Ξεκίνησε τη διερεύνηση ενδιαφερόμενων αγοραστών ο ειδικός εκκαθαριστής. Η «προίκα» των μεγάλων ακινήτων και των εξυπηρετούμενων συμβάσεων. Υψηλό ενδιαφέρον από funds που επενδύουν στο real estate.
Την πρώτη υπό ειδική εκκαθάριση εταιρεία, που θα επιδιωχθεί να πωληθεί ως σύνολο, αναμένεται να αποτελέσει η ΑΤΕ Leasing καθώς ο ειδικός εκκαθαριστής αποφάσισε να προχωρήσει τη διαδικασία για την πώληση του 100% του μετοχικού της κεφαλαίου ή του συνόλου των περιουσιακών της στοιχείων.
Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η άτυπη διερεύνηση ενδιαφέροντος, που διενήργησε η ίδια η PQH για περίοδο περίπου ενός μήνα. Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ενθαρρυντικά καθώς αρχικό ενδιαφέρον για την απόκτηση της ATE Leasing εκδηλώθηκε από αρκετά funds, η πλειονότητα των οποίων ειδικεύεται σε τοποθετήσεις στο real estate.
Έτσι, η PQH, που ενεργεί ως συντονιστής των 16 υπό ειδική εκκαθάριση ιδρυμάτων, ανακοίνωσε σε μια σύντομη τηλεδιάσκεψη την απόφασή της να προχωρήσει σε διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση της ΑΤΕ Leasing, η οποία εφόσον δεν υπάρξει ανατροπή στον υφιστάμενο σχεδιασμό θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
Η ΑΤΕ Leasing τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης τον Οκτώβριο του 2013. Από τότε ως το τέλος του 2016 έχουν εισπραχθεί, σύμφωνα με την τελευταία δημοσιευμένη έκθεση ειδικού εκκαθαριστή, σχεδόν 50 εκατ. ευρώ.
Τα μισά απ αυτά ( 25,6 εκατ.) εισπράχθηκαν, την περίοδο 25/10/2013 με 31.12.2014, ενώ από το 2015 οι εισπράξεις αρχίζουν να μειώνονται για να προσγειωθούν, σύμφωνα με την έκθεση του ειδικού εκκαθαριστή, στα 4,8 εκατ. ευρώ, το 2016.
Στο τέλος του 2015, οι απαιτήσεις από συμβάσεις leasing υποχώρησαν στα 109 εκατ. ευρώ ( σ.σ μετά τις απομειώσεις), ενώ η εταιρεία διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα της τάξης των 53 εκατ. ευρώ και επενδύσεις σε ακίνητα 50,7 εκατ. ευρώ.
NEWSLETTER
Λάβετε τα καλύτερα του Nextdeal στα εισερχόμενά σας, κάθε μέρα.
«Προίκα» της εταιρείας αποτελούν το καλό ποσοστό εξυπηρετούμενων συμβάσεων, που διαθέτει ( σ.σ τα καθαρά έσοδα από τόκους στη χρήση 2015 ανήλθαν στα 7,7 εκατ. ευρώ), το χαρτοφυλάκιο επενδυτικών ακινήτων και βεβαίως οι σημαντικές προβλέψεις.
Στα ακίνητα επενδύσεων περιλαμβάνονται οικόπεδα και κτήρια των εταιρειών ΑΕΓΕΚ, ΑΛΤΕ, ΑΤΤΙΚΑΤ, ΚΛΙΜΑΤΑΙΡ, ALTEC, ΓΥΑΛΙΣΚΑΡΙ ΑΞΤΕ κά για τα οποία η ATE Leasing είχε συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης, που έχουν καταγγελθεί με αποτέλεσμα τα κτήρια να περιέλθουν στην κατοχή της.
Οι σωρευμένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις ανερχόταν στις 31.12.2015 σε 200 εκατ. ευρώ και αφορούν κατά 150 εκατ. ευρώ σε δάνεια που έχουν καταγγελθεί και σε 49,5 εκατ. ευρώ σε δάνεια με καθυστέρηση εξυπηρέτησης άνω του ενός έτους.
H ATE Leasing έχει μειώσει σημαντικά τα λειτουργικά της κόστη από το 2013 ως το τέλος του 2015. Ειδικότερα μέσω της οικειοθελούς αποχώρησης ο αριθμός των απασχολούμενων υπαλλήλων μειώθηκε από 41 σε 19 άτομα ( 53,65%) και το μηνιαίο κόστος δαπανών μισθοδοσίας προσγειώθηκε σε 41 χιλ ευρώ από 93 χιλ ευρώ το 2013 ( μείωση κατά 56%).
Οι αμοιβές τρίτων μειώθηκαν κατά 19,6% το 2015, ενώ τα έξοδα για ενοίκια και κοινόχρηστες δαπάνες κατά σχεδόν 62% λόγω της μετεγκατάστασης της εκκαθάρισης στο ιδιόκτητο κτήριο της Λ. Μεσογείων. Συνολικά, εφόσον εξαιρεθεί ο ΕΝΦΙΑ και οι υπόλοιποι φόροι, τα έξοδα μειώθηκαν το 2016 σε σχέση με το 2014 κατά 45,8%.
Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός για την πώληση της εταιρείας έτρεχε ήδη από τις αρχές της περασμένης χρονιάς. Ο τότε ειδικός εκκαθαριστής των ΑΤΕ και ΑΤΕ Leasing, Ν. Μαράντος είχε προσλάβει ως σύμβουλο πώλησης την Deloitte και ως νομικό σύμβουλο την Παυλόπουλος Μπενετάτος και Παππάς (PBP Law).
Δουλειά της Deloitte θα ήταν να παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην ανάλυση του χαρτοφυλακίου της ATE Leasing, την εξέταση εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών, την οργάνωση και εκτέλεση της διαδικασίας εξεύρεσης επενδυτών και πώλησης μέρους ή του συνόλου του ενεργητικού της ως και την υπογραφή οριστικής σύμβασης.
Τελικώς, η PQH αποφάσισε να μην προχωρήσει στην πρόσληψη συμβούλου πώλησης και να τρέξει εσωτερικά τη διαδικασία πώλησης. Μάλιστα εξετάζεται εφόσον το επιτρέπει το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της PQH, να μην διενεργηθεί ανοικτός πλειοδοτικός διαγωνισμός καθώς κάποια funds εκ του καταστατικού τους δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε μια τέτοια διαδικασία.