καινοτόμες μέθοδοι βελτίωσης της γονιμότητας στο διεθνές forum που πραγματοποιείται στην Ελλάδα Με έγκριτους επιστήμονες διεθνούς φήμης, Έλληνες και ξένους ερευνητές και έμπειρα στελέχη Μονάδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, πραγματοποιείται το «SPRING FERTILITY FORUM 2025», το διήμερο 28-29... Άρης Μπερζοβίτης, 28/03/2025 - 13:54
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Δεσμευόμαστε για ένα σύστημα υγείας χωρίς αποκλεισμούς – 24 Μητρώα για Σπάνια Νοσήματα Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, συμμετείχε στις εργασίες του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου για τις Σπάνιες Παθήσεις με θέμα: “Sustainability in... Άρης Μπερζοβίτης, 28/03/2025 - 13:23
ΕΛ.ΣΤΑΤ: Οι περιοχές της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα Αναδημοσίυση από την εφημερίδα Nextdeal που κυκλοφορεί (Τεύχος 557) - Στήλη - Nextdeal health Γράφει ο Άρης Μπερζοβίτης Οι παθήσεις του κυκλοφορικού... Άρης Μπερζοβίτης, 28/03/2025 - 12:04
Νέα μελέτη για την αποτελεσματική διαχείριση της χρόνιας νοσηρότητας! Νέα μελέτη που αποσκοπεί στο να συμβάλει στον δημόσιο διάλογο, προτείνοντας παρεμβάσεις για την έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση της χρόνιας... Άρης Μπερζοβίτης, 28/03/2025 - 11:08