Σε δύο εβδομάδες, οι ποδοσφαιρόφιλοι όλου του κόσμου θα έχουν τα μάτια τους στραμμένα στη Ρωσία, όπου θα διεξαχθεί το 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA.
Στις 14 Ιουνίου, η Ρωσία θα υποδεχτεί τη Σαουδική Αραβία στο Στάδιο Luzhniki της Μόσχας, το οποίο έχει χωρητικότητα πάνω από 80.000 θεατές. Το συγκεκριμένο στάδιο κατασκευάστηκε το 1956 και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα γήπεδα από τα συνολικά 12 που θα χρησιμοποιηθούν για τη διεξαγωγή των αγώνων. Συνεπώς, δεν υπήρχε φόβος να τηρηθεί μια προθεσμία κατασκευής, όπως συνέβη με το Rostov Arena, το οποίο άνοιξε τις πύλες του τον Απρίλιο.
Είτε πρόκειται για το Παγκόσμιο Κύπελλο είτε για οποιοδήποτε άλλο αθλητικό γεγονός, τα κατασκευαστικά έργα, στα οποία θα είναι στραμμένα τα μάτια όλου του κόσμου, πρέπει αυστηρά να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι μια καθορισμένη ημερομηνία.
"Υπάρχει μια ημερομηνία ολοκλήρωσης που πρέπει να επιτευχθεί και εάν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι εργασίες των κατασκευαστών ή κάποιες φάσεις του σχεδιασμού, αυτό και θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα, ώστε να ικανοποιηθεί αυτή η ημερομηνία", δήλωσε ο Dan Gmelin, αντιπρόεδρος underwriting και επικεφαλής αρχιτεκτόνων και μηχανικών του Ομίλου Argo. "Κάθε φορά που υπάρχει βιασύνη, προφανώς υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για λάθη, έτσι μπορώ εύκολα να δω μερικά μικρά ελαττώματα στο σχεδιασμό που μπορεί να υπάρξουν στην προσπάθεια έγκαιρης περάτωσης του κατασκευαστικού έργου".
Μεγάλα έργα, όπως ένα μεγάλο στάδιο, θα μπορούσαν να συναντήσουν και άλλα εμπόδια. Υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα της υπέρβασης του κόστους, όταν ο γενικός εργολάβος που είναι υπεύθυνος για το έργο παρέχει μια καλύτερη εκτίμηση αλλά και η πιθανότητα της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του έργου.
"Σε ένα τόσο μεγάλο έργο, ακόμα και η διαφορά στις διακυμάνσεις του κόστους του χάλυβα θα μπορούσε να προσφέρει τεράστια διακύμανση στο τελικό κόστος του έργου", δήλωσε ο Gmelin. "Και επειδή υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά εμπλεκόμενα μέρη -η μεταφορά υλικών, εργατικού δυναμικού και εξοπλισμού στην περιοχή κατασκευής και η αφαίρεση των συντριμμιών της κατασκευής- υπάρχει και μεγάλη πιθανότητα καθυστέρησης της κατασκευής."
Τα στάδια είναι συχνά χτισμένα σε μητροπολιτικές περιοχές και όταν πραγματοποιούνται υπόγειες εργασίες, όπως εκσκαφές και, στη συνέχεια υπέργειες κατασκευές, τα κοντινά κτίρια αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να υποστούν βλάβη. Οι σωματικές βλάβες σε τρίτους ή εργαζομένους, καθώς και θέματα ρύπανσης, εάν το έργο είναι κοντά σε μια μεγάλη πλωτή οδό, είναι επιπλέον κίνδυνοι που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Με δεκάδες χιλιάδες άτομα να ταξιδεύουν για να δουν ένα παιχνίδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μια προφανής ανησυχία για τους κατασκευαστές είναι η δομική ακεραιότητα. "Μερικές φορές οι οπαδοί μιας ποδοσφαιρικής ομάδας μπορεί να βγουν εκτός εαυτού και δεν θα θέλαμε να δούμε ανθρώπους να ποδοπατούνται ή να υπάρχει οποιαδήποτε δομή που να εμποδίζει την ασφαλή κυκλοφορία των ανθρώπων" τόνισε ο κ. Gmelin.
Εκτός από την ασφάλιση, οι κατασκευαστές μεγάλων σταδίων πρέπει να ορίσουν διαχειριστές κινδύνου σε όλους τους τομείς ώστε να επιθεωρούν κάθε πιθανό πρόβλημα που θα μπορούσε να υπάρχει.
Και μόλις τελειώσει το αθλητικό γεγονός, οι χώροι πρέπει να διατηρηθούν για μελλοντική χρήση, κάτι το οποίο είναι πολύ βασικό και πολλές φορές ξεχασμένο, σύμφωνα με τον Gmelin."Αυτά τα κτίρια πρέπει να διατηρηθούν, επειδή πιθανότατα πρόκειται να χρησιμοποιηθούν και για άλλα γεγονότα. Εάν δεν διατηρηθούν τότε θα υποβαθμιστούν και θα προκαλέσουν προβλήματα στους μελλοντικούς χρήστες", υπογράμμισε ο κ. Gmelin.
Ελεύθερη μετάφραση από insurancebusinessmag.com