Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο θα πρέπει να έχουν καλύψει φέτος ένα ποσοστό του εισοδήματός τους με δαπάνες που γίνονται με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα.
Αν δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό, τότε ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν το 2018 προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%.
Για να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου, οι φορολογούμενοι καλό θα είναι να ελέγξουν από τώρα τις πληρωμές που έχουν πραγματοποιήσει με ηλεκτρονικό χρήμα ανάλογα με τα εισοδήματά τους. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προλαβαίνουν να πραγματοποιήσουν δαπάνες με πλαστικό χρήμα ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους για να κτίσουν το αφορολόγητο όριο.
Το ελάχιστο ποσό των απαιτούμενων αποδείξεων προσδιορίζεται με την εξής προοδευτική κλίμακα: 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ και 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ.
Το μέτρο των ηλεκτρονικών πληρωμών που κτίζουν το αφορολόγητο έβαλε οριστικό τέλος στις χάρτινες αποδείξεις καθώς οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες που δικαιούνται το αφορολόγητο όριο εισοδήματος δεν είναι υποχρεωμένοι να κρατούν τις χάρτινες αποδείξεις προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ.
Οι χάρτινες αποδείξεις αντικαθίστανται από τη μηνιαία αναλυτική κατάσταση των τραπεζών όπου αναγράφονται οι συναλλαγές που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες και οι πληρωμές μέσω e-banking. Άλλωστε τα στοιχεία που αναγράφονται στις αναλυτικές καταστάσεις των τραπεζών θα επικαλεστούν οι φορολογούμενοι το 2018 κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης προκειμένου να δηλώσουν τις δαπάνες με πλαστικό χρήμα και να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου.
Στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (π.χ. μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται (π.χ. ελεύθερος επαγγελματίας), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολογήτου.
Πηγή: cnn.gr